Cum ne va salva tehnologia de… tehnologie?! - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cum ne va salva tehnologia de… tehnologie?!

Simon Gosling este speaker la evenimente de top internaţionale, precum Cannes Lions sau TED şi vizionar în domenii precum Inteligenţa Artificială, Realitate Virtuală, Realitate Augmentată, Mixed Reality, Internet of Things şi Connected Home. În curând va susţine o conferinţă şi la Bucureşti, dar deocamdată mi-a răspuns câteva întrebări care ne preocupă pe toţi: vom trăi ca Jetsons sau ne vom transforma în RoboCops?!
Share this article

Am stat de vorbă cu Simon Gosling, futurist la Unruly, companie din Londra înfiinţată în 2006 şi achiziţionată de NewsCorp, despre viitorul tehnologiei, despre cât lucrează device-urile inteligente în favoarea sau în defavoarea noastră şi ce fel de relaţii vom dezvolta în viitorul apropiat cu ele. L-am întâlnit pe Simon Gosling chiar în casa viitorului: un spaţiu inteligent şi elegant, amenajat chiar în biroul companiei din Whitechapel (Londra), special creat pentru a inspira oameni de marketing din întreaga lume, şi pentru a ne face o idee despre cum va arăta viitorul nostru hi-tech!

Simon Gosling este speaker la evenimente de top internaţionale, precum Cannes Lions sau TED şi vizionar în domenii precum Inteligenţa Artificială, Realitatea Virtuală, Realitatea Augmentată, Mixed Reality, Internet of Things şi Connected Home. În curând va susţine o conferinţă şi la Bucureşti, dar deocamdată mi-a răspuns la câteva întrebări care ne preocupă pe toţi: vom trăi ca Jetsons sau ne vom transforma în RoboCops?! 

În general oamenilor le este frică de schimbare. Ce mesaj ai pentru ei?

Este înţelept să fii prevăzător în viaţă, dar totodată cred că şansa le surâde celor care sunt curajoşi. Trebuie să fim deschişi către tehnologie, dar totodată trebuie să fim şi precauţi. Tehnologia aduce foarte multe beneficii în viaţa noastră, dar cu menţiunea că trebuie să învăţăm să o folosim în beneficiul nostru şi să aplicăm un „cod al bunelor maniere”. Mă refer atât la device-uri, cât şi la social media. De exemplu, am ieşit în week-end cu familia la un restaurant, iar la o masă alăturată se afla o altă familie cu doi copii, în vârstă de 4 şi de 6 ani care se uitau la filmuleţe pe YouTube pe device-uri smart. Acesta este un mod greşit de a folosi tehnologia. Un mod corect ar fi atunci când îl asişti pe copilul tău şi foloseşti o aplicaţie din care învaţă ceva nou, instructiv sau educativ.  Deci, pe de-o parte tehnologia poate fi bună, iar pe de altă parte poate duce la rezultate dezastruoase.

Sediul Unruly. Foto: Ioana Capanu

Şi totuşi, tehnologia face parte acum din viaţa noastră. Nu putem renunţa la ea…

Eu cred că tehnologia ne va salva de tehnologie! Sunt de părerea că ar trebui, din când în când, să ne ridicăm privirea din telefon sau din device-urile inteligente pe care le folosim şi să ne uităm către cer! Chiar dacă sunt un adept al tehnologiei, alături de soţia mea, mi-am crescut cei trei copii respectând valorile tradiţionale ale unei familii: de exemplu, le-am limitat accesul la televizor de luni până joi, iar de vineri până sâmbătă i-am încurajat să ne uităm toată familia la un film sau să avem activităţi comune. Rezultatul: copiii mei pictează, cântă la instrumente, au pasiuni şi sunt foarte creativi!

Crezi că în viitor vor exista cursuri la şcoală sau în particular, prin care vom fi învăţaţi cum să folosim tehnologia?

Cu siguranţă! Mai mult, vor apărea profesori sub formă de holograme, care vor analiza istoricul căutărilor noastre pe diferite device-uri pe care le folosim. Voice Recognition-ul va deveni din ce în ce mai uzual. Vor exista mai multe aplicaţii ce folosesc Inteligenţa Artificială pentru a-ţi rezerva zborurile cu avionul, care îţi vor face rezervări la hotel, vor răspunde la mail-uri (precum Clara, un software AI care te poate ajuta să îţi planifici întâlnirile, dezvoltat de Clara Labs). Va exista o aplicaţie inteligentă pentru bucătărie, care te va ajuta să îţi cumperi alimentele sau care va comunica cu alte aplicaţii precum Hailee (care îţi sugerează cum să fii în formă), iar acestea îţi vor da şi „sfaturi” despre cum să îţi manageriezi alimentaţia, sănătatea şi timpul liber. Poate va fi cam mult pentru început, dar cred că în timp toate aceste lucruri ne vor uşura viaţa!

Ne vom transforma în Jetsons?

Vom avea din ce în ce mai multe device-uri ce folosesc Inteligenţa Artificială care să ne asiste. Dar asta nu trebuie să ne facă mai leneşi, ci dimpotrivă să ne antreneze creierul! De exemplu, mă aflam în Singapore în urmă cu un an, în cel mai mare mall, în zona food-court, unde 250 de oameni luau masa şi mă simţeam ca într-o bibliotecă, întrucât majoritatea se uitau pe un device smart (femei, bărbaţi, copii) în loc să vorbească între ei. Îmi doresc să trăim într-o lume utopică, nu distopică!

Simon Gosling, futurist la Unruly. Foto: Ioana Capanu

Mai multe oraşe din SUA au interzis folosirea smartphone-ului pe stradă, întrucât era principala cauză a accidentelor. Către ce se îndreaptă umanitatea?

Până în 2022 vom avea nişte ochelari (Amazon Glasses) care vor folosi tehnologia Augmented Reality pentru a suprapune un strat de informaţii peste cele receptate de ochii noştri. Aceşti ochelari ne vor da instrucţiuni, dacă este sigur să traversezi strada, informaţii promoţionale de la magazine, cafenele sau restaurante. „Holograma” mea va fi diferită de a ta, întrucât va fi programată, personalizată şi targetată în funcţie de interesele mele. Acest conţinut nu va avea numai informaţii publicitare, ci îmi va da şi informaţii utile: din ce rasă face parte un anumit câine sau din ce specie este o anumită plantă.

Dacă nu ne transformăm în Robocop, înţeleg că tehnologia ne va aduce numai beneficii?!

Evident! De exemplu, cu toţii ştim că fotografiile cu mâncare sunt cele mai căutate şi apreciate pe Instagram. Am fost în Maroc şi am mâncat o tocăniţă din peşte delicioasă. Am fotografiat-o, iar când m-am întors acasă am vrut să gătesc acea reţetă prietenilor mei. Cum? În curând mă voi putea adresa Google Assistant-ului. Din poziţia geografică a fotografiei acesta va şti la ce restaurant din Maroc am mâncat, dacă acel restaurant are o carte de bucate lansată, va găsi reţeta sau un tutorial video de pregătire a acelui fel de mâncare, va adăuga în coşul meu zilnic de cumpărături ingredientele necesare pregătirii acelui fel de mâncare, iar când alimentele vor ajunge acasă (printr-un magazin online) mă va asista în pregătirea mâncării, îmi va spune, de exemplu, la câte grade să setez cuptorul.

Deci vom începe să dezvoltăm relaţii cu device-urile din jurul nostru!

Cam aşa ceva! De exemplu, acum îmi fac săptămânal cumpărăturile online, în viitor, când voi rămâne fără anumite produse îi pot cere vocal asistentului meu Google să adauge în lista de cumpărături ce am nevoie. Voice Shopping-ul valorează 2 miliarde de lire pe an în Marea Britanie şi se estimează că va ajunge la 40 de miliarde până în 2022. Deci, ce se va întâmpla? Asistentul meu Google se va uita în lista mea de cumpărături, „va vorbi” cu frigiderul şi va verifica ce se află acolo, va vorbi cu o altă aplicaţie pe care o va întreba dacă nutriţionalul meu mi-a prescris o anumită dietă, va vorbi cu Whisk care este un fel de Spotify pentru mâncare. Care este beneficiul? Voi mânca mai diversificat, mai sănătos şi voi reduce risipa de alimente! Sunt de părere că în viitor device-urile cu Voice Assistant vor deveni un partener sau un nou membru al familiei.

Foto: iStock

Ne vom îndrăgosti de un Vocal Assistant, ca în filmul HER?

În China există deja un Voice Assistant, lansat de Microsoft, Xiaoice cu care 45 de milioane de oameni vorbesc în fiecare dimineaţă, iar o conversaţie cuprinde în medie 23 de replici. „Bună dimineaţa! Ce faci? Ai dormit bine?”. Mai mult, această aplicaţie îşi ajustează tonul şi răspunsurile, în funcţie de modul în care frazezi, ştie dacă eşti într-o stare bună sau nu, şi se adaptează! De fapt, scenariul din film deja se aplică realităţii noastre, dacă te gândeşti că oamenii vorbesc mai întâi cu aceste device-uri, decât cu partenerul care doarme alături de ei sau îşi verifică telefonul mobil înainte să comunice cu cel drag.

Este tehnologia un drog?

Este un fel de infuzie zilnică cu dopamină! Când primim inimioare la fotografiile pe care le postăm pe Instagram ni se pare că suntem mai sexy!

Ce părere ai despre influencers?

Vom vedea apariţia influencerilor generaţi de computer, precum @Lilmiquela, care are un corp uman, astfel încât poate purta ultimele colecţii de designer care îi sunt trimise de cei care lucrează în industria modei. Cunosc adolescenţi, cum e şi fica mea de 16 ani, care mai degrabă s-ar lăsa influenţaţi de un astfel de influencer care susţine anumite valori şi care este un lider de opinie al schimbărilor sociale, decât de vedete cărora le lipseşte autenticitatea şi care nu au ceva relevant de spus. 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora