Cum recunoști un psihopat după primele cinci minute? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cu toții am vrea să știm cum recunoști un psihopat, din motivul egoist de a sta departe de el.

Dacă, așa cum spune Jim Rohn, suntem media celor cinci persoane cu care petrecem cel mai mult timp, cu siguranță nu vrei un psihopat în bula ta. Nici nu vrei să angajezi sau să lucrezi cu un psihopat.

Deci, cum poți spune, cât mai repede posibil, dacă cineva este psihopat? Pentru a fi absolut sigur, ar trebui să evaluați acea persoană folosind o listă lungă de trăsături validate științific. Dar cum asta nu e posibil, vei căuta câțiva indicatori generali valabili, care să te ajute.

Așadar, iată cum recunoști un psihopat în numai cinci minute de interacțiune:

Psihopații sunt de două ori mai predispuși să aleagă unul din următoarele trei subiecte de discuție:

Cercetările au evidențiat faptul că persoanele psihopate adoră să discute despre:

  • Mâncare
  • Sex
  • Bani

Și îi place mult mai puțin să aleagă subiecte atrăgătoare pentru o persoană obișnuită, precum:

  • Familie
  • Religie
  • Spiritualitate

Așa cum scrie Jessica Stillman: „Dacă persoana pe care o suspectezi că ar fi psihopată este obsedată verbal de plăcerile corpului sau de soldul contului său bancar, acest studiu îți oferă motive să consideri asta drept un alt semn de întrebare împotriva lui – și un alt motiv pentru a te descotorosi de această persoană cu extremă prudență. „

Psihopații adoră să vorbească despre ceea ce vor face

Potrivit lui Robert Hare, șeful echipei care a dezvoltat lista de verificare a psihopatiei pe scară largă, psihopații au o viziune narcisistă și incredibil de umflată a propriei lor importanțe și a valorii de sine. Au ego-uri uriașe. Sunt egocentrici într-un grad incredibil.

După cum scrie Hare, ei au „o egocentricitate cu adevărat uimitoare, un sentiment al dreptului și se văd pe ei înșiși ca fiind centrul universului, justificat să trăiască după propriile reguli”. Cu toate acestea, deși le place să vorbească despre obiective uriașe … de obicei nu au nicio idee despre ce este nevoie pentru a le atinge. Și cu siguranță nu au un plan pentru cum să le realizeze. Motiv pentru care oamenii de succes nu tind să vorbească despre obiectivele lor; oamenii de succes vorbesc despre planurile, procesele și rutina lor. Vorbesc despre cum vor ajunge acolo unde merg. Spre deosebire de psihopați, care se comportă de parcă ar fi fost deja acolo.

Psihopații au mult mai puține șanse să imite expresiile tale nonverbale

Deși ar putea părea ciudat, cercetările arată că oamenii grijulii și empatici tind să imite expresiile nonverbale ale altor persoane. Dacă faci o grimasă în timp ce spui o poveste dureroasă, așa vor face și ei. Dacă zâmbești în timp ce spui o poveste fericită, așa vor face și ei.

Psihopații nu. De fapt, cercetările arată că psihopații nici măcar nu căscă atunci când caști tu (un răspuns surprinzător de comun pentru majoritatea oamenilor).

Asta pentru că psihopații se concentrează pe ei înșiși – nu pe tine.

Psihopații sunt incredibil de concentrați pe recompense

Cu toții ne bucurăm de recompense. Dar conform acestei cercetări, creierul unui psihopat este de fapt conectat pentru a căuta recompense cu aproape orice preț. Asta pentru că creierul unui psihopat poate elibera până la de patru ori mai multă dopamină ca răspuns la o recompensă decât cel al unui non-psihopat.

Asta înseamnă că psihopații nu sunt neapărat oameni care fac ceea ce vor fără să le pese de consecințe. Psihopații ar putea, de fapt, să aibă mai multă grijă de consecințe decât ceilalți oameni.

Potrivit cercetătorilor:

S-ar putea ca, din cauza acestor răspunsuri exagerate la dopamină, odată ce se concentrează pe șansa de a obține o recompensă … psihopații nu pot să-și modifice atenția până nu obțin ceea ce urmăresc.

Din nou, însă, cu toții ne bucurăm de recompense. Recompensele ne determină majoritatea comportamentelor.

Dar persoanele care caută o recompensă în ciuda consecințelor – morale, etice, juridice, de carieră, relații etc. – s-ar putea să nu o facă pentru că nu le pasă de consecințe. S-ar putea să fie dornici să obțină recompensa, deoarece le pasă prea mult de aspectul recompensei, al consecinței. Sunt atât de atrași de recompensă încât nu se pot gândi la riscuri – sau la celelalte consecințe.

Psihopații se luptă să facă un pas înapoi și să cântărească recompensele împotriva costurilor. Sunt atât de determinați să realizeze, să câștige sau să fie ceva încât nu pot vedea altceva decât recompensa.

Motiv pentru care …

Psihopaților le place să lucreze pentru șefi răi

Unii șefi sunt aroganți, nepoliticoși, excesiv de pretențioși, nu acționează cu integritate – sunt genul de oameni pentru care urâm să lucrăm.

Dar nu și psihopați. Potrivit cercetărilor, psihopații primari (cei mai răi) se lipsesc de empatie. Sunt reci și neînfricați. Nu sunt afectați de lucruri care fac ca majoritatea oamenilor să se simtă stresați, înfricoșați sau furioși – analizează rece situația și găsesc modalități de a înflori.

Ceea ce înseamnă că un șef rău „poate recompensa și reține exact genul de oameni care sunt susceptibili de a perpetua culturi abuzive”, scriu cercetătorii. Psihopații nu numai că prosperă sub șefii abuzivi, ci sunt mult mai predispuși să-i depășească pe semenii lor.

Asta înseamnă că fiecare persoană care pare să prospere sub un șef abuziv este psihopat? Unii oameni fac tot posibilul să reziste indiferent de modul în care sunt tratați.

Dar majoritatea nu. Cei mai mulți dintre noi avem opțiuni. Deci mergem mai departe.

Psihopații rămân alături de șefii teribili. Pentru că se simt ca acasă.

Cum recunoști un psihopat și ce ai de făcut dacă trebuie să lucrezi cu unul?

Poate că ai identificat deja psihopatul la locul de muncă. Și nu există nicio modalitate de a evita acea persoană. Asta e ok.

Ia în considerare acest lucru în modul în care îi tratezi.

După cum scrie Eric Barker, fii atent la ceea ce fac oamenii, nu la ceea ce spun ei. Acesta este cel mai bun mod de a ști dacă ești manipulat.

De asemenea, lucrează din greu pentru a crea scenarii win-win. Majoritatea dintre noi dorim să „câștigăm”. Psihopații vor doar să „câștige”, spre deosebire de majoritatea oamenilor. Găsește modalități prin care amândoi puteți câștiga, iar psihopații sunt mult mai predispuși să lucreze cu tine decât împotriva ta.

Și nu uita să faci ceea ce fac oamenii inteligenți emoțional: empatizează și adaptează-te la oamenii din jurul tău.

Aproape niciodată nu poți controla modul în care acționează alte persoane, dar poți controla întotdeauna modul în care răspunzi.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora