Cum rezistă cuplurile care se confruntă cu probleme de infertilitate - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cum rezistă cuplurile care se confruntă cu probleme de infertilitate

Cum rezistă cuplurile care se confruntă cu probleme de infertilitate? Și ce ar trebui să facă pentru a-și salva relația? Aflăm de la psiholog.
Share this article

Din ce în ce mai multe cupluri în ziua de azi apelează la psihoterapie pentru că se confruntă cu probleme de infertilitate. Își pun tot felul de probleme de ordin religios, mistic sau medical, încercând să vadă dacă există cumva acea soluție magică care să le deschidă poarta fertilității.

Psihoterapia îi ajută să poată gândi limpede pentru a reuși să ducă o viață normală de cuplu, independent de această problemă care uneori pare că va duce la disoluția acestuia.

Iar atunci când află vestea infertilității, partenerii devin foarte încordați. Și vin la terapie încercând să înțeleagă cine este vinovat de situația în care se află și care poate fi soluția salvatoare. Psihoterapia îi ajută însă, dincolo de găsirea răspunsurilor la aceste două întrebări, să se redescopere unul pe celălalt. Prin psihoterapie, nu se poate reda fertilitatea. Însă, se poate reda încrederea într-un viitor comun.

Și tocmai pentru că există acest impact asupra cuplului care încearcă fără reușită să aibă un copil, am încercat să aflăm cum trebuie ajutați aceștia. Iar pentru a afla răspunsurile, am vorbit cu psihologul Constantin Cornea.

Domnule psiholog, de ce cuplurile care se luptă cu probleme de infertilitate ar trebui să ajungă în cabinetul dumneavoastră?

După un astfel de tratament cei doi reușesc să se înțeleagă mai bine, să nu se mai blameze pentru infertilitate, redescoperindu-și sentimentele care i-au adus împreună.

Aceste cupluri trebuie să accepte că există și alte variante, cum ar fi fertilizarea in vitro sau înfiatul. Soluții la care, de cele mai multe ori, cuplurile nu își doresc să apeleze pentru că, în cazul în care ar face-o, ar însemna recunoașterea unui handicap.

Și atunci cum pot fi aceste cupluri ajutate?

Prin psihoterapie se reduc foarte mult frustrările, fricile, temerile, dorința de a judeca pe celălalt sau temerea că nu pot trece peste o astfel de încercare.

De asemenea, ambii parteneri reușesc să spună cu voce tare ceea ce gândesc cu adevărat, într-un mod digerabil de către celălalt, astfel putându-se relua comunicarea dintre ei.

Odată ce frustrările au fost descărcate, calitatea comuncarii crește și modul în care amândoi văd viitorul devine mai negociabil, mai fezabil.

Ce se întâmplă atunci când în cuplu partenerii au păreri diferite, contrare chiar?

De foarte multe ori, unul dintre parteneri își poate dori să apeleze la fertilizare sau la adopție, în schimb celălalt să nu fie de acord cu acestea, din varii motive. Se întâmplă deseori ca unul dintre ei să refuze aceste opțiuni pentru că este sfătuit de către părinți, îl poate reține credința religioasă sau poate fi pur și simplu o chestiune de orgoliu.

Psihoterapeutul îi poate ajuta pe amândoi să își înțeleagă mai bine dorințele, dar și să accepte opiniile celuilalt. Doar așa, pot ajunge să poată pune orice problemă în discuție, într-un mod elegant, empatic și rezolutiv, astfel încât, cuplul să își poată redescoperi modul de a vedea viitorul în comun.

De cele mai multe ori, însă, cuplurile care se confruntă cu probleme de infertilitate ajung tocmai din cauza acestor păreri diferite la discuții și chiar certuri, care ar putea fi urmările cele mai grave pentru un cuplu? Și cum pot fi acestea rezolvate?

Procesul psihoterapeutic nu este unul ușor sau comod, însă, de cele mai multe ori poate ajuta extrem de mult, independent de soluția la care se va apela ulterior.

Este foarte clar că atunci când în cuplu apar divergențe începe să intre în calcul orgoliul fiecăruia, iar acest lucru vine în dauna intereselor cuplului. Tocmai de aceea, fără o negociere lipsită de frustrări, cel puțin unul dintre parteneri poate ajunge să regrete decizia luată, considerând că a fost forțat să o accepte.

Din cauza aceasta, se poate ajunge ulterior la jigniri, scandaluri, accentuarea agravantă a unor adicții, divorț, șomaj, atacuri de panică, tulburări de comportament alimentar, tulburări ale vieții sexuale, tulburări ale activităților sociale, tulburări ale somnului, gânduri sau planuri suicidare.

Pe de altă parte, psihoterapia îi poate ajuta foarte mult pe cei doi să își descarce emoțiile negative și să își exprime cele mai negre gânduri. Abia apoi se poate trece la discuții între punctele de vedere ale acestora fără ca unul să se simtă obligat, forțat sau manipulat să ia o decizie impusă.

În acest mod, calitatea vieții de cuplu crește, buna înțelegere tinde să devină un model de comuncare empatică și doar așa se poate (re)forma un cuplu puternic, în stare să treacă peste orice obstacol.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora