Cum să ai succes în 2017? Cinci cărţi care te ajută să fii mai bun - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Care sunt ingredientele unei vieţi de succes? Credem că ordinea, capacitatea de a (te) comunica eficient, o perspectivă largă asupra lumii, o judecată echilibrată şi înţelegerea faptului că toate lucrurile pe lume se termină la un moment dat sunt câteva dintre răspunsurile la această întrebare. În sprijinul acestei afirmaţii vă propunem un „ghid de lectură” prin care puteţi „cultiva” aceste ingrediente: cinci cărţi nou apărute în librării. Hrană pentru suflet şi minte.
 

„Arta listelor”, de Dominique Loreau – editura Baroque Books & Arts

Despre cum listele nu doar că te ajută să fii mai ordonat, dar te ajută şi să îţi „scrii” propria poveste personală mai eficient şi mai exact. Cartea lui Dominique Loreau îţi arată cum listele te pot elibera de griji pentru că le ordonează şi cum îţi oferă mai multă luciditate şi mai multă lejeritate. Dacă ideea de listă te sperie, află că prin ele poţi să te cunoşti mai bine (ce îţi place? ce îţi face bine?), să ai mai bine grijă de tine şi de cei dragi ajutându-te să faci mai bine faţă emoţiilor, să îţi dezvolţi creativitatea şi să evoluezi. „Listele ne arată că fiecare dintre noi poate avea o viaţă palpitantă sau anostă, în funcţie de profunzimea cu care o percepem”.  

„Războiul poveştilor: Cum cei care spun (şi trăiesc) cele mai bune poveşti vor domina viitorul”, de Jonah Sachs – editura Black Button Books

Ce au în comun Volkswagen, Apple şi mişcarea „Yes We Can”? O poveste bine spusă! O carte de marketing diferită de orice ai mai văzut, care te învaţă să îţi creezi brandul personal şi să îl promovezi într-un mod mai atrăgător. În plus, afli câteva poveşti captivante: a lui Moise, a lui Bhagavad Gita, despre bomba atomică sau despre Primăvara Arabă. La sfârşitul cărţii ai învăţat care sunt structurile din spatele poveştilor, dar şi cum să foloseşti personajele pentru a fi convingător. Iar Jonah Sachs, om de comunicare cunoscut pentru campaniile sale memorabile care au ajutat sute de branduri şi cauze umanitare să pătrundă în conştiinţa publicului, oferă şi trei propoziţii călăuzitoare: Fii interesant, Spune adevărul şi Trăieşte adevărul.

„Arta de a călătorii”, de Alain de Button – editura Vellant

De ce să călătorim? Şi cum să o facem astfel încât povestea noastră personală să se îmbogăţească? Cum să trecem de dezamăgirea pe care ne-o aduce orice călătorie „de plăcere” – pentru că aşteptările noastre nu coincid mai niciodată cu realitatea, dar şi cum să ne raportăm la aeroporturi, mini-baruri, muzee şi camere de hotel fără să ne simţim copleşiţi şi alienaţi. Iar de Button îi cheamă în ajutorul argumentaţiei sale despre cum să călătorim pe Van Gogh, Edward Hopper şi Flaubert. O carte care te învaţă să vezi lumea cu alţi ochi.   

„Nebunia de a gândi cu mintea ta”, de Gabriel Liiceanu – editura Humanitas

Într-o eră a fake news-urilor şi a mesajelor gata mestecate, e greu să îţi mai iei timp să gândeşti cu mintea ta, este o nebunie, am putea spune. Cartea lui Gabriel Liiceanu îţi va pune problema procesului propriu-zis de a gândi: cum gândim şi cum ne ferim de capcanele creierului, cum ne cultivăm mintea şi cum de nu gândim cu toţii la fel? „Cum să existe atunci atâtea gândiri câţi oameni există pe lume? Şi ce-nseamnă atunci «a gândi pe cont propriu»? Nu este asta oare o nebunie? Desigur.”  Şi dacă vrei un argument în plus că merită să analizezi puţin felul în care gândeşti, ţine cont de faptul că o persoană are în medie 60.000 de gânduri pe zi.

„Cu ultima suflare”, de Paul Kalanithi – editura Nemira

Moartea este acea constată a vieţii către care evităm să privim sau să o luăm în seamă. Dar dacă am avea certitudinea sfârşitului în fiecare zi, cum s-ar schimba viaţa noastră? Paul Kalanithi, neurochirurg sclipitor, află la 36 de ani că suferă de un cancer la plămâni în fază terminală. Cartea spune povestea lui Kalanithi – o inteligenţă sclipitoare, care a trăit mereu căutând o viaţă cu sens. Această poveste, dar şi alegerile pe care le face după diagnostic – inclusiv aceea de a avea un copil cu soţia sa în ciuda sfârşitului iminent şi rapid, construiesc nu atât o elegie în faţa morţii, ci un elogiu al vieţii. Cartea te ajută să reconsideri modul în care îţi priveşti viaţa, dar şi moartea, de la o distanţă sigură.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO