fbpx

Căutare

Share this article

Neîncrederea în sine sau în celălalt este şi ea o formă de frică, de care scapă fiecare cum poate. Felul în care ne raportăm unii la alţii, nemulţumirile pe plan profesional sau personal, gândurile de tot felul pot fi sursa unei stări de spirit (căci asta este neîncrederea), care ne slăbeşte din punct de vedere emoţional şi ne pune piedici în propria dezvoltare. Neîncrederea naşte teama de necunoscut, critica, neputinţa de a gestiona timpul şi mute altele. Iar fraze de genul „crede în tine”, „fii ceea ce eşti”, „fii puternic şi independent”, menite să scoată eroul din tine, nu fac altceva decât să ccrească doza de confuzie când vine vorba de evaluarea propriului sine. Lupta cu încrederea e una grea iar pentru asta ai nevoie de gânduri pozitive, de discuţii constructive, de obiceiuri trebuincioase sufletului tău.
Specialiştii în autocunoaştere au multe sfaturi pentru cei neîncrezători, ar haideţi să vedem care sunt trucurile pe care le recomandă, via The Independent, Dr. Pam Spurr, psiholog specializat în autocunoaştere, comentator şi autor pe teme de sex, relaţii şi comportament. Aceasta ne propune patru paşi care să ne ajute să fim mai încrezători în 2018 însă partea bună este că aceste ”reguli” pot fi aplicate oricând în  viaţa noastră.
 
Elimină oameni din viaţa ta!

Poate suna dur, însă potrivit lui Spurr, cei mai încrezători oameni discern foarte bine atunci când vine vorba de prieteniile lor. Ceea ce însemană că vor şti cum să se distanţeze faţă de aşa numiţii ”oameni toxici”, care, oricât de mult i-ai preţui, îşi iau mai mult decât îţi oferă. Dacă ai astfel de oameni în preajma ta, Dr. Pam Spurr te sfătuieşte să stabileşti anumite limite în relaţia cu ei şi chiar să le comunici că nu ai să le tolerezi comportamentul.


 
Ascultă-ţi instinctul!

În aproape toate interviurile pe care le-a realizat pentru studiile sale, Spurr a remarcat că toţi oamenii încrezători au tendinţa de a-şi asculta instinctul. Aceştia ştiu când se simt confortabil într-o situaţie şi când nu, şi răspund corespunzător. Un aspect deosebit de important, spune Spurr care ne aminteşte că intuiţia noastră funcţionează în moduri pe care nu le putem conştientiza dar care ne pot aduce răspunsuri la multe dileme. Prin urmare, să acordăm atenţie gândurilor noastre intuitive, chiar dacă acestea ne par ciudate pe moment, este o cale bună de a deveni mai încrezători.
 
Ascultă-ţi vocea interioară!

Este foarte important să fim flexibili din punct de vedere psihic şi să nu reacţionăm temători în faţa necunoscutului, ne sfătuieşte psihologul. Cu alte cuvinte, în situaţiile în care se schimbă brusc planurile, este esenţial să nu răspundem prin panică, ci printr-un pragmatism care să ne ajute la găsirea de soluţii şi la o adaptare cât mai rapidă. Dacă primul impuls este să-ţi spui că nu poţi face faţă acestei schimbări, fii puţin mai flexibil şi revizuieşte-ţi răspunsuirle interioare. Vei avea surpriza să-ţi spui că poţi face acel lucru şi chiar să-l faci.
 
Nu te baza pe alţii!

Poate suna aiurea, mai ales pentru aceia care au o relaţie echilibrată cu cei de lângă ei, în care simt că oferă şi primesc pe măsură. Însă ceea ce vrea să spună doctor Spurr este că nu ne ajută cu nimic tipul acela de dependenţă în care ne bazăm pe aprobarea celor din jur pentru a ne simţi mai bine cu noi înşine. Nu aştepta niciodată complimente căci nu aşa se recapătă stima de sine! ”Deveniţi propriile voastre barometre!”, ne spune Spurr, care ne încurajează astfel să ne răsplătim singuri pentru realizările noastre.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO