Cum să învingi mahmureala în ziua de anul nou? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cum să învingi mahmureala în ziua de anul nou?

Primul răspuns: citeşte life.ro. Experţii explică care sunt cauzele pentru care ne simţim atât de rău şi cum putem combate mahmureala.
Share this article

Unii numesc noaptea de Revelion ”noaptea amatorilor” deoarece unele persoane consumă alcool excesiv întreaga seara, iar apoi îşi petrec în pat prima zi a noului an, informează dailymail.co.uk.

Mahmurelile sunt în preajma noastră cam de atâta timp de când sunt şi beţiile, însă se ştiu puţine lucruri despre rădăcina lor.

Într-un episod apărut pe Reactions, un canal de Youtube, specialiştii au analizat chimia din spatele efectelor unei mahmureli şi au oferit câteva sfaturi utile, chiar la timp pentru una dintre cele mai mai petreceri de pe planetă.

Sfaturi ca să scapi de mahmureală:

–          Mănâncă ouă ca prim aliment al zilei de după petrecere. Ouăle au o concentraţie mare a amino acidului L-cysteine ce ajută organismul să scape mai uşor de excesul de acetaldehidă şi elimină unele dintre efectele neplăcute ale mahmurelii.

–          Bea câte un pahar de apă după fiecare pahar de alcool. Cu cât este mai multă apă în organism, cu atât sunt mai mici şansele de deshidratare. Iar o vorbă din bătrâni spune că apa diluează alcoolul pur.

–          Nu bea înainte de culcare. Nu trebuie să mai bem nimic cu o oră şi jumătate înainte de culcare ca să nu ne trezim toată noaptea pentru a merge la toaletă.

–          Nu bea pe stomacul gol! Ca să nu îţi fie afectată mucoasa stomacului, este bine să te asiguri că înainte de a consuma alcool, ai mâncat ceva mâncare consistentă.

Efectele mahmurelii variază de la o persoană la alta, dar, de obicei, apar în mai puţin de 6-8 ore din momentul în care începem s consumăm alcool.

Mahmureala este caracterizată de simptome fizice şi mentale neplăcute precum ameţeli, anxietate şi stări de vomă.

Când alcoolul ajunge în ficat, întâlneşte două enzime (ADH şi ALDH) al căror job este să-l descompună şi fac tot posibilul să-l elimine complet din corp.

Enzima ADH transformă alcoolul în acetaldehidă care este o toxină cancerigenă.

Enzima ALDH transformă apoi acest compus într-un acetat care pe mai departe este descompus în apă cu dioxid de carbon.

Studiile au arătat că un nivel mare de acetaldehidă duce la probleme cognitive precum pierderea temporară a memoriei, senzaţia de gură uscată, oboseală şi alte astfel de senzaţii ce descriu „dezastrul”.

Echipa de la Reaction sugerează, aşa cum am mai spus că dacă vrei să scapi de efectele devastatoare ale mahmurelii, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să-ţi găteşti nişte ouă, a doua zi dimineaţa.

Trebuie să recunoaştem că după o noapte de „beţie”, primul lucru pe care majoritatea dintre noi îl facem a doua zi este să dăm buzna în frigider şi să bem 2 litri de apă pe nerăsuflate. Acest lucru deoarece deshidratarea este cel mai comun şi cel mai notabil efect al mahmurelii.

Motivul din spatele acestuia este acela că beţia din noaptea precedentă a avut puterea de împiedica crearea unui hormon de către corpul nostru, vasopresorul, cel care dă instrucţiuni rinichilor legat cantitatea de apă pe care o pot reţine.

Un nivel scăzut al acestui hormon va face ca rinichii să arunce apa în exces în vezica urinară. De aceea, la fiecare pahar cu alcool, aşa cum este sugerat şi în video, bea un pahar cu apă. Cu cât este mai multă apă în organism, cu atât sunt mai puţine şanse de deshidratare.

Pentru că prima zi de anul nou este liber, majoritatea dintre noi, după o petrecere scăldată în alcool, vom dormi foarte mult a doua zi. Dar ai observat că oricât de mult ai dormi, tot pare că nu e de ajuns? Acest lucru se întâmplă din cauza celor câteva pahare băute la sfârşitul petrecerii care au declanşat doi neuro transmiţători responsabili cu somnul şi trezitul.

GABA este un neurotransmiţător inhibitor, adică limitează procesele neuronale la nivelul sistemului nervos central.

Alcoolul creşte activitatea lui GABA.

Celălalt transmiţător este glutamatul care are rol excitator şi face ca activitatea neuronală să meargă.

Alcoolul împiedică abilitatea receptorilor de a se supune tuturor instrucţiunilor venite de la glutamat, lucru care duce la scăderea activităţii neuronale. Cu cât bei mai mult, cu atât vei petrece mai puţin timp în faza de somn REM, indiferent cât de obosit eşti în momentul în care mergi la culcare. Soluţia la această problemă este să nu bei nimic cu o oră şi jumătate înainte de culcare.

A bea vin, apoi tequila şi a termina seara cu o bere ar putea suna bine la timpul respectiv, însă, mai mult ca sigur se va termina cu vomă dimineaţa.

Alcoolul irită mucoasa stomacului ce ţine sub control conţinutul acid. De aceea trebuie să consumăm mâncare săţioasă înainte de a bea, de preferat proteine care încetinesc absorbţia alcoolului în sânge.

Să nu bem pe stomacul gol nu înseamnă să mâncăm o salată înainte. Dar, probabil că nu a fost cazul noaptea trecută!

Cine se regăseşte în acest material va şti ce are de făcut şi, până atunci, easy hangover(mahmureală uşoară) and a happy new year!

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora