Cum să-ți creezi un stil de viață eco-friendly - sfaturi practice - LIFE.ro
Mergi la conținut

În ultimii ani, preocuparea pentru un stil de viață sănătos și aplecat spre îngrijirea mediului înconjurător a devenit tot mai importantă. Se tot vorbește despre eco-friendly în diverse medii, în reclame sau chiar pe ambalajele unor produse. Expresia a fost adoptată la scară largă, dar nu și practicile care o presupun. Iată la ce se referă, de fapt, prietenos cu mediul și cum îți poți crea singur un astfel de stil de viață! 

Eco-friendly face referire la un stil de viață bazat pe reducerea consumului de energie, refolosire și reciclare. Cu alte cuvinte, un mod de trai care nu dăunează mediului înconjurător. Există diverse modalități prin care o persoană poate face schimbări durabile pentru a diminua efectul negativ la care contribuie de obicei traiul nostru de zi cu zi.

Fiecare dintre noi are la îndemână 7 puncte cheie asupra cărora poate acționa. Conștientizarea schimbărilor personale pe care le poți face pot contribui la schimbarea sistemului și la îmbunătățirea comunității locale.

Îmbunătățiri aduse casei tale 

Instalațiile solare fotovoltaice (PV) convertesc energia solară în electricitate folosind celule fotovoltaice sau panouri solare. Odată instalate, acestea nu eliberează niciun fel de emisii în timpul funcționării lor și nu produc niciun fel de poluare fonică sau atmosferică. Energia solară fotovoltaică poate fi combinată cu sisteme de încălzire electrică, cum ar fi pompele de căldură, astfel încât puteți, eventual, să vă folosiți încălzirea și apa caldă în întregime din surse regenerabile.

Termostatele inteligente reprezintă o soluție de eficientizare a locuinței care este mai ușor de implementat pe termen scurt. Acestea utilizează o tehnologie de detectare a prezenței care va opri automat sistemul atunci când plecați din casă și îl va porni la timp pentru a vă întoarce acasă. Acest lucru este util pentru a reduce cererea de energie de la centralele electrice alimentate cu combustibili fosili, ceea ce are beneficii importante în ceea ce privește costurile facturilor dumneavoastră de energie.

Produsele de uz casnic biodegradabile sunt esențiale într-un stil de viață sănătos și prietenos cu mediul înconjurător. Este vorba despre: hârtia igienică reciclată, șamponul cu ingrediente naturale, un deodorant natural, o periuță de dinți din bambus și șervețele de spălat fabricate din fibre de cânepă. Produsele biodegradabile se dizolvă datorită contactului cu bacteriile și ciupercile. Cu alte cuvinte, dacă intră în contact cu natura, nu vor cauza niciun prejudiciu mediului, deoarece dispar prin procese naturale.

Citește și: Sticla din hârtie eco friendly

Încearcă să folosești casolete reutilizabile. De exemplu, atunci când pregătești pachețelul copiilor pentru școală, ai putea să optezi pentru cutii reutilizabile, în locul pungilor de hârtie care urmează să fie aruncate. Dacă un produs alimentar trebuie cu adevărat împachetat, evită să folosești folie alimentară și optează pentru materiale de împachetare mai ecologice, cum sunt cele cu ceară de albine.

Cum te deplasezi și ce fel de haine porți

Mașinile electrice sunt cel mai sustenabil mod de a conduce, deoarece nu folosesc deloc combustibili tradiționali pentru a funcționa. Ele nu produc niciun poluant atmosferic, sub formă de gaze, particule sau substanțe toxice din aer.

Dacă te interesează un stil de viață eco-friendly poți opta pentru materiale textile prietenoase cu mediul înconjurător. Este vorba despre materiale care necesită mai multă apă și energie pentru a fi fabricate. Ai în vedere articolele vestimentare care conțin: bumbac organic, cânepă, mătase, lână și in. Creează-ți o garderobă capsulă și astfel vei economisi bani și îți vei dovedi preocuparea pentru mediul înconjurător.

Cei mai mulți dintre noi cumpărăm mult prea multe lucruri – și mult prea des. Sunt șanse mari ca locuința ta să fie plină cu haine pe care nu le porți, cu electronice pe care nu le mai folosești, cu săpunuri și cosmetice care nu îți mai plac, cu materiale de artizanat și lista poate continua. Te întrebi cum ai ajuns să aduni atâtea lucruri, dar nu faci nimic pentru a schimba ceva. Cea mai bună soluție în acest caz este să cumperi mai rar și mai puțin. Evită cumpărăturile online făcute din pură plictiseală și alege, de exemplu, în loc de prosoape de hârtie, varianta din bumbac care va fi mult mai durabilă. 

Compost organic în gospodăria ta 

Aproximativ 30% din ceea ce aruncăm la gunoiul menajer ar trebui să fie compostat. Compostarea materiei organice permite ca deșeurile alimentare, de grădină și de hârtie, să se descompună mult mai eficient. Cojile de legume care ajung la groapa de gunoi, dacă nu sunt compostate, se vor descompune în zeci de ani. 

O mare parte din gunoiul tău poate fi compostat în curte sau vermicompostat în interior – chiar și în apartamente. Pungile de hârtie, prosoapele de hârtie unsuroase, cârpele de bumbac, produsele de toate felurile, iarba tăiată, frunzele greblate, cojile de ouă și alte lucruri pot fi compostate în siguranță. Dacă ai spațiul necesar, începe să compostezi acasă, iar dacă nu ai spațiu, căută online servicii de ridicare a compostului sau zone de depozitare.

Plantează un copac

Deși a devenit simbolul stereotip al Zilei Pământului, plantarea copacilor poate însemna enorm dacă este făcută cum trebuie. Se estimează că în prezent există 3 trilioane de copaci pe Pământ, iar oamenii de știință spun că este nevoie de încă 1 trilion de copaci pentru a capta gazele cu efect de seră și a încetini schimbările climatice. Organizații din întreaga lume pun umărul la plantarea mai multor copaci în zonele defrișate pentru a încetini încălzirea globală. Se spune că reperele unei vieți de om trăite cu înțeles sunt să plantezi un pom, să faci un copil și să construiești o casă. Mergând pe acest principiu și în spiritul unui stil de viață prietenos cu mediul, poți începe cu plantarea unui copac chiar în curtea ta.

Sursa foto: depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora