fbpx

Căutare

Share this article

E adevărat că cei mai mulţi dintre românii plecaţi peste hotare au ales variante mai apropiate, europene sau au optat pentru mirajul american. Există însă şi oameni care au hotărât să se mute la capătul lumii şi le-a plăcut atât de mult încât au decis să rămână. Australia, ce-i drept, este renumită pentru calitatea ridicată a vieţii şi economia puternică, aşa că nu e de mirare că le face cu ochiul chiar şi celor care vin de foarte departe. Iar dacă faci parte dintre cei care se gândesc să rămână, este important să ştii şi cum să obţii cetăţenie australiană.

La ce te ajută dacă obţii cetăţenie australiană

Deşi imigranţii care respectă regulile ţării şi sunt integraţi bine în societate sunt foarte bine trataţi în Australia, există câteva avantaje de care nu se bucură decât cei care au şi cetăţenia. Iar acestea nu sunt deloc de neglijat, mai ales dacă ai ales să-ţi petreci toată viaţa acolo.

Înainte de toate, dacă tot trăieşti acolo, vei vrea să-ţi exerciţi dreptul de vot, iar asta nu se poate face decât dacă ai cetăţenia. Bine, este important şi să ştii că în Australia votul nu este opţional, ci obligatoriu, fie că vorbim de alegeri federale, de stat sau referendumuri. Odată cu cetăţenia îţi asumi şi obligaţia de a respecta valorile populaţiei referitoare la corectitudine şi egalitate. Ştiu că pare că până acum am menţionat doar obligaţii, dar cam aceasta este soluţia prin care un stat are parte de o societate civilizată, orientată către binele oamenilor indiferent de etnie, sex, orientare sexuală sau opţiune religioasă.

Odată cu cetăţenia, primeşti şi dreptul de a candida la un loc în Parlament dacă simţi că politica este potrivită pentru tine şi vrei să fii parte din sistemul legislativ de acolo. Sau te poţi angaja în APS, Serviciul Public Australian responsabil de administraţia publică, politica şi serviciile publice ale ministerelor şi agenţiilor guvernamentale. Iar cetăţenia îţi dă şi posibilitatea de a obţine paşaportul australian, cel care îţi dă voie să intri oricând în ţară fără să mai fie nevoie să soliciţi viza.

Cum să obţii cetăţenie australiană

Accesul la cetăţenia australiană se face în 2 feluri: fie dacă ai deja rezidenţă permanentă în ţară, fie dacă cel puţin unul dintre părinţi avea cetăţenia australiană în momentul în care te-ai născut. În oricare dintre situaţii este necesar să îndeplineşti mai multe condiţii ca să poţi spera că vei obţine cetăţenia.

Înainte de orice trebuie să treci ceea ce este numit testul de rezidenţă. Mai precis, trebuie să dovedeşti autorităţilor că ai fost în ţară în ultimii 4 ani şi că în ultimul an ai avut calitatea de rezident permanent. Trebuie să arăţi şi că ştii limba engleză la un nivel cel puţin mediu, că înţelegi şi îţi asumi principiile cetăţeniei australiene, că ai un caracter calitativ şi că ai lucruri care te ţin conectat de Australia. Unele dintre cerinţe nu sunt însă valabile şi pentru cei cu vârste mai mici de 17 ani sau mai mari de 60.

Cetăţenia australiană nu mai presupune în prezent renunţarea la cetăţenia ţării din care vii, având posibilitatea de a opta pentru dublă cetăţenie, cu condiţia ca ţara din care provii să nu îţi interzică acest lucru. Pe de altă parte, şi dacă ai dublă cetăţenie vei beneficia de aceleaşi drepturi şi obligaţii pe care le au cei ce au doar cetăţenie australiană.

Care este procesul ca să obţii cetăţenie australiană

Dacă ai constatat că te califici cerinţelor explicate pe îndelete pe site-ul Autorităţii de Frontieră, trebuie să depui aplicaţia – fizic sau online – şi să plăteşti taxele cuprinse între 40 şi 285 de dolari australieni. După ce primeşti aprobarea din partea autorităţilor, te poţi programa pentru testul de cetăţenie şi interviu, dacă este cazul.

Testul pentru cetăţenie constă într-un examen menit să verifice dacă ştii care sunt drepturile şi responsabilităţile oricărui cetăţean australian, dar şi nivelul real al cunoştinţelor de limbă engleză. Dacă ai trecut testul urmează o perioadă de procesare a aplicaţiei tale şi, ulterior, depunerea jurământului. Timpul de procesare durează, în medie, 3-6 luni, dar poate ajunge şi la 12 luni în anumite situaţii.

Un lucru important pe care trebuie să îl iei în calcul înainte de a depune actele pentru obţinerea cetăţeniei australiene este acela că nu ai voie să aplici decât de 3 ori, aşa că e bine să iei în serios atât cerinţele, cât şi cunoştinţele necesare pentru a trece testul.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO