Cum să pleci din Bucureşti şi să devii haiduc modern?! - LIFE.ro
Mergi la conținut

Tot mai mulţi orăşeni vor să fugă şi  să se “ascundă” de viteză,  de tehnologie, termene limită şi alte “bucurii” ale vieţii cotidiene. Asta şi-a dorit şi Ionuţ Popescu, pasionat de natură şi de călărie, care şi-a propus să îşi construiască un centru de echitaţie si agrement, departe de agitaţia Bucureştiului. Fără prea mulţi bani în buzunar, Ionuţ a muncit zece ani să materializeze acest vis, iar acum îşi trăieşte viaţă înconjurat de păduri, cu o privelişte de poveste împreună cu soţia şi familia sa, readucând la viaţă poveşti haiduceşti din zona Masivului Leaota! 

Când a apărut pasiunea ta pentru cai?

Pasiunea pentru cai era un “microb” mai vechi, dar în urmă cu zece ani, mai exact în septembrie 2008 am petrecut un weekend călare la Cross Country Farm, din Sighişoara, ce îi aparţine lui Mihnea Virgolici. Îmi amintesc că înainte să plec i-am spus: într-o zi voi avea un loc că al tău! Aşa a pornit ideea de oameni de pretutindeni să vină cu drag şi să călărească!

Când s-a materializat pasiunea pentru cai într-un business?

Plecând de la această vizită, aş putea spune karmică, am căutat locul perfect pentru a pune în aplicare ideea mea. Ştiam din start că locul trebuia să îndeplinească anumite criterii: să fie aproape de Bucureşti, dar undeva la munte, să se afle într-o zona mai puţin cunoscută din punct de vedere turistic şi să nu aibă acces din DN1 sau din autostrada. Astfel, în următoarele şase luni, am colindat weekend de weekend diferite sate din zona Subcarpaţilor: am pornit de la urcarea spre Transfăgărăşan şi am ajuns până la Lepşa, iar noaptea târziu am ajuns la Runcu. Nu se vedea nimic, m-am cazat într-o pensiune, undeva în vale şi m-am trezit cu un sentiment foarte bun că acesta este locul! Am făcut câteva plimbări scurte în stânga şi în dreapta, apoi mi-am sunat fratele şi i-am zis: “gata, am găsit! Suntem în regulă! Putem trece la achiziţia terenului!”

Ai ales o zona destul de sălbatică pentru a dezvolta o pensiune şi o fermă pentru cai, mai exact zona munţilor Leaota. A fost nebunie, curaj, extravaganţă?

Cred că toate la un loc. Oricum, din momentul în care am găsit locul, toate lucrurile s-au legat foarte repede. În 3 săptămâni am trecut la faza de antecontract. La momentul respectiv, nu aveam niciun ban pentru a duce la bun sfârşit planul, dar aveam un vis: acela de a crea un loc în care oamenii să vină cu drag să călărească, să înveţe echitaţia şi să se bucure de natură la ea acasă. În 2010 am scris un proiect pentru finanţare europeană care a fost aprobat un an mai târziu, iar astfel a demarat construcţia centrului de echitaţie Potcoavă în satul Runcu, la poalele munţilor Leaota.

Din ce în ce mai mulţi bucureşteni aleg să îşi trăiască viaţă într-o zona rurală. Cum a fost pentru ţine această schimbare?

Atât eu, cât şi soţia mea am considerat că a venit momentul pentru familia noastră să ne “ascundem” de viteză, tehnologie, termene limita şi alte “bucurii” ale vieţii cotidiene, aşa că am ales să stăm pe coama unui deal, la 3 km de cea mai apropiată casă, înconjuraţi de păduri şi cu o privelişte de poveste asupra munţilor Leaota, unde se spune că ar fi sălăşluit haiducii lui Radu Anghel. Acum, Potcoava este din ce în ce mai populară în rândul celor ce vor să fugă de agitaţia oraşului şi de familiile cu copii care vor să fie prezente la tabere tematice sau la un weekend prelungit în afară Bucureştiului.  

De unde aţi luat căluţii care sunt nişte blonzi adorabili, dintr-o rasă mai puţin cunoscută în România?

Timp de un an am vizitat diverse herghelii din România şi centre de echitaţie din mai multe ţări europene în căutarea calului perfect: un cal de munte, frumos la înfăţişare, potrivit pentru cei ce sunt începători în ale călăriei, dar în acelaşi timp un cal suficient de iute, încât să placă şi unor persoane experimentate, După ce am văzut cum se comportă lipitanii, hutulii şi alte rase româneşti, am decis să achiziţionez cai din rasă Haflinger care sunt cai de munte din regiunea Tirol cu o statura relativ mică, potriviţi pentru începători (cât să nu te sperii când te urci pe el, să nu se împiedice, să nu alunece, să meargă bine pe pante abrupte, dar să fie şi iute dacă vrei să alerge si să parcurgă distanţe lungi.

Cum a apărut ideea Haidook Summer Fest?

Mai întâi, a apărut Haidook Experience, un program conceput pentru cei care au experienţă în echitaţie, un program de călărie cu o durata între 2 şi 6 zile, în care se doarme la stana, în mijlocul naturii, cu mâncare de la ciobani. O tură autentică de călărie în care se parcurge drumul grănicerilor sau drumul domnesc, prin care se trecea în Ardeal. Legendă spune că aici şi-ar fi făcut veacul haiducul Radu Anghel care a rămas în legendele muntenilor datorită zvonurilor legate de o comoară ascunsă într-una dintre peşteri. Astfel, cei care vin la tură de călărie află o mulţime de poveşti despre haiduci şi pot întâlni reprezentanţi ai faunei sălbatice precum cerbi, mistreţi, cocoşi de munte, aflaţi în mediul lor natural. Apoi, în urmă cu trei ani, a apărut ideea organizării unui festival în aer liber, pe culmea dealului Vârf la In care şi-a propus încă de la prima ediţie să celebreze si să reînvie spiritul haiducesc, ce arde mocnit în tinerele generaţii. Aşadar, Haidook Summer Fest este despre natură, cai, tradiţie, o câmpenească cu mâncare aburindă la ceaun, muzică pentru sufletele care iubesc libertatea şi spectacole de acrobaţii cu cai!

Evenimentul a ajuns deja la cea de-a treia ediţie, ce aduce nou în acest an?

Festivalul, ce se va desfăşura intre 15-17 iunie, pe Vârf la In, în Sat Brebu, Comuna Runcu va reuni cele mai electrizante show-uri de cascadorie ecvestră: dresură cu cai, demonstraţii de artă a călăriei, competiţii ecvestre, dresaj natural, Volteo şi Voltij. Prima zi a evenimentului va fi dedicată pasionaţilor de călărie care îşi vor demonstra abilităţile în prima etapă a concursului de Working Equitation cu probele de viteză şi îndemânare. Invitat special în acest an este, pentru a treia oară consecutiv, maestrul Miron Bococi, stabilit în Barcelona. Prin tehnici “nemaivăzute şi nemaiauzite”, el va vrăji caii Feeling, Bruce si Talisman să danseze într-un spectacol unic. Mare iubitor de cai, actorul Denis Ştefan, vine în faţa publicului cu un spectacol inedit de dresaj natural alături de Uma, calul pe care l-a salvat şi îmblânzit cu multă atenţie, răbdare şi antrenament. Vali Vasilescu, unul dintre cei mai renumiţi cascadori din România care a dublat actori celebri din filmele “Cold Mountin” sau “Cei trei muşchetari va prezenţa un show-ul ecvestru în care cavaleri, domniţe, balauri, vrăjitori şi alţi eroi de basm vor prinde viaţă sub ochii publicului. Duminica va fi dedicată adrenalinei cu demonstraţii de Volteo şi Voltijă, gimnastică pe spinarea calului aflat în mişcare la lonjă, atelaje trase de ponei.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora