Cum să tratăm răceala prin metode naturiste? Și „leacuri băbești" pentru prevenirea gripei cunoaștem? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Începutul anului vine cu viroze și răceli. Principala armă pe care o avem în lupta cu răceala, tusea și gripa este propriul nostru sistem imunitar și suntem sfătuiți deseori să evităm medicamentele. Din acest motiv, o alternativă de tratament la îndemână vine de la natură.

Știi deja, combinația de dureri de corp, febră, frisoane și congestie nazală pot fi suficiente pentru a face pe oricine să se simtă cumplit. Te întrebi dacă răcești sau te confrunți cu o gripă sezonieră. Din fericire, pentru ambele există zeci de remedii care se pot face acasă, ce pot atenua simptomele și vă pot aduce înapoi la normal.

De notat este faptul că în jurul nostru există cel puțin două sute de viruși care ne pot provoca banale răceli sau îmbolnăviri mai serioase, care ne pot țintui la pat pentru zile in șir. La fel de multe pot fi și leacurile băbești de care suntem siguri că ai auzit măcar o dată și despre care te întrebai dacă funcționează cu adevărat sau rămân la nivelul unor legende. De la banala supă de pui până la ceaiul de ceapă, probabil ai pus la îndoială multe dintre metodele împământenite de-a lungul anilor ca fiind alternative naturale pentru pastile, siropuri sau injecții, promovate de industria farmaceutică.

Diferența între răceală și gripă

Răceala comună este produsă de un grup de peste 200 de virusuri foarte eterogene, pe când gripa este produsă doar de 3 virusuri gripale, respectiv A, B și C cu mai multe tulpini. Doar primele 2 dau forme severe, virusul C produce doar infecții ușoare și nu dă epidemii.

Debutul gripei este brusc, în plină sănătate aparentă, cu simptome severe de la început. Febra înaltă este specifică gripei și foarte rar întâlnită în răceala comună. În gripă, starea generală este mult mai influențată decât în răceală.

Aproape niciodată răceala comună nu dă infecții ale căilor respiratorii inferioare, pe când în gripă acest lucru este frecvent.

Simptomele gripei sunt de durată mai scurtă decât ale răcelii comune, dar de intensitate mai mare.

Termenii de răceală și gripă nu sunt interschimbabili, gripa nu este forma mai severă a răcelii.

Idei de tratamente naturiste pentru răceală

Ne-ar fi imposibil să descriem toate remediile în măsură să țină în frâu simptomele afecțiunilor respiratorii și să le grăbească vindecarea.

Vom menționa totuși câteva în care credem. Funcționează și nu prezintă efecte colaterale asupra ficatului, așa cum, pe termen lung, se întâmplă cu medicamentele de sinteză.

Lapte cald, miere și propolis pentru tuse și dureri de gât

Mierea este considerată un optim sedativ, cu acțiune benefică pentru tusea seacă inclusiv la copii. Propolisul, printre cei mai eficienți antibacterieni naturali, combate mulți viruși de sezon. Combinate cu lapte cald, mierea și propolisul reușesc să reducă simptomele răcelii și chiar cele gripale.

Oțet de mere pentru roșu în gât

Oțetul de mere are optime proprietăți imunostimulante, antibacteriene și antiinflamatoare, pe lângă acțiunea diuretică și remineralizantă. Dacă într-un pahar cu apă se amestecă 2 linguri de oțet, băutura utilizată pentru gargară va ameliora infecțiile gâtului.

Usturoi pentru combaterea patogenilor

Cu o reputație terapeutică de tot respectul, usturoiul rămâne printre cele mai eficiente tratamente naturiste pentru răceală și gripă. Datorită alicinei, potent antibiotic și antibacterian, întărește imunitatea, ajutând la combaterea virușilor, fungilor și bacteriilor.

Ardei iute pentru eliberarea mucozităților

Un alt ingredient prezent în orice bucătărie, dar și printre remediile antivirale este ardeiul iute. Bogat în vitamina C și capsaicină, vine în sprijinul mecanismelor imunitare. Totodată, ca mucolitic, stimulează producerea mucusului în caz de răceli însoțite de nas înfundat.

Ierburi aromatice pentru ameliorarea inflamațiilor 

Salvia, rozmarinul și cimbrișorul, separate sau împreună, sunt indicate pentru dezinfectarea mucoaselor tractului respirator și reducerea inflamațiilor. Se pot consuma sub formă de ceaiuri infuzabile, mai multe căni pe zi sau de câte ori este nevoie.

Usturoi și oțet pentru febră

Optim antibiotic natural, usturoiul recompensează organismul și ca remediu antipiretic. Se poate înghiți 1 cățel de usturoi pe stomacul gol. Sau se poate tăia și fierbe în jumătate de pahar cu lapte.

Tot o acțiune antifebrilă are și oțetul de mere, care se poate folosi pentru băi calde de picioare. Sau, împreună cu 1 mână de sare grunjoasă, se poate adăuga în cada de baie.

Alte remedii remedii naturiste pentru răceală

Vitamina C

Vitamina C este esențială pentru tratarea răcelii. Aceasta se găsește în lămâi, portocale, grapefruit, legume verzi, etc. Băuturile pe bază de citrice pot contribui la ameliorarea infecțiilor tractului respirator superior.

Gargară cu apă sărată

Gargara cu apă sărată poate ajuta la prevenirea infecțiilor respiratorii superioare și poate scădea severitatea simptomelor răcelii. De exemplu, poate ușura durerea în gât și congestia nazală. Folosiți 1/2 linguriță de sare dizolvată într-un pahar de apă caldă, o dată sau de 2 ori pe zi.

Ghimbir

Ghimbirul este antiinflamator și antibacterian. Acesta ajută la decongestionare, greață, răceală și febră. Îl puteți consuma proaspăt, confiat, sub formă de ceai sau sirop, cu care să vă preparați un suc natural.

Propolis

Propolisul este substanța pe care albinele o folosesc pentru a-și sigila stupii. Acesta este antiviral și antibacterian. Este perfect pentru a lupta împotriva răcelii.

Uleiuri esențiale

Există multe uleiuri esențiale potrivite pentru răceală, dar vă recomandăm uleiul de eucalipt, care are proprietăți antivirale și antimicrobiene și uleiul de mentă, care este folosit ca un decongestionant natural și un reducător de febră.

Băi calde

Uneori puteți reduce febra cu o baie caldă. Băile calde pot reduce, de asemenea, simptomele de răceală și gripă.

Nu uitați, atât pentru prevenirea, cât și pentru diminuarea simptomelor în cazul răcelii și gripei, este important să introduceți în alimentație fructe și legume bogate în vitamina C, dar și suplimente care pot asigura necesarul de vitamina C. De asemenea, vă sfătuim să încercați și alte remedii naturiste pentru răceală din cele prezentate.

Sursa foto: Pinterest.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora