Cum să tratezi tusea uscată şi umedă - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Tusea este un mecanism de apărare şi un reflex de protecţie al organismului, care curăţă căile respiratorii de substanţele iritante şi germeni patogeni. Poate fi numită cu siguranță o reacție utilă a corpului nostru, întrucât protejează traheea și bronhiile de infecțiile patogene și corpurile străine.

Cel mai adesea, tusea poate indica o răceală, dar este important să înțelegem că atacurile severe de tuse pot fi simptome ale unor procese periculoase în organism, boli grave și uneori cronice. În acest sau acel caz, tusea are propriile sale caracteristici și natura sa care ajută la stabilirea unui diagnostic precis. Prin urmare, este important să consultați un medic la timp pentru a stabili cauza simptomului.

Exista două tipuri de tuse:

  • tuse seacă (uscată, neproductivă) – cauzată de iritarea căilor respiratorii superioare (cavitatea nazală, gât, faringe, laringe);
  • tuse productivă (umedă, flegmatică) – cauzată de acumularea excesului de mucus şi secreţii la nivelul traheei şi plămânilor;

Tuse seacă

Tusea uscată are originea în tractul respirator superior. Deseori este imprevizibilă și incontrolabilă. Este acompaniată de un sunet „lătrător”, şi atacurile de tuse seacă de obicei nu aduc alinare.

Cauza frecventă a tusei uscate reprezintă inflamația membranei mucoase a gâtului. Cu timpul, tusea prelungită poate irita şi mai puternic mucoasa căilor respiratorii, formând un „cerc vicios”. De asemenea, o tuse uscată apare atunci când bronhiile nu secretă suficient mucus pentru a elimina eficient germenii din organism.

În cazul tusei uscate puternice și prelungite din cauza unei răceli, medicul poate recomanda medicamente pentru tuse seacă, care opresc reflexul tusei precum Sinekod. Iar pentru a facilita evacuarea sputei, pot fi recomandați agenți speciali care stimulează expectorația precum sirop tuse seacă Bronhoklir, Coldtusin.

Cu diagnosticul și tratamentul corect, o tuse uscată este înlocuită cu una umedă, infecția și microbii sunt excretați din organism împreună cu sputa, iar inflamația dispare.

Tuse umedă

Cu o tuse umedă, sputa este ușor eliberată din bronhii. Are originea în profunzimea căilor respiratorii şi după fiecare tuse pacientul se simte uşurat. Procesul este însoțit de sunete de barbotare și șuierătoare. De obicei, un atac de tuse umedă apare dimineața după somn și când poziția corpului se schimbă.

Adesea, o tuse umedă poate fi un simptom al unei infecții virale. În tratamentul său, se recomandă utilizarea medicamentelor care favorizează expectoraţia. Dacă sputa este prea vâscoasă și greu de expectorat, medicul poate prescrie medicamente mucolitice precum ACC, Ambroxol – subțiază sputa și ușurează îndepărtarea ei din plămâni, astfel încât organismul curăță infecţia şi se vindecă mai repede.

Atât în cazul tusei seci cât şi productive pot fi utilizate pastile tuse Tusocalm. Tusocalm conţine două substanţe active: codeina fosfat care este un antitusiv şi guaiacolsulfonatul de potasiu care este un expectorant. Este recomandat în afecţiuni pulmonare cu secreţie bronsică aderentă şi vâscoasă, care nu poate fi eliminată uşor şi în tratamentul simptomatic al tusei uscate  pulmonare și extrapulmonare.

Greşelile în tratamentul tusei

Nu se recomandă consumul de agenți mucolitici în cazul tusei uscate. Dacă încă nu există spută, atunci un astfel de medicament poate complica situaţia.

Nu puteți lua medicamente care inhibă tusea dacă ea este umedă – sputa trebuie îndepărtată din organism, deoarece conține bacterii patogene.

În timpul bolii, este extrem de important să consumaţi cât mai mult lichid posibil și să mențineți umiditatea optimă în cameră.

Reţineţi că tusea este un simptom al mai multor boli. Consultați medicul dumneavoatră pentru a găsi regimul de tratament potrivit!

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO