fbpx

Căutare

Share this article

În fiecare an, la jumătatea lui august începe marea dezbatere naţională legată de data la care se sărbătoreşte Sfânta Maria, pe 15 august sau pe 8 septembrie. În timp ce unii ţin cont de normele religioase, care spun că se urează La mulţi ani doar toamna, când se sărbătoreşte Naşterea Maicii Domnului, alţii spun că e bun orice motiv de sărbătoare şi de urări de bine. Cum suntem deja în septembrie, acum nu mai avem să ne gândim decât la cum sărbătorim de Sfânta Maria.

Ce semnificaţii are ziua de 8 septembrie

Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică este considerată prima mare sărbătoare din anul nou bisericesc, care începe la 1 septembrie şi marchează, totodată, pragul dintre vară şi toamnă. În mod tradiţional, în această zi nu se munceşte în gospodărie, nu se spală rufe, nu se coase şi nici nu se face curăţenie ca să nu atragi răul în casă.

Tot credinţele populare spun că în această zi ar fi ascultate rugăminţile femeilor care îşi doresc să aibă copii, dar şi ale celor deja însărcinate, pe care Maica Domnului le va ajuta să aibă o naştere uşoară şi un copil sănătos. Se spune că este o zi bună şi pentru rugăciunile celor care vor să se căsătorească, dar încă nu şi-au găsit partenerul potrivit.

Tot azi credincioşii aprind candele în dreptul icoanei Fecioarei Maria, pentru a alunga spiritele rele şi a preamări Naşterea Maicii Domnului şi împart din roadele toamnei pentru sufletele celor morţi.

Cine se sărbătoreşte pe 8 septembrie

Numele de Maria vine din limba ebraică, unde Miryam semnifică cea aleasă, cea frumoasă, doamnă sau împărăteasă. Este format din 2 cuvinte: mar, care înseamnă picătură şi yam, care înseamnă mare. Există şi oameni care consideră că numele are origini egiptene, datând din perioada în care evreii au fost captivi pe pământurile faraonilor, iar în aceste condiţii numele ar fi format din 2 părţi, una care înseamnă a iubi sau a alege pe cineva şi a doua fiind parte a numelui zeului Amon, zeul suprem al preoţilor tebani.

În România sunt mai bine de 2,2 milioane de oameni care poartă acest nume sau derivate ale lui. Dintre aceştia, 1,4 milioane sunt femei cu numele de Maria, peste 270.000 poartă numele de Mariana şi puţin peste 50.000 ce se numesc Marinela.

În ziua de Sfânta Maria Mică îşi mai sărbătoresc însă onomastica şi cei care poartă nume precum: Marian, Marin, Mia, Mioara, Maricica, Marina şi Marilena, Mărioara sau Marioara, Mara, Mari, dar şi Ana-Maria.

Citeşte şi: Ziua Marinei. Ce semnificaţie are evenimentul şi cum putem sărbători în acest an – LIFE.ro
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO