fbpx

Căutare

Share this article

Robert Ciobanu este croitor la Mariş – Made to Measure. Face cămăşi bărbăteşti şi este atât de pasionat, încât, dacă îl asculţi, te contaminezi cu pasiunea lui. Este un #millennial cu apetit pentru old school, lucru rar azi… Este talentat, vesel şi m-a surprins cu lucruri pe care nu le ştiam despre cămăşile bărbăteşti. El este ceea ce japonezii numesc „takumi” –  meşter. Sau, mă rog, mai are puţin până acolo…

Care este secretul unei cămăşi bărbăteşti? Secretul care o face perfectă pentru un bărbat?

Secretul este unul evident: potrivirea, fitting-ul. Niciodată o cămaşă cumpărată de-a gata, din comerţ, nu se va aşeza pe purtător perfect. De aceea, din ce în ce mai multă lume alege o cămaşă făcută pe măsurile sale. Raportul calitate-preţ este unul excelent.

Care este cel mai bun material pentru o cămaşă?

Materialele folosite la cămăşile executate la comandă sunt alese dintre cele mai bune materiale de cămăşi din lume (bumbac egiptean, bumbac cu mătase etc.). Cu cât firele de bumbac ţesute sunt mai subţiri, cu atât cămaşa finală va fi una mai fină şi mai preţioasă. O caracteristică a materialelor de cămăşi de calitate este Doppio Ritorto. Acest lucru înseamnă că firul de bumbac egiptean din care sunt ţesute cămăşile este unul dublu răsucit. Adică se ţese bumbacul în fire foarte subţiri, apoi se răsucesc două fire pentru a crea firul final din care sunt ţesute aceste cămăşi.

Cum se face o cămaşă bărbătească sur mesure?

Cel mai important lucru este crearea tiparelor, luarea măsurilor pe client. După alegerea materialelor de bumbac egiptean preferate pentru următoarele cămăşi, se măsoară clientul pentru o cămaşă finală ce i se va potrivi „perfect”.

Foto: iStock

Când se poarta butonii? La ce costum?

Butonii sunt un nivel superior de eleganţă faţă de cămaşa cu nasturi la manşete. De aceea, la o ţinută de seară (smoking, frac etc.) o cămaşă cu butoni este OBLIGATORIE. În mediul business, cămaşa cu butoni este preferată de către domnii care poartă foarte des costum (avocaţi, bancheri, antreprenori etc.)

Ce nu se face atunci când porţi o cămaşă cu butoni? Mă refer la vestimentaţie, desigur.

Aşa cum am spus înainte, cămaşa de butoni este la un standard ridicat de eleganţă. Din acest motiv noi recomandăm ca în cazul purtării unei cămăşi cu butoni, nu trebuie să lipsească accesoriul de gât (cravata, papionul, eşarfa, după caz). O cămaşă cu butoni nu se va purta niciodată în stil casual (fără sacou sau cu jeans).

Femeile pot purta paiete şi dimineaţa. Bărbaţii pot purta butoni şi ziua?

Desigur că se pot purta şi ziua, doar că împreună cu un costum sobru şi elegant. Întotdeauna din două piese şi fără materiale care au culori sau modele prea evidente.

Ce este acum nou, hot, în materie de stil masculin clasic?

Am observat o uşoară scădere a carourilor care au fost la putere în ultimii ani şi am observat o revenire a costumelor în dungi contrastante. De asemenea, lumea devine uşor-uşor mai îndrăzneaţă atunci când aruncăm în discuţie sacoul la două rânduri de nasturi.

Cum se purtau pe vremuri cămăşile? Ce fel de gulere şi manşete aveau? În filme ele arătau aşa de bine, încât doamnele oftau.

Pe vremuri (în anii ´20-´30), nu existau capacităţile de producţie care există în zilele noastre. Toate cămăşile se croiau şi executau manual. De aceea în acele vremuri exista conceptul de gulere detaşabile. Domnii purtau cămaşă, dar la a doua purtare schimbau doar gulerul. Şi lungimea cămăşilor era una practică.

Robert Ciobanu, tailor Mariş – Made to Measure

De când faci croitorie pentru bărbaţi? Câtă matematică trebuie să ştii ca să proiectezi astfel de piese vestimentare?

Fac lucru asta de 1 an şi sunt foarte pasionat! Matematică… puţină. Cred că de fapt pasiunea te poartă prin tot, iar la final se reflectă în munca ta.

Cine crezi că a revoluţionat sacoul şi cămaşa masculină? Cui îi datorează bărbaţii revoluţii în modă?

Nu ştiu dacă cineva a revoluţionat sacoul şi cămaşa. De-a lungul istoriei, hainele s-au schimbat în fel şi chip, în funcţie de necesităţi, de rangul social, de modă sau de priceperea croitorilor. Sacoul bărbătesc era numit pe vremuri „Veston”, iar cel de damă era numit „Taior”. Deşi ani au trecut, sacoul rămâne in tendinţe.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO