fbpx

Căutare

Share this article

Gastrita se trateză ușor în majoritatea cazurilor, dar este o boală adesea neglijată, care poate avea urmări grave. Majoritatea românilor care suferă de gastrită sunt infectați cu bacteria Helicobacter pylori. Prevalența acestei infecții este foarte mare în țara noastră. Netratată, ea poate duce la apariția cancerului de stomac. 

Gastrita, ca mai toate bolile cu terminația -ită, este o inflamație – în acest caz, a mucoasei stomacului. Există multe tipuri de gastrită, cu o multitudine de cauze, iar tratamentul acestei suferințe a stomacului este și el diferit, ne explică în continuare medicul primar gastroenterolog Georgiana Mănăilă. 

Ce simptome dă gastrita

Gastrita nu are simptome specifice, distincte, motiv pentru care se întâmplă foarte des ca toate durerile de stomac și durerile abdominale, în general, să fie puse de bolnavi pe seama acestei afecțiuni. 

Cele mai frecvente simptome de gastrită sunt:

  • Arsurile epigastrice;
  • Balonarea; 
  • Durerea sub diverse forme, descrisă de bolnavi ca o senzație de apăsare în capul pieptului, de nod sau ca un disconfort abdominal;
  • Greața;
  • Senzația de sațietate precoce. Senzația de  preaplin se instalează după ingestia unei cantități mici de mâncare;
  • Rar, vărsăturile. Dacă vărsăturile sunt cu sânge, ele semnalează ulcerul gastric.

Nu există un simptom principal, esențial, care să ne determine să spunem cu siguranță că suferința este cauzată de gastrită”. 

Citește și: Remedii naturale contra indigestiei. Sau cum poți scăpa acasă de problemele de stomac?

Georgiana Mănăilă, medic primar gastroenterolog

Indirect, gastrita poate da și alte simptome, prin consecințele pe care le are asupra alimentației. Senzația de sațietate precoce scade aportul alimentar și, implicit, de nutrienți, ceea ce poate duce la anemie, manifestată prin senzație de slăbiciune, dureri de cap și oboseală permanentă. 

Bolile cu care este confundată gastrita 

„Termenul de gastrită este suprautilizat de pacienți. Mi s-a întâmplat de nenumărate ori să-mi vină pacienți care mi-au spus că au gastrită. Întrebându-i în profunzime de unde știu că au această boală, mulți mi-au răspuns că-i doare burta uneori, pentru că nu se simt bine după ce mănâncă anumite alimente, pentru că au avut o perioadă stresantă și mâncarea nu le mai priește. Pe lângă stomac, există și alte segmente ale tubului gastrointestinal care se pot inflama. Sunt cazuri în care durerea de stomac este cauzată de o esofagită – inflamația bazei esofagului. Alteori, durerea este cauzată de o duodenită – inflamația duodenului. Gastrita are manifestări similare și ulcerului sau boala de reflux gastroesofagian”, detaliază dr. Georgiana Mănăilă. 

Continuarea articolului, AICI

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO