fbpx

Căutare

Share this article

Pandemia de coronavirus a accelerat schimbările din multe domenii, de la sănătate și economie, la drept sau politică. Însă, probabil că eforturile depuse peste tot în lume de digitalizare a educației sunt cele mai importante. Doar astfel instituții de învățământ internaționale, precum Universitatea Luiss Guido Carli, pot contribui la o dezvoltare durabilă și rezistentă a societăților din care fac parte. 

Pe de altă parte, Universitatea Luiss Guido Carli a început acest proces cu mult înainte de pandemie. Acțiunile sale de digitalizare și inovare au ca obiectiv crearea unei conexiuni solide cu companii din întreaga lume pentru a forma cetățeni și manageri globali. 

Acesta a fost unul dintre principalele obiective ale Universității Luiss încă de la înființare. Prin afilierea sa la Confindustria, Confederația Generală a Industriei Italiene, universitatea a reușit să dezvolte relații importate cu comunitatea de afaceri și cu instituțiile publice, precum și cu firme de avocatură, instituții guvernamentale și societatea civilă. Mai mult decât atât, în ultimii ani, Luiss a făcut parte și dintr-un proces de internaționalizare, în special în regiunea euro-mediteraneeană (Europa și MENA), unde universitatea a reușit să creeze un hub educațional în Africa Centrală și de Sud, America de Nord și Asia de Sud-Est.

Universitatea Luiss: cercetarea prezentului și inovarea viitorul. 83 de parteneriate internaționale și 19 centre de cercetare și o echipă de academicieni și practicieni din 15 țări

Dacă ar fi să privim pragmatic acest proces de internaționalizare și inovare, atunci trebuie să ne îndreptăm către cifre: 58 de publicații internaționale au fost lansate în 2020, cu 14 granturi câștigate în același an. Universitatea Luiss are 83 de parteneriate internaționale și 19 centre de cercetare și laboratoare prin care universitatea face studii în domenii precum economie, istorie, științe politice, sociologie, științe politic, drept sau management.

Mai mult decât atât, în cadrul aceste universități lucrează oameni din 15 țări, o echipă dinamică de profesori academicieni și practicieni, de la directori sau diplomați, la reprezentanți ai administrației publice. Tocmai această colaborare între mai multe stiluri de gândire și de practică a dus la implementarea unui model educațional care pune accentul pe susținerea și învățarea studenților care au șansa de a deveni viitori formatori, abordând complexitățile unei ere post-pandemice digitale.

De-a lungul experienței lor academice, studenții Universității Luiss dobândesc o serie de instrumente pentru a face față unei realități în continuă schimbare. De altfel, reputația globală a universității este dată și de numărul mare de alumni din 85 de 

țări. Cu peste 300 de acorduri în peste 60 de țări din întreaga lume, Luiss se angajează să-și continue dezvoltarea globală pentru a oferi studenților săi accesul la o comunitate diversă, bogată și foarte strâns legată.

Iar clasamentul mondial al universităților QS confirmă eficiența modelului educațional al Universității Luiss care se află în primele 50 de locuri datorită studiilor sale în politică și studii Internaționale, realizate de cele patru departamente – economie și finanțe, afaceri și management, drept și științe politice.

Universitatea Luiss
Villa Alberoni din cadrul Universității Luiss

„În timpul pandemiei, am avut o incursiune rapidă în viitor”

Pandemia de COVID-19 ne-a împins către o digitalizare forțată, însă necesară pentru a putea inova și consolida procesele educaționale ale viitorului, bazate pe principiile predării bazate pe investigație. Andrea Prencipe, rectorul Universității Luiss, spunea că „în timpul pandemiei, am avut o incursiune rapidă în viitor”, subliniind că „pentru a gestiona crizele și provocările neprevăzute, studenții trebuie să dobândească noi abilități și o abordare multidisciplinară”. 

Acesta este motivul pentru care Luiss a lansat o serie de programe online, numite „on-live”. Acestea revoluționează învățarea online pentru că, spre deosebire de cursurile digitale obișnuite, în cadrul acestora experiența live va fi bazată pe echipă și centrată pe elev. 

Cheia metodei „on-live” este munca în echipă și un amestec de tehnici de predare sincron și asincron care îl ajută pe student să aibă flexibilitatea de a se implica în mai multe proiecte, precum și de a avea o evaluare continuă. În cadrul acestei metode de învățare, profesorii și studenții pot lucra în timp real, dar au și posibilitatea de a studia și a aprofunda informațiile în ritmul lor. Și, nu în ultimul rând, ca parte din acest sistem „on-live”, studenții vor fi incluși, de asemenea, într-un internship virtual. 

Universitatea Luiss
Universitatea Luiss și arhitectura sa spectaculoasă

Un sistem de educație care să-l ajute pe student să intre pe piața muncii: un absolvent de laUniversitatea Luiss primește o ofertă de muncă la 2-3 luni de la absolvire

Spuneam deja că Universitatea Luiss are o echipă din care fac parte, pe lângă academicieni și practicanți din toate domeniile. Iar această implicare a lor are ca scop ajutarea studenților să intre pe piața muncii. Conform datelor Universității Luiss, un absolvent de-al său primește o ofertă de muncă la 2-3 luni de la terminarea studiilor. Echipa de resurse umane a universității îi ajută pe studenți să-și găsească stagii de practică și oferte de muncă, să aplice pentru diferite job-uri, să cunoască head hunteri și să participe la târguri de job-uri.

Nu în ultimul rând, un alt punct important de pe lista experienței de formare la Universitatea Luiss este mediul frumos în care trăiesc studenții săi. Universitatea se află în Roma, iar capitala Italiei are nu mai puțin de 28 de secole de istorie de la întemeierea sa în 753 î.Hr. Mai mult decât atât, pe lângă o viață socială intensă și un climat mediteranean minunat, orașul are conexiuni excelente cu foarte multe alte orașe europene. Roma este considerat un oraș sigur în care să locuiești, în special în zonele din jurul Universității Luiss. Clădirile universității sunt adevărate bijuterii arhitecturale care arată diferite mișcări din istoria artistică a Italiei. Iar universitatea este recunoscută datorită grădinilor luxuriante, o oază de liniște și natură într-o capitală aglomerată și dinamică.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO