Căutare

Share this article
Trăim pe fugă, asta e sigur. Iar „secolul vitezei” este un termen deja depăşit. Timpul nostru se împarte, secundă cu secundă, între casă, serviciu, trafic, administraţii sau bănci. Şi dacă întâmplător au mai rămas câteva ore din cele (doar) 24 ale zilei, fiţi siguri că nu-s destule atunci când intervin în schemă copiii. Încercaţi să înghesuiţi în programul de mai sus drumuri dus-întors către şcoală sau grădiniţă, programul after class,  cursuri de înot, tenis sau pian, timp pentru a merge în locuri de joacă sau la plimbare în parc.
 
Înmulţiţi cu 2 sau cu numărul de copii „din dotare” şi puteţi spune adio orelor de somn. Nu mai vorbim despre timpul liber. Când să mai ieşi în oraş cu prietenii? Dacă îi chemi la cină, cât timp ţi-ar lua să găteşti? Şi ce dacă a început festivalul de teatru, ce contează că ai chef de un concert de jazz? Toate acestea rămân, fără drept de apel, pe o listă perpetuă a dorinţelor neîmplinite. Îţi spui în gând „poate reuşesc mâine”…. Şi aici puteţi completa punctele de suspensie cu orice – de la iluzia unei dimineţi liniştite cu o carte şi o cafea fierbinte, până la evenimentele din calendar puse veşnic pe „snooze”.
 
Să nu exasperăm, totuşi. Mai există câteva soluţii – pe lângă ideea (deloc de neglijat) de a face o întoarcere la 380 de grade şi de a-ţi lua un an sabatic pentru răsfăţul personal. Sunt unii care s-au gândit la timpul liber din altă perspectivă: îl închiriază pe-al lor pentru a-ţi face tu loc în program.
 
„Vând timp liber” sau „lasă pe mine ce nu poţi face azi” – este o propunere cât se poate de serioasă pentru cei care nu-şi mai văd capul de treburi şi n-au la cine să apeleze pentru ajutor. Oferta e disponibilă în Iaşi şi în Timişoara şi e nevoie doar de un telefon pentru a găsi pe cineva care să meargă la cumpărături pentru tine (ziua sau târziu în noapte), cineva care să meargă şi să îţi achite facturile la timp sau să facă anumite livrări sau drumuri în locul tău, fie că vrei să trimiţi cuiva un buchet de flori sau să preiei hainele de la curăţătorie.
 
Attraversiamo s-ar putea traduce printr-un îndemn destul de simplu: să traversăm! Şi cam asta propun cei care au venit cu această idee în Bucureşti: ajutor pentru cei care trec printr-o perioadă mai aglomerată.
Ana Călin, iniţiatoarea proiectului, a început prin a-şi vinde timpul liber pentru o cauză umanitară. Apoi s-a gândit că poate transforma ideea într-un business social: pe de o parte sunt cei care au timp liber de închiriat, de cealaltă cei care sunt dispuşi să plătească pentru a mai tăia de pe lista „to do”.
 
Attraversiamo propune câteva pachete de servicii pentru părinţi: Child, Child Fun sau Child Parking. Unul din membrii echipei, ales de părinţi, ia copilul de la grădiniţă sau de la şcoală şi petrece cu el următoarele ore la masă, făcând teme sau alte activităţi până ajung părinţii acasă. În cazul pachetului „fun” acesta va merge cu copilul la joacă, la spectacole sau la muzeu. În cel de-al treilea caz copilul este „parcat” chiar în familia celui care îşi închiriază timpul liber. 
 
Timp se găseşte şi pentru vârstnici, pentru cei care pleacă în concediu şi n-au cu cine lăsa căţelul sau pisica, pentru cei care au nevoie de ajutor la treburile casei sau cei care n-au răbdare să petreacă ore în şir la ghişee, plătind facturi.
 
Printre serviciile speciale se numără o îmbrăţişare sau o vorbă bună la nevoie (gratis, dar donaţiile sunt binevenite) şi „teen care”. Acesta din urmă te scoate din încurcătură atunci când copilul-adolescent vrea să meargă la un concert cu prea mulţi başi pentru tine. Cineva îl va lua de-acasă, îl va duce la concert (şi va suporta muzica pe care tu n-o suporţi), va avea grijă ca băutura din pahar să nu aibă mai mult de 0% alcool şi ţi-l va aduce teafăr acasă. 
Serviciile Attraversiamo costă între 5 şi 8 euro pe oră, sunt disponibile, deocamdată, pentru anumite zone şi între anumite ore, iar pachetele pot fi adaptate după nevoile fiecăruia. 
 
Concluzia? Cheltuieşti nişte bani, dar economiseşti nişte ore de somn, nişte timp de petrecut în familie sau câteva ceasuri de răsfăţ pentru sufletul tău. 
 
 
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO