fbpx

Căutare

Share this article

Ce-i drept, a trecut primăvara, sezonul în care se găseşte aproape peste tot această plantă, dar este bine de ştiut cât de valoroasă este leurda, atât în cure de detoxifiere, cât şi în diferite combinaţii farmaceutice. Numită pe latineşte Allium ursinum (usturoiul ursului), leurda are mirosul specific de usturoi dar frunzele sale de un verde frumos şi ramificaţile mici albe din mijloc o fac să arate mai degrabă a floare. Este specifică ţărilor europene şi este considerată din punct de vedere terapeutic mai puternică decât usturoiul (recunoscut şi el drept unul dintre cele mai puternice medicamente naturale din lume).

Leurda este unul dintre cei mai buni detoxifianţi pe care ni-i dăruieşte natura: purifică sângele,  ficatul, rinichii şi vezica, stomacul şi intestinele şi are efecte puternice asupra colesterolului, răcelilor, tensiunii arteriale, infecţiilor şi a asteniei de primăvară. O cură de detoxifiere cu leurdă, care durează minim 10 zile, poate fi extrem de benefică organismului iar dacă ai de gând să şi scazi în greutate, poţi scăpa, cu ajutorul unei cure cu leurde, de aproximativ 5 kilograme într-o lună.  

Proprietăţi

  • are efect antitoxic: se spune că în timpul curei cu leurdă, renunţarea la fumat poate da mai puţine bătăi de cap, clorofila din frunzele proaspete de leurdă şi anumite substanţe similare cu cele conţinute de usturoi având efecte antitoxice puternice.
  • are efect antiîmbătrânire: anumite substanţe active din leurdă neutralizează radicalii liberi din sânge, au efecte de relansare a activităţii endocrine, previn sclerozarea vaselor de sânge şi favorizează circulaţia cerebrală. Cu alte cuvinte, leurda poate fi un aliat de nădejde în lupta împotriva procesului de îmbătrânire
  • creşte pofta de mâncare şi combate lipsa apetitului
  • reduce colesterolul, dar şi trigliceridele
  • este un antianemic excelent, motiv pentru care curele de leurda sunt indicate primăvara pentru detoxifiere şi prevenirea anemiei
  • are efecte benefice asupra memoriei, insomniilor, amneziei, ameţelilor
  • are efecte benefice asupra stărilor depresive
  • creşte imunitatea, fiind plina de vitamine şi antioxidanţi


Dieta cu leurdă

Sucurile cu leurdă pot fi o alegere potrivită în curele de slăbire şi detoxifiere. Acestea ard mai rapid caloriile şi ajută ca ele să nu se depună.

Iată o variantă de suc de leurdă ce se consumă, de preferinţă, înaintea micului dejun. Toate ingredientele se amestecă bine până la obţinerea unui smoothie îmbietor:
– 2 sfecle roşii mici
– 1 ceaşcă lapte de soia sau lapte de migdale
– 1 avocado copt
– 5 frunze spanac
– 10 frunze leurdă
– 10 grame seminţe de chia
 

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO