Dagestan: O călătorie în istorie și viața contemporană - LIFE.ro
Mergi la conținut

Dagestan: O călătorie în istorie și viața contemporană

Dagestan este un loc de întâlnire a numeroase culturi, cu peste 30 de grupuri etnice, parte a Federației Ruse.
Share this article

Dagestan este o republică federală a Federației Ruse, situată în regiunea Caucazului de Nord, și se întinde pe o suprafață de aproximativ 50.300 de kilometri pătrați. În ceea ce privește populația, Dagestan avea aproximativ 3,1 milioane de locuitori conform recensământului din 2020.

Forma de guvernamant a Dagestanului este cea a unei republici federale în cadrul Federației Ruse. Republica Dagestan are un sistem parlamentar, guvernat de un președinte și de un parlament local. Conform constituției sale, Dagestan este o republică seculară și democratică, cu separație a puterilor în stat și respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor.

Istoria Dagestanului: Trecutul complex al conflictelor

Dagestanul a fost locuit de multe grupuri etnice, cum ar fi avarii, lezginii, tabasaranii, kumîkii, darginii, și mulți alții. Această diversitate a contribuit la un amestec cultural interesant. Înainte de a deveni parte a Rusiei, Dagestanul a fost locul unor imperii și state precum Imperiul Haganatei Khazar, Califatul Arab și Imperiul Mongol.

O perioadă importantă din istoria Dagestanului a fost cucerirea rusă. În secolul al XVIII-lea, Rusia a început să anexeze treptat teritoriul, ceea ce a dus la confruntări frecvente și la rezistența locuitorilor. Perioada cuceririi a lăsat o amprentă puternică în istoria și cultura Dagestanului.

În secolul al XIX-lea, în timpul cuceririi, au izbucnit mai multe răscoale împotriva stăpânirii ruse, precum Răscoala Imamului Shamil. Cu toate acestea, rezistența dagestană s-a diminuat gradual, iar regiunea a devenit o parte a Imperiului Rus și, mai târziu, a Uniunii Sovietice.

Arhitectură tipică din Dagestan
Arhitectură tipică din Dagestan

Diversitatea culturală și etnică

Dagestan este un loc de întâlnire a numeroase culturi, cu peste 30 de grupuri etnice. Această diversitate se reflectă în limbi, religii și tradiții variate. Limba cea mai răspândită este avarul, dar darginii, lezginii și kumîkii sunt, de asemenea, grupuri semnificative. Islamul sunnit este religia dominantă, dar există și comunități creștine și musulmane șiiți.

Tradițiile și festivitățile locale sunt o parte importantă a vieții din Dagestan. Dansurile, cântecul, arta tradițională și arhitectura sunt aspecte semnificative ale culturii dagestane. Avar Khans și lezginka, un dans popular local, sunt exemple ale patrimoniului cultural bogat.

Economia și viața cotidiană

Economia Dagestanului se bazează pe agricultură, industrie petrolieră și gaz, minerit, pescuit, și comerț. Aproape jumătate din populație este ocupată în agricultură, cultivând legume, fructe, cereale și ceai. Păstoritul este, de asemenea, o ocupație tradițională. Cu toate acestea, nivelul de trai variază semnificativ în funcție de zonă și etnie.

O problemă semnificativă cu care se confruntă Dagestanul este corupția și instabilitatea politică. Deși există eforturi de dezvoltare economică și modernizare, acestea sunt încetinite de problemele politice și de securitate.

În concluzie, Dagestan este o republică rusă complexă și fascinantă, cu o istorie marcată de confruntări și diversitate etnică. În ciuda dificultăților istorice și politice, locuitorii din Dagestan păstrează tradițiile lor bogate și se străduiesc să își îmbunătățească nivelul de trai. Cu o diversitate culturală și etnică impresionantă, Dagestanul rămâne un loc unic și plin de resurse în cadrul Federației Ruse.

Foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora