Dana Haralambie şi Diana Trâmbiţaş, româncele care participă la Cupa Mondială Feminină de Sărituri cu Schiurile de la Râşnov - LIFE.ro
Mergi la conținut

Dana Haralambie şi Diana Trâmbiţaş, româncele care participă la Cupa Mondială Feminină de Sărituri cu Schiurile de la Râşnov

Între 27-29 ianuarie veţi putea urmări evoluţia celor mai bune săritoare din lume în Cupa Mondială Feminină de Sărituri cu Schiurile. Este deja al treilea an când la Râşnov se organizează etape de Cupa Mondială în competiţia feminină. Vor participa la această competiţie şi româncele Dana Haralambie şi Diana Trâmbiţaş. Ne-am întâlnit cu sportivii din Lotul Român de Sărituri cu Schiurile şi cu antrenorii lor, Florin Spulber şi Magdo Csaba, cu câteva zile înainte de competiţia de la Râşnov. Am aflat că tocmai şi-au luat viza pentru Campionatul Mondial de Juniori din SUA şi ne-au povestit despre „vârfurile” acestui sport în România.
Share this article

Între 27-29 ianuarie veţi putea urmări evoluţia celor mai bune săritoare din lume în Cupa Mondială Feminină de Sărituri cu Schiurile. Este deja al treilea an când la Râşnov se organizează etape de Cupa Mondială în competiţia feminină. Vor participa la această competiţie şi româncele Dana Haralambie şi Diana Trâmbiţaş. Ne-am întâlnit cu sportivii din Lotul Român de Sărituri cu Schiurile şi cu antrenorii lor, Florin Spulber şi Magdo Csaba, cu câteva zile înainte de competiţia de la Râşnov. Am aflat că tocmai şi-au luat viza pentru Campionatul Mondial de Juniori din SUA şi ne-au povestit despre „vârfurile” acestui sport în România.

Ce se întâmplă la Râşnov în acest week-end?

Florin Spulber, antrenor coordonator al Loturilor Naţionale de Sărituri cu Schiurile: Aşa cum am obişnuit publicul din România, anul acesta revenim cu organizarea Cupei Mondiale de Fete, care a devenit deja o tradiţie, după ediţiile precedente. Vom participa cu Dana Haralambie şi, mai nou, cu Diana Trâmbiţaş. Noi sperăm că vom avea din partea lor o evoluţie bună, pe măsura aşteptărilor şi pe măsura valorii lor. În paralel vom avea antrenamente cu echipa de băieţi pe aceeaşi trambulină, urmând să plecăm săptămâna viitoare la Campionatul Mondial de Juniori.

La acest Campionat vom participa individual fete, individual băieţi, echipe băieţi (pentru că am primit cotă – datorită rezultatelor bune anterioare avem cotă să participăm cu echipa de băieţi) şi dublu mixt (două fete, doi băieţi).

Pentru cei care nu cunosc acest sport, ce se întâmplă exact la Râşnov? Care este programul competiţional?

Florin Spulber: Programul competiţiei este următorul: vineri se începe cu antrenamente oficiale plus calificări, sâmbătă are loc prima etapă de Cupă Mondială, iar duminică vom avea calificări şi a doua etapă. Cele două etape de Cupă Mondială care se vor organiza la Râşnov fac parte din Circuitul Cupei Mondiale, alocat de Federaţia Internaţională de Schi. Suntem mândri că am primit din nou organizarea acestei competiţii, asta şi pentru că am avut succes la ediţiile organizate anterior: FOTE 2013, Cupe Mondiale de Fete, Cupe FIS şi, bineînţeles, Campionatul Mondial de Juniori care s-a organizat anul trecut.

Vorbiţi-mi puţin despre schiorii pe care i-am cunoscut astăzi. De când lucraţi cu ei şi cum credeţi că va fi evoluţia lor?

Florin Spulber: Aceşti copii sunt rezultatul programului „OMV Move & Jump” , care s-a dovedit a fi un program este foarte bun. Am început de la zero cu ei acum aproape 10 ani şi am parcurs toate etapele prin care am ajuns la rezultatele de acum – şi mă refer la Cupa Mondială şi la Campionatul de Juniori. Ei sunt toţi juniori, nu a trecut niciunul deocamdată la seniori, dar rezultatele bune le-au obţinut şi la categoria seniori, la o categorie superioară de vârstă. În plus, aş putea spune că – alături de copii – şi antrenorii au făcut progrese remarcabile, prin traininguri în străinătate, prin experienţa pe care au acumulat-o în competiţii importante.

Trec la seniori în curând aceşti copii? Care sunt perspectivele?

Florin Spulber: Da, următorul pas este firesc, nu căutăm salturi mari (pentru a nu avea coborâri foarte mari!), ci căutăm paşi lini, căutăm consecvenţă, un ritm astfel încât să ne îndeplinim obiectivele de la an la an.

După Râşnov ce urmează?

Florin Spulber: Obiectivele noastre principale, atât în sezonul de anul acesta, cât şi de perspectivă, sunt Cupa Mondială de Fete, Campionatul Mondial de Juniori – unde vom participa individual şi cu echipa, FOTE 2017 (Festivalul Olimpic al Tineretului European) şi, desigur, calificarea la Jocurile Olimpice, atât cu echipa, cât şi individual – fete şi băieţi. După State se va derula Cupa Mondială, apoi Campionatele Mondiale de Seniori de la Lahti (Finlanda) în perioada 17 februarie – 5 martie, şi apoi competiţii unde putem să acumulăm puncte în vederea calificării la Jocurile Olimpice: cupe continentale, cupe FIS…  

Dacă ar fi să privim în ansamblu, cum e privit acest sport în România?

Florin Spulber: Ţinând cont de evoluţia sportivilor noştri din ultimii ani, ţinând cont de programul foarte bun pe care l-am derulat din 2007 încoace, ţinând cont de baza bună de pregătire şi datorită programului „OMV Move & Jump” (un program lansat în anul 2007 în parteneriat cu Federaţia Română de Schi Biatlon, prin care OMV susţine tinerii săritori cu schiurile din România să ajungă la un nivel profesionist în acest sport şi să se claseze în primii zece săritori cu schiurile la nivel mondial în următorii ani), pot spune că publicul a început să guste acest sport. Au început în ultimii ani să vină şi rezultatele la copii: Turneul celor 4 trambuline, Grand Prix de Juniori câştigat, calificare în Cupa Mondială, cu premii (Dana Haralambie – Locul 4 la campionatul mondial de Juniori), puncte – la fel – în Cupa Mondială (Dana este în top 30 şi acum este calificată)… Deci toţi avem speranţe că ne vom îndeplini obiectivele propuse, dar şi că acest sport va creşte în popularitate.

Ce le-aţi spune copiilor şi părinţilor să îi convingeţi să practice acest sport?

Florin Spulber: În primul rând să le explice copiilor că sportul în aer liber este foarte benefic pentru sănătate, apoi să înveţe alunecarea pe schiuri – pentru că a sări cu schiurile înseamnă să ştii în primul rând să schiezi. Şi, nu în ultimul rând, baza e foarte bună, profilurile foarte bune ale trambulinelor, care conferă condiţii de siguranţă sportivilor. Deci aş încuraja părinţii cu toată inima să nu îşi facă griji şi să îşi aducă copiii să înveţe schi sărituri pentru că vor învăţa multe din acest sport.

Dar putem spune că este un sport periculos?

Florin Spulber: Atâta timp cât pornim lucrurile de bază, elementare, atâta vreme cât pornim de jos, cu ABC-ul, cu lucrurile simple, atâta vreme cât avem o bază foarte bună de pregătire, nişte programe de pregătire foarte bune, nu se poate întâmpla nimic. Dacă pornim de la elementele uşoare şi ajungem treptat la elementele mai dificile, dacă respectăm principiile pedagogice, nu există motive să fie probleme.

Magdo Csaba, antrenor responsabil cu lotul naţional de fete: Este un sport frumos, spectaculos, care se axează pe îndemânare şi pe exerciţii acrobatice – ceea ce le pace enorm de mult copiilor. La antrenamente învaţă poziţii de bază pe uscat, pe aparate de echilibru, apoi se trece la elementele de bază din schi. Nu este nici pe departe un sport periculos. Mult mai periculos este schiul alpin, practicat de toată lumea, unde se schiază şi pe pârtii neamenajate care pot fi periculoase. În cazul acestui sport, săriturile se fac doar pe pârtii amenajate, cu parapet de protecţie… nu sunt obstacole de nici un fel, iar riscul accidentelor este mult, mult redus. Şi asta, din păcate nu se vede la televizor: o căzătură la schi poate fi spectaculoasă, dar nu înseamnă că este neapărat şi periculoasă.

La noi în ţară unde se pot face antrenamente pentru sărituri?

Magdo Csaba: Din păcate la noi în ţară a rămas numai zona Braşovului şi asta ne defavorizează cumva. Ca să poţi face faţă unor competiţii împotriva unor ţări cu tradiţie în acest sport – Austria, Slovenia, Germania, Norvegia, care au câte o trambulină în aproape orice sătuc – e nevoie să fie şi competiţie internă între copii, să fie mai multe locuri unde se practică acest sport. Aşa se poate creşte valoarea unui sport. Noi suntem cumva grupaţi doar în zona Braşovului, şi pot veni la antrenamente doar copiii din localităţile limitrofe. Şi e păcat.

Cine sunt sportivii din Lotul Român de Sărituri cu Schiurile şi cum îşi amintesc prima competiţie

Dana Haralambie

Dana Haralambie practică acest sport de 12 ani. Face parte din Lotul Român de Sărituri cu Schiurile. Se pregăteşte pentru Cupele Mondiale şi Campionatul Mondial de Juniori din America. „Nu îmi aduc aminte bine prima competiţie la care am participat, dar ştiu sigur că a fost pe o trambulină de 5 metri la Săcele, în care am ieşit pe locul 4. Din păcate n-am reuşit atunci să ajung pe podium, dar eram foarte mică!” (râde)

Rezultate: Campionatul Mondial de Juniori, locul 20 – Val di Fiemme, Italia-2014; Cupa Mondială, Loc 26 – Hinterzarten, Germania 2013; Alpen Cup, Locul 2 – Bischofsgrün, Germania 2014; FIS CUP, locul 2 – Râşnov, România 2013 & 2014; Grand Prix, locul 15 – Almaty, Kazahstan 2012; Carpat Cup, locul 1 – Râşnov, România, 2014.

Diana Trâmbiţaş schiază de aproape 10 ani. Intră în competiţie la Cupa Mondială de la Râşnov şi se pregăteşte pentru Campionatul Mondial de Juniori din SUA şi celelalte competiţii din sezon. „Prima mea competiţie a fost pe trambulină de 8 metri. Practicam acest sport de 2-3 săptămâni şi am obţinut punctaje mai mari decât unele fete care practicau de mai mult timp acest sport. Atunci am simţit că pot să fac mai mult!” 

Rezultate: Carpat Cup, locul 1 – Polonia; Campionatul Naţional, locul 3.

Carina Alexandra Militaru practică acest sport de 6 ani, iar obiectivele sale principale sunt Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE), cu un rezultat cât mai bun, precum şi Campionatul Mondial de Juniori. „Prima mea competiţie a fost pe 15 metri la Râşnov, la scurtă vreme după ce am început să sar. De atunci aveam probleme cu emoţiile dinaintea unei competiţii, chiar dacă antrenorii nu îmi cereau un rezultat”, spune Carina zâmbind.

Rezultate: Carpat Cup, locul 1 – Polonia & România; Campionatul Naţional, locul 2.

Iulian Pîtea face sărituri cu schiurile de 10 ani. „Am deocamdată 2 obiective – campionatul mondial de juniori, unde sperăm un rezultat cât mai bun cu echipa şi, de asemenea, şi individual, iar pentru 2018 calificarea la Jocurile Olimpice de Iarnă din Coreea. Îmi aduc foarte bine aminte prima competiţie. Exact după jumătate de an după ce am început practicarea sportului am avut o competiţie în Săcele, pe o trambulină de 15 metri, iar obiectivul meu era să depăşesc colegii mei mai mari pentru a fi selecţionat în lot. Norocul meu a fost că eram foarte motivat şi am reuşit să obţin locul 4 şi acest rezultat s-a dovedit a fi o rampă de lansare pentru mine. Imediat după am fost selecţionat în lotul de juniori, în lotul C, unde se pregăteau toi copiii începători şi am avut parte de prima mea deplasare în Polonia. Sunt momente care or să îmi rămână mult timp de-acum încolo în minte”

Rezultate: Cupa Continentală, locul 10 – Sapporo 2014; FIS CUP, locul 1 – Râşnov, 2013 şi 2012); Campionatul Mondial de Juniori, locul 45 – Liberec, Cehia 2013; Campionatul Naţional, locul 1; Grand Prix Juniori, locul 1 – Germania; Cupa Mondială – Marele Premiu de Vară, locul 29.

Sorin Mitrofan, practică acest sport de 10 ani. Printre obiectivele sale se numără tot Campionatul Mondial de Juniori şi – pentru anul următor – calificarea la Olimpiadă. „Am participat la primul meu concurs la aproximativ un an după ce m-am apucat de acest sport, s-a desfăşurat pe trambulina de 7 metri, tot în Săcele. Am ajuns atunci pe locul 3 şi am reuşit să atrag astfel atenţia antrenorilor, apoi au urmat cantonamentele şi participarea la competiţii cu Lotul de Juniori.”

Rezultate: Carpat Cup, locul 4 – Râşnov, 2014; Campionatul Balcanic, locul 12 – Râşnov, 2012; Marele Premiu de Vară, locul 17 – Hinterzarten, Germania, 2013; FOTE 2015, locul 5 – Austria.

Mihnea Spulber are ca obiective principale în acest sezon Campionatul Mondial de Juniori şi Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE), iar pentru anul următor – Jocurile Olimpice. „Prima mea competiţie a fost în Austria în cadrul mini-turneului celor 4 trambuline. Am făcut atunci un rezultat destul de bun, deşi eram foarte mic. De atunci a început să îmi placă foarte mult acest sport”.

Farkas Hunor schiază de aproximativ 9 ani, iar anul acesta se pregăteşte pentru Campionatul Mondial de Juniori, pentru FOTE şi calificarea la Olimpiadă. „Prima mea competiţie a fost la Săcele pe trambulina mică, dar nu am obţinut atunci un rezultat prea bun. Însă asta m-a motivat şi mai mult să continui să mă antrenez şi să ajung în lot alături de ceilalţi băieţi”.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora