Daria Kasatkina rupe cercul fricii. Jucătoarea de tenis a mărturisit public că este lesbiană şi a criticat dur Rusia pentru războiul din Ucraina - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Daria Kasatkina este la acest moment cea mai bine cotată jucătoare de tenis din circuitul WTA, dar şi cea mai contestată la nivel public în ţara natală, Rusia. Tânăra de 25 de ani nu s-a ferit de fel să spună lucrurilor pe nume, însă de curând a decis să vorbească liber despre orientarea sa sexuală, în ciuda fapului că legile din Rusia sunt drastice în acest sens, dar şi despre războiul din Ucraina. Interviul acordat a stârnit furie în rândul multor oficiali ruşi, care au pus-o la zid pe tânăra care e conştientă că nu se mai poate întoarce în ţara natală în aceste condiţii.

Daria Kasatkina şi sacrificiile pentru a deveni o jucătoare de top

Daria Kasatkina este fiică de sportivi profesionişti. Mama a fost atletă de top, iar acum este avocat, în timp ce tatăl a făcut furori la hochei pe gheaţă, iar acum este inginer în cadrul fabricii Volga. În ciuda înclinaţiei sportive din familie, nu părinţii au fost cei care au decis să o ducă pe Daria la tenis, ci fratele ei mai mare, care juca ocazional. La 6 ani a dus-o pe teren, iar în scurt timp sportul a devenit drumul ei.

Unul deloc uşor, dacă e să luăm în calcul faptul că în timp ce juca încă la juniori, părinţii ei, deja înglodaţi în datorii, au fost nevoiţi să îşi vândă casa pentru a o putea susţine în continuare pe Daria în carieră. Tot atunci când Daria a început să devină tot mai bună, Aleksander a renunţat să mai antreneze copii şi a devenit preparatorul fizic al surorii sale. Eforturile le-au fost răsplătite prin rezultatele obţinute de jucătoare de-a lungul anilor. În prezent este pe locul 12 în WTA, dar anul acesta au fost multe turnee la care nu a participat din cauza interdicţiei primită de sportivii ruşi şi belaruşi, ca urmare a războiului din Ucraina.

Interviul care a transformat-o în ţintă pentru propagandiştii ruşi

Poate şi acesta a fost unul dintre motivele pentru care a decis să lase teama deoparte şi să vorbească public despre unele dintre cele mai sensibile subiecte din Rusia: homosexualitatea, atacul asupra Ucrainei şi implicarea politicului în sport. Declaraţiile au fost făcute într-un interviu acordat vloggerului rus Vitya Kravchenko, care a filmat cu ea şi cu Andrey Rublev, numărul 8 în ATP, în Barcelona, unde cei 2 se antrenează.

Vitya Kravchenko a mers să îi vadă la antrenamente, dar au discutat mult şi despre problemele cu care se confuntă tinerii ruşi care vor să facă sport de performanţă. Iar Daria chiar ştie cât de multe sacrificii trebuie să facă cei din jur, nu doar sportivii, ca să încerce să ajungă în top. Şi nu s-a ferit să-i sfătuiască pe aceştia să îşi schimbe cetăţenia ca să aibă mai multe şanse.

Cred că generaţia care are acum 16-17 ani încă are o şansă. Ei joacă deja, există şanse să plece şi să joace pentru alte ţări. Nu au fost norocoşi, dar mai au încă o şansă. Pentru cei mai tineri… nu ştiu. Toţi cei care pleacă din Rusia şi ajung la un nivel înalt în următorii ani, 5 ani, să zic, sunt nişte oameni asumaţi. Cred că mulţi copii talentaţi, ai căror părinţi vor avea ocazia, îşi vor schimba cetăţenia. (…) Chiar pot să le spun copiilor: dacă există o astfel de oportunitate, oameni buni, schimbaţi-vă cetăţenia şi mergeţi să vă îndepliniţi visurile.

Daria Kasatkina nu s-a mai ferit de această dată să vorbească nici despre lucrul care o apăsa cel mai tare. Mai dăduse indicii în urmă cu un an, într-un alt interviu, însă acum a vorbit răspicat despre faptul că este lesbiană.

Dacă a fi gay ar fi o alegere, niciun rus nu ar alege asta. Viaţa e un iad acolo. (…) Este greu şi nu are rost să stai mult ascunsă. Va fi greu pentru creier până când o spui. După aceea este clar că fiecare trebuie să aleagă cum vrea să se deschidă şi în ce măsură. Cel mai important e să fii bun cu tine.

Până în 1993 homosexualitatea era catalogată în Rusia drept crimă, fiind descrisă apoi, până în 1999, drept o boală mintală. Nici acum lucrurile însă nu stau mai bine pentru persoanele care fac parte din comunitatea LGTBQ+. În 2013 preşedintele Vladimir Putin a promulgat o lege care interzice şi pedepseşte orice act de propagandă homosexuală în faţa unui minor, iar sancţiunile sunt şi mai mari dacă „propaganda” este făcută pe internet. Un sondaj realizat în aceeaşi perioadă arăta faptul că 88% dintre ruşi susţineau legea, iar 54% dintre aceştia erau de părere că homosexualitatea ar trebui pedepsită. De altfel, de-a lungul anilor mai mulţi membri ai comunităţii LGTBQ+ au fost ucişi din cauza orientării lor sexuale.

Cum era de aşteptat, declaraţiile Dariei au strânit valuri de furie printre autorităţile ruse şi în rândul unor persoane cunoscute din lumea sportului de acolo.

Nu poţi trăda patria aşa cum îndeamnă ea. (…) Sportul şi politica merg mână în mână. Aş spune chiar că sportul este politică. (…) Nici măcar nu vreau să vorbesc despre orientarea ei sexuală. Îi târăsc pe oameni în această latură murdară şi o etalează peste tot. (…) Dacă echipa mea ar face o astfel de declaraţie… dacă fetele pe care le-am antrenat ar spune că au o relaţie de acest fel… Sper că fetele nu vor face astfel de declaraţii, altfel voi face şi eu o declaraţie mai gălăgioasă. – Yevgeni Trefilov, fostul antrenor al naţionalei de handbal feminin a Rusiei, pentru sport24.ru

Un exemplu viu al şcolii de individualişti, adepţi ai Occidentului. Văd în astfel de apeluri promovarea trecerii sportivilor noştri la echipele naţionale ale altor ţări, o crimă împotriva statului. – Roman Teryushkov, deputat rus

Discursurile furibunde venite din Rusia nu fac decât să justifice şi mai mult întrebarea vloggerului rus, de la finalul interviului, care a lăsat-o pe Daria Kasatkina în lacrimi.

Nu ţi-e frică acum, după aceste declaraţii, de faptul că nu te vei putea întoarce în Rusia, că-ţi vor lua casa? Te-ai gândit la asta?

M-am gândit.

Cu toate astea jucătoarea de tenis a rămas pe poziţii şi după publicarea interviului şi-a făcut şi ea publică relaţia cu patinatoarea Natalia Zabiiako.

Pe de altă parte, Igor Kochetkov, activist rus pentru drepturile homosexualilor, crede că mărturisirea ei va avea un efect extraordinar în Rusia.

Este pentru prima dată în istoria noastră când o vedetă incontestabilă a sportului, de talia Kasatkinei, apare şi recunoaşte că este lesbiană. În Rusia lui Putin sportul este întotdeauna politic.

Kremlinul luptă pentru o unitate completă în societate în timpul războiului. Dacă văd că un atac asupra minorităţilor sexuale va stârni discuţii şi dezbateri aprinse, liderii ruşi se vor gândi de 2 ori înainte să lanseze unul. Acesta este motivul pentru care apariţia Kasatkinei are puterea reală de a preveni noi campanii homofobe. – Igor Kochetkov pentru The Guardian

Daria nu s-a ferit să vorbească în interviul care a făcut înconjurul lumii nici despre războiul din Ucraina.

Nu cred că am ce să fac ca să schimb ceva din ce se întâmplă acolo. Nu poate nici măcar Europa să schimbe nimic. (…) Mă simt neputincioasă. (…) Nu am putut juca la Wimbledon? Ce contează Wimbledon faţă de ce se întâmplă acolo?

De altfel, sportiva din Rusia este recunoscută pentru faptul că nu poate asista impasibilă la lucrurile nedrepte sau grele care se întâmplă în jurul ei. Într-un meci disputat la Berlin, în faţa ucrainencei Anhelina Kalinina, Daria Kasatkina nu a mai aşteptat intervenţia medicilor şi s-a repezit către aceasta cu o pungă de gheaţă, după ce Kalinina s-a prăbuşit pe teren în timpul jocului.

Citeşte şi: Cine e Elina Svitolina, sportiva care a ameninţat că se retrage din tenis dacă este ridicat embargoul asupra jucătorilor din Rusia şi Belarus – LIFE.ro

Imaginile din acest articol ne-au fost furnizate de depositphotos.com.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO