fbpx

Căutare

Share this article

Specific acestei perioade din an: dormim mai puţin, mâncăm mai mult. Se pare însă că nu doar mesele mereu pline sunt singurele motive pentru care mâncăm mai mult de sărbători, ci chiar faptul că dormim mai puţin, ceea ce ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru tot anul nu doar pentru acum.

Toată lumea se îngraşă de sărbători, chiar şi cei mai atenţi la dietă. Cu cât dormim mai puţin, cu atât ne simţim mai înfometaţi, potrivit unui studiu apărut în revista medicală „European Journal of Clinical Nutrition” citat de Time. Studii anterioare au demonstrat că există o legătură între lipsa de somn şi obezitatea şi diabetul de tip 2.

Acest studiu recent a comparat rezultatele a 11 alte teste şi a măsurat numărul de calorii consumate în plus de cei care nu apucau să doarmă toată noaptea. În total 172 de oameni, bărbaţi şi femei, între 18 şi 50 de ani, de greutate normală, dar şi supraponderali, care nu dormeau suficient sau dormeau superficial, au participat la studiu. Lor li s-a adăugat un eşantion de persoane care dormeau bine, între 7 şi 12 ore pe noapte.

Rezultatele au arătat că cei care dormeau mai puţin, adică sub 5 ore şi jumătate de somn, consumau ăn medie 385 de calorii în plus faţă de cei care se odineau suficient. Cantitatea este echivalentul unei gustări zdravene, cam o cincime din consumul normal zilnic al unei femei de 30 de ani care face activitate fizică moderată. Mai mult, aceştia consumau mai degrabă grăsimi şi mai puţin proteine, cu o cantitate identică de carbohidraţi.

Studiul a arătat că, din păcate, că statul treaz până noaptea târziu nu presupune şi consumul în plus de calorii. Aşa că toate caloriile consumate în plus nu erau „arse” de starea de veghe.

Mare grijă deci la excese, inclusiv la cele care presupun lipsa de somn.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO