De ce să votez? Votez ca să nu emigrez! - LIFE.ro
Mergi la conținut

De ce să votez? Votez ca să nu emigrez!

Azi e o zi importantă! Azi toţi românii sunt chemaţi la vot ca să aleagă cine va forma majoritatea parlamentară. Hai şi tu la vot!
Share this article

De ce să votez? – Votez ca să nu emigrez” este campania care în ultimele săptămâni a adus în faţa publicului zeci de personalităţi care îndeamnă românii să-şi exercite dreptul la vot. Nume precum Adi Despot, Keo, Virgil Ianţu, Dan Chişu sau Mihaela Glăvan, sunt numai câtea dintre cele care au apărut pe platformă pentru a susţine îndemnul general de a merge la vot. life.ro susţine această iniţiativă şi sprijină mobilizarea generală pentru a ne onora dreptul constituţional de a vota, o dovadă fiind vocea Cristinei Stănciulescu ce răsună pe platforma decesavotez.ro.

Am stat de vorbă cu Ana-Maria Pascaru, consultant în comunicare şi manager de comunicare al acestei campanii despre ce înseamnă platforma, despre răspunsul primit în urma campaniei şi despre implicare socială.

Cine stă în spatele acestei campanii? 

În spatele campaniei “De ce să votez? – Votez ca să nu emigrez”  stă ONG-ul Step Ahead. Iar în spatele lui, suntem o mână de oameni, de la informaticieni la oameni din comunicare, reuniţi de acelaşi gând: că România are nevoie de noi, românii, ca să meargă înainte. Într-adevăr, în această perioadă ne-am ales o misiune grea, aceea de a-i scoate pe români la vot, dar am considerat a fi un pas normal în viaţa socială, civică şi profesională a fiecăruia dintre noi. Credem că lucrurile se pot schimba pas cu pas, cu multă muncă, voinţă şi educaţie, evident.

Cum v-a venit ideea acestei campanii? 

Ideea a venit destul de uşor. Cred că a „răsărit” în mintea fiecăruia şi apoi, după câteva sesiuni de „politică la cafea”, ne-am unit forţele. Şi mai cred că ideea generală a venit şi în urma unei „maturizări” a noastre în ceea ce priveşte politicul, impactul acestuia asupra economiei, societăţii şi a vieţii noastre în particular. Şi ne bucură faptul că, deşi mulţi oameni au fost destul de reticenţi la început, am reuşit să transmitem mesajul nostru într-un timp foarte scurt. Am dorit să strângem mesajele oamenilor care au ceva de spus în domeniile lor de activitate, oameni care se implică în campanii sociale şi pot fi exemple pentru ceilalţi. 

Câţi oameni s-au implicat şi care au fost răspunsurile pe care le-aţi primit la această iniţiativă?  

Campania este încă în desfăşurare. Am reuşit să avem şi materiale printate, dar campania se desfăşoară aproape în totalitate în mediul online.

Personalităţi din toate domeniile s-au alăturat acestei iniţiative şi ne-au împărtăşit motivele pentru care votează, în speranţa că îi vor inspira şi pe ceilalţi. Sunt deja peste 130 de mărturii pe platformă, care au beneficiat, evident, de viralizarea campaniei, miile de share-uri şi mesajele primite de la românii de peste tot, pentru a ne felicita. 

Lucian Cojocaru, Dragoş Anastasiu, Adrian Bodea, Marius Ghenea, Dragoş Petrescu, Mălin Mălineanu, Alexandru Băduţ, Sergiu Neguţ , Corneliu Bodea, Mihnea Păcuraru, Adina Voiculescu Mocanu sunt numai câteva din numele sonore din business-ul românesc care contribuie la această campanie de conştientizare.

Personalităţi din artă, jurnalism, publicitate, modă, medicină, educaţie, ştiinţă s-au alăturat iniţiativei şi le reamintesc românilor de ce este important să participe la vot, indiferent de opţiunea politică: Adrian Despot, Keo,  Alexandra Ungureanu, Prof. Dr. Şerban Bubenek, Dorin Prunariu, Liviu Mihaiu, Virgil Ianţu, Dan Chişu, Mihaela Glăvan, Dragoş Dincă, Alice Năstase Buciuta, Domnica Mărgescu, Andy Lupu, Mihai Gurei, Claudia Chirilescu, Andrei Leonte, Mirela Bucovicean, Mirela Retegan, Cristina Stănciulescu, Maria Andrei, Costin Miu, Alex Dona, Corina Ozon, Şerban Alexandrescu, Doru Todorut, Cătălin Rulea, Liviu Teodorescu, Irina Păcurariu, Zoli Toth, Cristina Bazavan, Sonia Argint Ionescu, Miruna Berescu, Gilda Conon, Alina Eremia – sunt doar câţiva dintre românii pe care îi puteţi vedea pe site-ul campaniei.

O întrebare firească: susţineţi pe cineva în lupta politică?

Evident că fiecare dintre noi are preferinţe politice. Personal, am acum în minte nişte oameni care m-au convins şi care merită votul meu. Amuzant este că şi între noi am lăsat acest subiect la o parte, nu ne-am dezvăluit preferinţele, nu am dezbătut despre „cu cine”. Până la urmă, ceea ce facem noi, este o campanie de conştientizare şi de educaţie civică, prin puterea exemplului. Cu cine votează fiecare – este o decizie personală.   

Ai fost vreodată în postura de a spune: nu am cu cine să votez, deci nu votez?

Da, recunosc că în trecut, am fost dezamăgită de multe ori de oferta din care trebuia să aleg sau pur şi simplu nu preţuiam îndeajuns ideea de vot. Cu toate acestea, m-am documentat, am mai „lăsat de la mine” şi totuşi am mers şi am votat, de cele mai multe ori. Cred că aşa sunt acum cei mai mulţi dintre tineri: total bulversaţi, nu înţeleg mare lucru, nu prea ştiu cum sau unde să se informeze. Şi îşi pun întrebarea de la care am pornit şi noi campania: De ce să votez?

Tu de ce votezi?

Ei bine, eu una, am ales să nu renunţ. Nu renunţ la ceea ce vreau şi nu renunţ la drepturile mele. De aceea, aleg să votez!  

Afişul campaniei
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora