De ce The Handmaid’s Tale este atât de relevant pentru noi astăzi - LIFE.ro
Mergi la conținut

De ce The Handmaid’s Tale este atât de relevant pentru noi astăzi

De ce povestea din The Handmaid’s Tale este atât de reală, mai ales, astăzi? Și cum o vedem în fiecare zi, chiar și în România?
Share this article

Cartea lui Margaret Atwood vorbeşte despre o lume în care femeile sunt văzute ca fiind nişte sclave reproductive. Trebuie să facă copii pentru familiile care fac parte din elita sistemului conducător. Sau să poarte uniforme pentru a sublinia statutul inferior faţă de liderii adulaţi.

Idei aparent foarte îndepărtate de lumea în care trăim astăzi, însă, în realitate mult mai apropiate şi mai posibile decât ne-am dori vreodată. Şi nu pentru că povestea a fost inspirată, în parte, de preocupările pe care le-a avut Nicolae Ceauşescu pentru a creşte rata natalităţii de la noi care a dus la interzicerea avorturilor şi a anticoncepţionalelor şi, implicit, la explozia operaţiilor făcute ilegal şi a bolilor (sau morţilor) apărute, în aceea perioadă, din această cauză. Cum spuneam, nu din cauza inspiraţiei pe care a avut-o autoarea, ci din pricina contextului socio-politic cu care ne luptăm astăzi.

Dragi bărbaţi, dacă vreţi să vedeţi cum arată coşmarul unei femei

Vă rog să vă uitaţi la The Handmaid’s Tale / Povestea slujitoarei. Super premiatul serial s-a întors pentru un nou sezon. Iar acţiunea continuă exact de unde s-a terminat în cartea lui Atwood: o regăsim pe June/Offred în duba poliţiei Nu o să spun mai multe despre ce urmează, însă a fost unul dintre cele mai grele momente pe care le-am văzut într-un serial în ultima vreme (şi am văzut câteva).

De ce mă uit la The Handmaid’s Tale cu atâta îngrijorare?

Serialul este atât de bun, mai ales în actualul context politico-social de la noi (şi asta mă îngrijorează cel mai tare, evident) sau de peste tot (peste ocean fiind cam acelaşi lucru), pentru că face ca distopia şocantă prezentată în poveste să fie îngrozitor de posibilă.

Vedem în fiecare zi la televizor cum oameni care ar trebui să ne guverneze au tot felul de remarci misogine. Avem legi care dau frâu liber violenţei domestice, făcând ca „prima bătaie să fie ruptă din rai”. Avem proiecte de lege prin care ne gândim să legalizăm hărţuirea la birou. Nu vorbim despre #metoo în România. Şi nici nu facem ceva real pentru a condamna devierile de mai sus.

Povestea continuă. La fel şi comparaţiile 

În serial vedem cum începe totul. June trebuie să ceară acceptul soţului său pentru a folosi anticoncepţionale. La noi avem proteste prin care oamenii susţin interzicerea avortului. În serial, atunci când fetiţa lui June se îmbolnăveşte, toată lumea începe să îi pună sub semnul întrebări calităţile maternale, mai ales că lucrează full time. În România, este înrădăcinată meseria de mamă ca fiind obligatorie pentru orice femeie. Iar dacă nu vrei să ai copii, atunci eşti văzută cel puţin ca pe o ciudată.

Şi, din nefericire, nu ne oprim aici

În serial o vedem cum lui Emily, profesoara lesbiană, îi este interzis să mai profeseze din cauza măsurilor anti-LGBT luate de sistem. Şi, mai târziu, nu mai poate părăsi ţara împreună cu soţia şi copilul pentru că mariajul lor devine ilegal. Comparaţia cu ceea ce se întâmplă în România pare de prisos. Şi totuşi o voi face. În România vorbim despre un referendum pentru ca în constituţie să scriem clar că o căsătorie este formată dintr-un bărbat şi o femeie. În timp ce copiii sunt agresaţi emoţional şi fizic din cauza faptului că ar putea fi homosexuali. Oamenii sunt daţi afară de la joburile lor sau obligaţi (direct sau indirect, nu contează) să nu vorbească despre relaţiile pe care le au acasă pentru că altfel ar fi marginalizaţi. Ca să nu mai vorbesc despre familii tradiţionale în care predomină violenţa, ura sau nesiguranţa.

Trăind în România, parcă nu mai este nevoie să fim în Gilead

Uitându-mă la The Handmaid’s Tale, repet cel mai bun serial al anului trecut şi poate cel mai bun din ultimii ani, mă îngrozeşte nu lumea reprezentată acolo, ci cât de posibilă ar putea fi. Episod după episod. Ştire după ştire. Ai impresia că nu trebuie să trăieşti din Gilead pentru a înţelege lucrurile de acolo. Evident că nu suntem la extrema aceea, însă asta nu ne face să nu simţim că trăim, asemenea în serial într-o ţară misogină, patriarhală şi profund religioasă. Poate că nu sunt femeile de aici nici slujitoarele unui mare conducător şi nici obligate să reproducă pentru buna stare a ţării, însă trăim încă într-o ţară în care politicile publice nu ne ajută să evoluăm – nici ca indivizi, nici ca ţară.

The Handmaid’s Tale poate fi văzut pe HBO GO

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora