De la glorie la cenușă: Plácido Domingo, tenorul a cărui viață s-a prăbușit într-o secundă, îngropată în acuzații de hărțuire sexuală și implicare în crima organizată - LIFE.ro
Mergi la conținut

Unul dintre cei mai celebri și prolifici cântăreți de operă din lume, Plácido Domingo s-a bucurat de o carieră strălucitoare de șase decenii până când un scandal de hărțuire sexuală a lăsat cortina peste succesul său.

Supranumit „regele operei”, Plácido Domingo a ajuns la faima mondială ca unul dintre cei trei tenori, vocea sa sonoră și prezența fizică impunătoare încântând publicul de pe tot globul. Megastarul spaniol și-a făcut, de asemenea și un nume de dirijor și regizor, ocupând poziții artistice de top în unele dintre cele mai prestigioase săli de concerte din lume.

Cine este Placido Domingo?

José Plácido Domingo Embil s-a născut pe 21 ianuarie 1941, la Madrid, Spania. Părinții lui erau cântăreți cunoscuți de zarzuela (variația de operetă spaniolă): Pepita Embil se putea lăuda cu vocea ei de soprană, în timp ce Plácido Domingo Ferrer era un bariton splendid. Copilul a moștenit memoria prolifică a tatălui său și carisma naturală a mamei.

În 1949, familia s-a mutat din Madrid în însoritul Mexic, unde Pepita și Plácido și-au organizat propria trupă de teatru.

Muzica nu este singura dragoste a lui Domingo. Tatăl i-a insuflat dragostea pentru sport fiului său, iar viitorul cântăreț de operă a jucat într-o echipă de fotbal la școală. În plus, celebrului tenor i-au plăcut întotdeauna luptele de coridă.

Domingo a urmat cursurile de pian la vârsta de opt ani și a intrat la Conservatorul Național de Muzică din Mexic la 14 ani. Cântărețul și-a însoțit adesea mama la concertele ei solo. Curând, artistul în vârstă de 16 ani a debutat în trupa părinților săi ca vocalist, dar a avut și mai multe spectacole în teatrul de zarzuela în calitate de dirijor.

Plácido Domingo

Primii pași către o carieră de tenor

În 1959, fiul diplomatului mexican Manuel Aguilar a organizat audiția lui Domingo la Opera Națională din Mexic. Tânărul a ales două arii de bariton și a surprins plăcut comisia cu talentul său unic. Cu toate acestea, vocea lui Domingo semăna mai degrabă cu cea de tenor, iar cântărețului i s-a cerut să interpreteze aria tenorală a lui Loris „Love Forbids You” din Fedora lui Umberto Giordano. Deși artistul nu a fost de acord o vreme, a semnat contractul cu Opera.

Plácido Domingă a debutat pe 23 septembrie 1959, la Rigoletto, cu opera lui Borsa. În 1960-1961, a colaborat cu elita operei compusă din Giuseppe Di Stefano și Manuel Ausensi. Artistul a primit rolurile lui Remendado din Carmen, Spoletta din Tosca, Abbé și Incredibile din Andrea Chénier, Goro din Madama Butterfly, Gastone din La Traviata și Pang din Turandot.

Toamna lui 1966 i-a adus lui Plácido Domingo noi realizări: s-a alăturat Operei din New York și a interpretat multe roluri principale: Rodolfo în La bohème, Pinkerton în Madama Butterfly și Hoffmann în Les Contes d’Hoffmann și Canio în Pagliacci. Anul următor, cântăreațul a cântat splendid în Lohengrin de Richard Wagner; i-a luat doar trei zile să-și învețe partea dificilă. În 1968, Domingo a debutat la Metropolitan Opera din New York cu rolul lui Maurizio în Adriana Lecouvreur de Francesco Cilea. Următorii 40 de ani, artistul va participa la fiecare sezon ce s-a ținut acolo.

Plácido Domingo

Plácido Domingo și statutul de superstar

Noul val de faimă a venit în 1990, când BBC i-a folosit pentru aria „Nessun Dorma” pe Luciano Pavarotti, Plácido Domingo și José Carreras în timpul difuzării Cupei Mondiale FIFA. Proiectul The Three Tenors a fost atât de popular încât cântăreții au susținut concerte în Europa timp de câțiva ani; „Santa Lucia Luntana” și „O Sole Mio” au fost melodiile preferate ale publicului.

În iulie 2006, la Berlin a avut loc concertul de închidere a Cupei Mondiale FIFA. La eveniment au participat Plácido Domingo, Anna Netrebko, Rolando Villazón și orchestra Operei de Stat din Berlin cu dirijorul Marco Armiliato. Presa a numit momentul cel mai strălucitor eveniment de la debutul celor trei tenori. Se puteau auzi arii și duete din operele lui Rossini, Verdi și Massenet.

În 2015, celebrul tenor a debutat în rolul lui Macbeth la Opera de Stat din Berlin.

Albumele lui Domingo s-au vândut în milioane de exemplare și i-au adus unsprezece premii Grammy. A co-creat patru filme de operă: La Traviata, Othello, Carmen și Tosca. În plus, artistul a primit premiile Emmy pentru proiectele TV Hommage a Sevilla și Mets Silver Gala.

Muzicianul a fost inclus în Guinness World Records drept cântărețul care s-a bucurat de cea mai lungă rundă de aplauze: în 1991, Viena l-a aplaudat după Othello timp de 80 de minute. În plus, Domingo a făcut bis de 101 ori și a deschis 21 de sezoane în Metropolitan Opera, doborând recordul lui Enrico Caruso (de 17 ori).

Plácido Domingo

Viața personală a lui Plácido Domingo

Deși personajele lui Domingo sunt în cea mai mare parte seducătoare, fermecătoare și năucitoare viclene, bărbatul nu se aseamănă cu ele. Cântărețul a fost căsătorită de două ori. În 1957, s-a căsătorit cu pianista Ana María Guerra; cuplul s-a despărțit câteva luni mai târziu, însă din această uniune s-a născut un băiat, José.

Plácido Domingo și-a cunoscut a doua soție, pe soprana Marta Ornelas, ca studentă la conservator. Profesorii se așteptau ca tânăra să urce sus în lumea operei, dar ea a preferat familia în locul carierei. Înainte ca cuplul să se căsătorească, Domingo a trebuit să câștige respectul părinților Mariei: ei doreau ca soțul fiicei lor să fie un bărbat rezonabil și statornic. Nu ar fi aprobat niciodată că tânărul trăiește clipa.

Când Plácido cânta o serenadă sub fereastra Mariei, tatăl ei chema poliția pentru a-l umili. Potrivit cântărețului, ofițerii nu l-au abuzat niciodată și i-au permis întotdeauna să termine de cântat. Plácido nu a cedat și a continuat să-și curteze iubita; în cele din urmă a câștigat binecuvântarea părinților și s-a căsătorit cu Maria în 1962.

Femeia a devenit un partener loial care și-a susținut soțul în toate și i-a făcut viața confortabilă. După căsătorie, cei doi s-au mutat din Mexic la Tel Aviv, unde Domingo a lucrat ca solist al Operei Naționale din Israel.

În 1965, s-a născut fiul lor, Plácido Domingo Jr. Al doilea fiu a apărut în 1968; a fost numit Alvaro după personajul din Forța Destinului de Giuseppe Verdi.

Plácido Domingo
Plácido Domingo și soția sa

Scandalul care avea să spulbere tot

Procurorii din Argentina au făcut legătura între starul de operă Plácido Domingo și un grup criminal din Buenos Aires, care era un front pentru traficul sexual, inclusiv de minori, precum și alte crime.

Poliția a efectuat 50 de raiduri împotriva Grupului BA, care a funcționat sub numele de Școala de Yoga Buenos Aires, iar 19 persoane au fost arestate.

Numeroase publicații din America Latină au difuzat fragmente din înregistrări audio, obținute prin interceptări telefonice, care includ vocea unui bărbat despre care autoritățile susțin că e Plácido Domingo și care face planuri cu membrii presupusei rețele criminale. Datele acestor înregistrări nu au fost făcute publice.

Din 2019, mai mult de 20 de femei au prezentat public acuzații de deviere comportamentală împotriva lui Domingo. Ca urmare a acelor acuzații, Domingo s-a despărțit de Metropolitan Opera din New York și a demisionat din funcția de director general al LA Opera din California. În martie 2020, numele lui Domingo a fost eliminat din programul de la Opera Națională Washington unde a ocupat funcția de director artistic și ulterior director general din 1996 până în 2011.

Când răul era deja făcut, Plácido Domingo, pus în fața a multiple acuzații de hărțuire sexuală, și-a cerut scuze pentru „rănirea” cauzată acuzatoarelor sale, spunând că și-a acceptat „întreaga responsabilitate” pentru acțiunile sale.

Citește și: Povestea lui Andrea Bocelli, tenorul de geniu ce a știut întotdeauna să înțeleagă „Muzica Tăcerii”

Într-o declarație, cântărețul a spus: „Mi-am făcut timp în ultimele luni să reflectez la acuzațiile pe care diferiți colegi de-ai mei le-au făcut împotriva mea. Respect faptul că aceste femei s-au simțit în sfârșit suficient de confortabil pentru a vorbi și vreau să știe că îmi pare cu adevărat rău pentru durerea pe care le-am provocat-o. Accept întreaga responsabilitate pentru acțiunile mele și am învățat din această experiență.”

Foto: Depositphotos.com, Pinterest.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora