De la satul românesc la puterea artistului care exprimă ceea ce are în inimă. Călătorind prin imaginarul românesc într-o poveste fascinantă a artistei Bianca Olimpia Abăcioaei în căutarea propriei identități - LIFE.ro
Mergi la conținut

Bianca Olimpia Abăcioaei a copilărit în lumea fascinantă a satului românesc, undeva prin nordul țării. A studiat artă monumentală la Liceul de Arte Plastice „Ștefan Luchian” din Botoșani și apoi arhitectură de interior la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. Acum locuiește în capitală și își împarte timpul între artă și design interior. Care este diferența dintre cele două? Ne spune Bianca Olimpia Abăcioaei în interviul de mai jos. 

Am vorbit cu ea despre ce înseamnă să fii artist în România, cât de greu este să ajungi să te întreții eminamente din asta, dar și care este relația artistului cu societatea și dacă are acesta puterea de a o influența sau de a o schimba. Am vorbit despre fericire și arta inspirată din tradiția românească. 

Bianca Olimpia Abăcioaei povestește-ne puțin despre tine… 

Am copilărit în nordul țării, în frumoasa lume a satului românesc, iar dorința mea pentru studiu și cunoaștere mi-a creionat parcursul pentru ceea ce sunt astăzi: un om creator, artist și arhitect de interior. Am studiat artă monumentală la Liceul de Arte Plastice „Ștefan Luchian” din Botoșani și apoi arhitectură de interior la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. Acum sunt în București și îmi împart timpul între artă și design interior.

Bianca Olimpia Abăcioaei: „Studiind arta mi-am dezvoltat mult imaginația și talentul de a desena, pentru că mâna artistului este unealta sa către a-și transpune visele și imaginația pe hârtie”

Ai terminat un liceu de artă și apoi ți-ai continuat pregătirea cu studii în arhitectură. Ce ai învățat din fiecare zonă? Cum te-a ajutat fiecare perioadă și fiecare tip de pregătire pentru că sunt abordări și paradigme totuși diferite…

Așa este, am început cu studii de arte plastice și am continuat cu arhitectura de interior. Perioada liceului a fost una efervescentă pentru mine, mi-a plăcut și am învățat multe despre istoria artei, despre vechi civilizații, despre artă și artiști. Am învățat despre culori, pigmenți și diverse tehnici de lucru, în cadrul atelierelor, (pictură în tempera, acuarelă, ulei, pictură murală, desen de observație, modelaj în lut etc.). 

Studiind arta mi-am dezvoltat mult imaginația și talentul de a desena, pentru că mâna artistului este unealta sa către a-și transpune visele și imaginația pe hârtie. Am participat, de asemenea, la concursuri, expoziții și olimpiade. Acestea au fost niște experiențe considerabile ce m-au ajutat ulterior în parcursul meu profesional. În esență, consider că liceul a fost o o piatră solidă în clădirea traseului meu artistic.

Studiile de arhitectură au fost puțin diferite ca abordare față de arta plastică, dar multe dintre cunoștințele pe care le-am căpătat în perioada liceului m-au ajutat în parcursul universitar. 

Ceea ce am învățat în perioada celor cinci ani de facultate au fost o bază pentru meseria de arhitect de interior. Designul interior, față de arta plastică are și un rol major de funcționalitate, pe lângă estetică, astfel am învățat noțiuni tehnice despre materiale, finisaje, lumină, proporții, depre stiluri și istoria mobilierului, fotografie, grafică digitală. Studiile de arhitectură sunt destul de complexe și te ajută să alegi ulterior orice cale de manifestare artistică, fie că e design de interior sau de obiect, vestimentar, de bijuterie, scenografie sau ilustrație, așa cum am ales eu.

Astfel, arhitectura mi-a influențat parcursul meu către zona ilustrațiilor grafice, realizate în tuș pe hârtie, definite printr-o acuratețe și o simplitate a liniei desenului, asa cum sunt desenele de arhitectură. 

Bianca Olimpia Abăcioaei
Bianca Olimpia Abăcioaei la un târg în București

Cum descrii stilul tău artistic și care sunt sursele tale de inspirație?

Stilistic, arta mea este o simbioză de elemente specifice diferitelor manifestări artistice. Ceea ce  m-a influențat prin studiul artei și al arhitecturii de-a lungul timpului am compus într-o formă personală. Atmosfera generală a lucrării o situează într-o zonă abstractă, grafică, cu elemente din sfera miniaturilor, a artei bizantine sau japoneze, și de asemenea din arta tradițională românească.

Mă inspiră tema creației umane și strânsa legătură dintre om, natură și univers, legătura dintre divin și teluric. Aș defini arta mea ca o simbioză, de stări, gânduri, cu simboluri și elemente desprinse din diferite experiențe vizuale, auditive sau de lectură ce își lasă o amprentă în imaginar. Ilustrațiile sunt o invitație la meditație și introspecție silențioasă într-un univers atemporal și aspațial unde natura și tradiționalul se împletesc cu modernul și reveria. Ceea ce definește arta mea este stilul minimalist al desenului cu personaje monumentale și contemplative. 

Citește și:

▶️ Povestea de dragoste spectaculoasă între o profesoară din București și un artist din Mexic. Florentina Murteza și Julio s-au cunoscut pe plajă la Costinești. Au avut o viață și o afacere în țara lui, dar amenințările și atacurile armate i-au făcut să o ia de la zero în România

▶️ De la „Străzile din București”, la tainele muzicii inspirate din iubirea de sine. Cum a ajuns Florian Rus să cucerească toate topurile muzicale și cine este omul din spatele artistului: „gestionez succesul încercând pe cât posibil să îl ignor cu desăvârșire”

▶️ De la cântăreț la căutător de mistere ezoterice: Cum a renunțat la muzică un artist promițător pentru a-și găsi sensul vieții

Lucrările tale sunt inspirate din folclorul românesc. De ce această alegere?

Fascinația pentru ceea ce este ancestral și vetust, pentru arhitectura vernaculară și vechea lume a satului românesc, pe care o percep în contemporan ca pe o lume de basm, o lume a visului, mă inspiră să realizez ilustrații care să te poarte ușor către această zonă. 

Dorința de a mă desprinde de realitatea concretă, de refugiu în imaginar mi-a însuflețit crearea unei lumi atemporale cu personaje nepământene, contemplative. Acestea sunt totodată ca niște făpturi hieratice, înnobilate prin acest port alături de flori, ca simbol al frumuseții, al fragilității și ciclicității vieții umane, țesută din iarbă, lumină și gând. Auriul, strălucitor și regal transformă adesea personajele feminine în regine aducătoare de pace și frumusețe.

Bianca Olimpia Abăcioaei: „Este încă puțin greu sa mă susțin doar din artă, dar sper ca treptat să dezvolt mai mult această latură și să poată fi o sursă de venit constantă”

Ce înseamnă ABOcreations? Povestește-ne puțin despre proiectul tău… 

ABO este identitatea brandului meu și reprezintă inițialele numelui meu, Abăcioaei Bianca Olimpia. Iar ABOcreations reprezintă tot ceea ce eu creez. Este, de asemenea, numele shop-ului meu online de unde se pot achiziționa o parte din lucrări. Orice creator își alege un nume care să îl reprezinte și să fie totodată ușor de recunoscut de către public, astfel eu am ales ABO.

Bianca Olimpia Abăcioaei
Bianca Olimpia Abăcioaei desenând în atelier

Care sunt cele mai apreciate lucrări inspirate din tradiția românească pe care le-ai făcut?

Sunt într-adevăr câteva lucrări din această colecție inspirată din folclor care se și vând cel mai bine, inclusiv ca art print pentru bluze sau tricouri. Exemple sunt lucrările: „Țesătoarea de vise”, „Triumf”, „Drumul Apei”, „Împărăteasa”, „Fuiorul cu vise”, „Tandrețe II” sau cele pe tema cuplului, din seria „Sămânța Creației”, „Reverie”, „Trinitate”.

Ai ajuns să trăiești exclusiv din ABOcreations? Sau este doar o sursă de venit suplimentară?

Momentan, este o sursă de venit suplimentară. Lucrez și ca arhitect de interior, astfel timpul meu este împărțit între proiectele de design interior și cele de artă. Deși tind mai mult către zona de artă, îmi place mult atmosfera de calm a unui atelier. Cred că și personalitatea mea mă ghidează mai mult către această direcție.

Este încă puțin greu să mă susțin doar din artă, dar sper ca treptat să dezvolt mai mult această latură și să poată fi o sursă de venit constantă.

Crezi că un business cu obiecte inspirate din tradiția românească poate să fie profitabil în România?

Cred că se poate, desigur, ca orice business, atâta timp cât vii și cu originalitate și inovație. Tradiționalul românesc în forma lui pură, este frumos, plin de semnificații, simboluri care pot fi o sursă creatoare de noi idei și interpretări. Consider important să nu ne limităm la un mimesis, ci să fim creativi și să readucem trecutul într-o manieră contemporană.


Bianca Olimpia Abăcioaei și o călătorie către ținuturile îndepărtate

Bianca Olimpia Abăcioaei a creat, la începutul lunii iulie, o expoziție solară, cu parfum de flori de câmp, care să ne poarte în locuri și timpuri imaginare. Lumina caldă a soarelui dinlăuntrul meu este prima expoziție personală de artă grafică și ilustrație.

Expoziția a fost cu vânzare, iar pe lângă lucrările expuse oaspeții au putut găsi în cadrul vernisajului și un mic corner din shop-ul online al artistei, www.abocreations.com, cu printuri de artă, tricouri și tote bag-uri cu ilustrațiile din expoziție.


Cum descrii experiența de a fi artist independent și de a-ți gestiona propria carieră?

Să fiu artist independent este o împlinire pentru mine. Îmi place să petrec timp cu mine însămi și să îmi gestionez timpul și modul de lucru. Poate fi și dificil uneori când te confrunți cu lucruri noi și ești responsabil pentru deciziile pe care trebuie să le iei singur. Cred că este importantă perseverența și dorința continuă de creștere. Interacțiunea directă cu oamenii și feedback-ul primit sunt încurajatoare de cele mai multe ori pentru mine.

Care este cel mai frumos compliment pe care l-ai primit vreodată pentru lucrările tale artistice?

Am primit adesea mesaje de apreciere pentru arta mea atât la expoziții și târguri de artă cât și mesaje scrise de la persoane care pur și simplu au dorit să îmi transmită sincer emoția lor. Este un sentiment plăcut să știi că ceea ce creezi aduce bucurie celorlalți. Aș scrie câteva dintre mesajele frumoase pe care le-am primit: 

  • „Mă fascinează arta ta dincolo de cuvinte”
  • „Ești un artist minunat, mulțumesc că exiști”
  • „Arta ta este minunată, fină, elegantă și concentrată”
  • „Te felicit pentru emoția pe care reușești să o transmiți prin arta ta”
  • „Îmi place mult absolut tot ceea ce creezi, este un tărâm de basm autentic, minunat, divin”
  • „Felicitări pentru toate creațiile, sunt de o profunzime incredibilă”
  • „Vreau să îți mulțumesc frumos pentru lucrările pe care le faci. You make art that moves”
  • „Foarte frumos ceea ce faci, liniile desenelor tale sunt speciale”
  • „Îți scriu doar să îți zic că ador desenele tale, continuă că sunt prea frumoase”
  • „Ador munca ta și delicatețea personajelor create de tine. Ești minunată. Mulțumesc că exiști și creezi minunății. Îți doresc multă sănătate și inspirație.’’

Spuneai că feedback-ul este foarte important. Cum te raportezi la critici?

Primesc criticile ca pe ceva constructiv. Analizez orice critică primită și încerc să învăț sau să îmbunătățesc ceea ce nu-mi iese mereu bine. Cred că este important să fim deschiși la critici și să le primim senini, ele fac parte din parcursul nostru de dezvoltare.

Bianca Olimpia Abăcioaei: „Arta, sub diferitele ei forme, are mereu un mesaj de transmis, un concept creator”

Cum vezi relația dintre artă și societate? Crezi că arta are puterea de a influența sau de a schimba societatea?

Cred că arta are mai multe funcții sau direcții. Arta, sub diferitele ei forme, pictură, sculptură, cinematografie, muzică, literatură etc. are mereu un mesaj de transmis, un concept creator. O privesc în primul rând ca pe o hrană pentru suflet, având menirea să înfrumusețeze viața omului dar și să schimbe sau să influențeze într-un anume fel parcursul acesteia. Dacă studiem puțin istoria artei, aflăm cum aceasta a avut mereu un rol important în dezvoltarea unei societăți.

Bianca Olimpia Abăcioaei
Bianca Olimpia Abăcioaei în Iran

Ce anume îți dorești să transmiți publicul tău prin lucrările tale artistice?

Ceea ce creez este parte din ceea ce sunt, ceea ce simt și ceea ce mă înconjoară. Intenționez prin arta mea să ofer privitorului un moment de meditație, de introspecție, o detașare din realul concret, spre a pătrunde în lumea atemporală și aspațială a tabloului.
Exprim ceea ce am în inimă, pentru că arta stârnește în noi cele mai profunde simțiri și gânduri, este forma de comunicare a lăuntricului uman prin imaginație și multă muncă, ea oglindește sufletul creatorului prin frumoasa lume a imaginilor.

Care este cea mai mare realizare pe care ai avut-o în cariera ta artistică?

Consider că toții pașii pe care i-am făcut de-a lungul timpului în dezvoltarea carierei artistice sunt realizări importante. Atât studiile de artă și arhitectură pe care le-am încheiat, participarea la concursuri și expoziții, în țară și străinătate, crearea brandului ABO cu shop-ul online, diversele proiecte de colaborare, sunt reușite ce au definit parcursul carierei mele artistice până în acest moment.

Citește și:

▶️ Între artă și afaceri: cum a dărâmat Ramona Pintea toate prejudecățile despre artiști și a transformat mentalitatea românească într-o poveste de succes internațional

▶️ Ioana Ursa, artist plastic: „Relația mea cu slăbiciunile este una specială: mă întăresc, nu le reneg, ci le trăiesc!”

▶️ Ovidiu Anton, compozitor și fondator ANTON: „Muzica devine artă atunci când pleacă de la artist spre oameni, își găsește ecou în ei și îi transformă”

Care a fost cea mai mare provocare pe care ai întâmpinat-o până acum în cariera ta artistică și cum ai depășit-o?

O provocare pentru mine a fost deschiderea unui SRL pentru că nu știam mai nimic despre acest domeniu și mi-a fost destul de greu să înțeleg cum funcționează și să îl gestionez singură de asemenea. Sunt o persoană mai contemplativă și nu îmi plac lucrurile prea concrete. Când mă confrunt cu ceva nou, despre care nu știu prea multe îmi inspiră nesiguranță, chiar puțină teamă de eșec. Dar îmi fac puțin curaj să încerc și lucruri noi. Mă gândesc că nu aș avea ceva de pierdut, ar putea fi și o experiență din care pot învăța ceva.

Care este cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o din tot parcursul tău profesional?

Am învățat pe parcursul timpului să fiu mai deschisă și comunicativă cu oamenii, comunicarea nu este punctul meu forte, mă exprim mai bine vizual, prin imagine, dar oamenii apreciază mult asta și le inspiră încredere. De asemenea, am învățat că trebuie să îmi creez eu oportunități de dezvoltare și asta prin participarea la expoziții, evenimente etc. De asemenea, consecvența, atenția la detalii și dorința de dezvoltare m-au ajutat în parcursul meu profesional.

Care este cel mai important sfat pe care l-ai primit vreodată în cariera ta artistică?

Unul dintre sfaturile primite a fost să am mai multă încredere în mine și în ceea ce fac. Să nu amân lucrurile și să nu renunț ușor atunci când ceva pare că nu merge bine sau așa cum mă așteptam eu.

Bianca Olimpia Abăcioaei: „Mă face fericită să știu că oamenii apreciază și se bucură de ceea ce creez”

În afară de artă, ce alte pasiuni și interese ai în viață? Cum îți petreci timpul liber?

Majoritatea intereselor mele sunt legate de artă, îmi place să merg să vizitez expoziții, muzee, edificii importante de arhitectură. Îmi place muzica instrumentală și să merg la concerte. Am câteva instrumente care îmi plac în mod special, sunetele de setar, oud, kamanchech, vioara mă relaxează și mă ajută în procesul creativ. Îmi plac lectura, poezia, cinematografia, filmele vechi  de artă. 

Îmi face plăcere să călătoresc, să descopăr locuri și oameni noi și să mă îmbogățesc vizual și spiritual prin experiența călătorului. Îmi place liniștea și să petrec timp cu mine însămi.

Bianca Olimpia Abăcioaei
Bianca Olimpia Abăcioaei în Iran

Ce te face fericită? 

Mă simt fericită atunci când după multă muncă sunt mulțumită de ceea ce am reușit să realizez. Mă face fericită să știu că oamenii apreciază și se bucură de ceea ce creez.

Și, în final, cum ar arăta ilustrația care să o reprezinte cel mai bine pe Bianca Olimpia Abăcioaei? 

Fiecare ilustrație pe care am realizat-o mă reprezintă într-o anumită proporție. Dacă ar fi să aleg în acest moment un desen în care să mă regăsesc mai mult aș alege lucrarea „Plutind deasupra deșertului”.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora