De la Summer Well la Wellness Festival, sau cine este John Varbiu, cel care organizează două dintre cele mai căutate festivaluri din București? - LIFE.ro
Mergi la conținut

John Varbiu este organizator al Wellness Festival, cel mai amplu eveniment de wellbeing din România, care are loc weekendul acesta la ARCUB, Hanul Gabroveni. Pe John Varbiu îl știm ca organizator al festivalului Summer Well, dar acum îi vom cunoaște și latura sa „sănătoasă”.

Dacă ar fi să te prezinți în câteva rânduri ce ai spune despre tine, cine este John (Cătălin) Varbiu și cu ce se ocupă?

Foarte pe scurt, aș spune că este un colecționar de experiențe, pe care încearcă ulterior să le transforme în proiecte interesante pentru publicul local. Aici mă ajută cu siguranță și anii petrecuți în publicitate, mai exact în zona de organizare de evenimente de tot felul.

După succesul Summer Well și experiența acumulată în cei 8 ani de zile de când organizați acest festival, acum dezvoltați un nou concept, cel de wellbeing, concretizat într-un proiect multidisciplinar, Wellness Festival. Ce înseamnă mai exact acest festival?

Wellness Festival este, din multe privințe, un proiect creat dupa chipul și asemănarea Summer Well-ului. Dacă în cazul Summer Well elementele centrale sunt muzica live și cultura urbană, în cazul Wellness Festival-ului avem interesul pentru o viață mai echilibrată, mai sănătoasă. Este un proiect construit în jurul intereselor și pasiunilor curente ale oamenilor care fac parte din echipa de organizare, din nevoia de a aduce echilibru într-un domeniu profesional extrem de haotic și solicitant, cum este cel în care activăm. O altă asemănare cu Summer Well este faptul ca Wellness Festival își propune de la an la an să aducă experiențe și programe noi pe care să le prezinte publicului participant.

Cui se adresează în mod direct acest festival?

Festivalul se adresează unei categorii de oameni care au început să conștientizeze faptul că stilul și ritmul de viață actual sunt extrem de solicitante pentru minte si corp și că e nevoie de modalități de a compensa tipul asta de presiuni zilnice. Fie că vorbim aici despre alimentație, sport, diverse tipuri de meditație fie despre o abordare holistică, în care se regăsesc toate. Din observațiile noastre, acest public este într-o continuă creștere, din ce în ce mai mulți oameni între 30 și 40 de ani, care au pus pe primul loc până acum performanța profesională în detrimentul atenției acordate sănătății sau a unei bunăstări mentale, încep să simtă nevoia unei schimbări.

Spuneai la un moment dat că editia de anul trecut, prima de altfel, a fost ca un fel de test. Să înțeleg că ați descoperit o „nevoie” pe piața din România a unui astfel de festival, din moment ce ați ales să continuați?

Da, cu siguranță. Am descoperit această nevoie în primul rând la noi, după care la oamenii din cercul extins de cunoștințe. Această nevoie este vizibilă și în zona de retail, unde se poate observa o creștere și diversificare a spațiilor destinate produselor bio, a celor care conțin cât mai puțini conservanți, etc.

Și exemplele pot continua cu faptul că, în prezent, numărul practicanților diverselor discipline de yoga a atins 300 de milioane la nivel global, o creștere de 50% față de anul 2012.

Ce înseamnă, în cazul tău, un stil de viață sănătos? 

Înseamnă, în primul rând, o acceptare a faptului că nu mai am 20 de ani. Și că alegerile pe care le fac ar trebui să țină cont de această realitate. Mai concret, înseamnă o atenție specială acordată alimentației, programului de somn, sportului în diferite forme.

Cât de des mergi la yoga și care sunt principalele beneficii pe care ți le aduce?

Nici pe departe atât de des pe cât mi-aș dori. Încerc să compensez cu sesiuni pe care le fac acasă, pentru că există din fericire multe tutoriale online disponibile chiar și gratuit, care sunt extrem de utile. Cred că principalele beneficii pentru mine sunt un plus de flexibilitate și eliberarea unei doze de stres inevitabile în domeniul meu de activitate.

Cât de atent ești la ceea ce mănânci? 

Da, am început să fiu foarte atent, în primul rând pentru că mi-am dat seama că o disciplină alimentară mă ajută să am mai multă energie pe parcursul zilei, să îmi mențin o formă fizică mai bună. Încerc să urmez niște reguli simple, dar care am observat în timp că funcționează în cazul meu. Odată formată o disciplină alimentară, respectarea ei vine în mod natural. Nu mă refer aici la nimic dramatic, sunt încă foarte multe „plăceri vinovate” la care nu am de gând să renunț prea curând.

În afară de speakeri, antrenori și traineri români, anul acesta aveți invitați și speakeri/traineri internaționali. Cât de greu a fost să-i convingeți să vină în România? 

Problema cea mai mare nu a fost să-i convingem că organizam un eveniment la care merită să participe, ci să reușim să găsim un interval liber în programul lor extrem de încărcat (majoritatea instructorilor care se bucură de recunoaștere la nivel internațional au programul stabilit pe următorii doi ani).

Pentru ediția din acest an am avut destul de mult noroc și am reușit să confirmăm niște nume importante precum Ty Landrum, Dr. Ravi Kumar Dowluru, Lucrezia Caricola sau Christiane Reiter.

Lucrezia Caricola, antrenoarea lui Jude Law din Young Pope, vine la Wellness Festival

Ty Landrum este unul dintre cei mai importanți instructori de Ashtanga Yoga ai momentului și se va afla, totodată, la invitația vostră pentru prima dată în România. Ce anume va aduce nou pentru participanti la clasele sale de la Wellness Festival?

Ty Landrum este, înainte de toate, un personaj special: deținător al unui doctorat în filosofie, Ty a început să practice yoga în 2005, din dorința de a găsi o activitate care să îl ajute să se deconecteze în timpul liber. În prezent este director al Yoga Workshop (Colorado) și unul dintre cei mai importanți exponenți ai Ashtanga Vinyasa Yoga la nivel internațional. Clasele pe care le va susține la Wellness Festival includ sesiuni dedicate de Surya Namaskar (Salutul Soarelui), backbending, dar și conferințe pe teme filosofice.

Ty Landrum
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora