De pe pârtie la spital, sau care sunt riscurile ortopedice pentru practicanţii sporturilor de iarnă - LIFE.ro
Mergi la conținut

De pe pârtie la spital, sau care sunt riscurile ortopedice pentru practicanţii sporturilor de iarnă

În această perioadă secţiile de ortopedie sunt pline. De la mici luxaţii şi până la fracturi grave, toate pot fi riscuri la care se supun iubitorii sporturilor de iarnă. Şi vara sunt riscuri, dar parcă nu atât de palpabile.
Share this article

Iarna este pentru unii cel mai frumos anotimp. Pentru alţii cel mai îmbelşugat, iar pentru alţii, cel mai aglomerat. Cum aşa? Simplu.

Iubitorii sporturilor de iarnă se simt excelent în acest sezon şi caută aproape orice oportunitate pentru a profita de zăpadă şi frig. Fie că sunt schiori, fie că se dau cu placa, fie că patinează sau se bucură ca nişte copii de săniuş, toţi sunt mega extaziaţi în această perioadă. Îmbelşugat este acest anotimp pentru cei care închiriază echipamente şi astfel de pasiuni. Fie că vorbim de administratorii pârtiilor de schi, ai patinoarelor sau de cei care oferă locuri de cazare în zonele respective.

Aglomerat însă este acest sezon pentru medicii ortopezi. În această perioadă secţiile de ortopedie sunt pline. De la mici luxaţii şi până la fracturi grave, toate pot fi riscuri la care se supun iubitorii sporturilor de iarnă. Şi vara sunt riscuri, dar parcă nu atât de palpabile.

De aceea, am decis să stăm de vorbă cu Dr. Andrei Ursache şi Dr. Sebastian Culman, meidici specialişti ortopezi în cadrul Centrului de Diagnostic şi Tratament provita.

Dr. Sebastian Culman

Câţi pacienţi cu probleme ortopedice apărute în urma practicării sporturilor de iarnă aveţi în senzonul rece? Care este diferenţa faţă de alte perioade din an?

Dr. Sebastian Culman: Statistic vorbind, numărul celor care se adresează serviciilor de ortopedie este mai mare pe timpul iernii, iar sporturile de iarnă sunt unul din motivele pentru care pacienţii  se adresează clinicii noastre.

Procentual, câţi dintre ei sunt copii, câţi sunt adulţi?

Dr. Andrei Ursache: Copiii nu suferă de cele mai multe ori de accidentări serioase. Cele două „vârfuri”  de incidenţă a leziunilor ortopedice legate de sport sunt adolescenţii, practicanţi ai unor forme mai „extreme” de sport şi asa-numiţii „războinici de Duminică” – persoane de vârstă medie, care practică sportul mai rar, fără să (mai) aibă o bună pregătire fizică.

Dr. Andrei Ursache

La ce riscuri se supun cei care patinează, schiază sau cei care doar se dau cu sania?

Dr. Sebastian Culman: Căderile sau coliziunile sunt destul de frecvente printre schiori, patinatori sau pentru cei care se dau cu saina. Aceastea pot provoca leziuni ale articulaţiilor, în special la genunchi, umăr, cot şi pumn, mergând de la contuzii sau entorse uşoare până la luxaţii cu rupturi de ligamente sau chiar fracturi. În afară de patologia ortopedică, coliziunile cu obstacole aflate pe pârtie sau la baza acesteia (copaci, stânci), se pot solda cu traumatisme craniocerebrale serioase. De aceea este imperios necesar să se folosească un echipament adecvat care să includă şi o cască de protecţie.

Ce însemnă o neglijenţă la schi din punct de vedere ortopedic?

Dr. Andrei Ursache: Majoritatea practicanţilor de sporturi de iarnă, amatori fiind, neglijează total anumite aspecte legate de pregătirea unei zile de schi. Lipsa încălzirii specifice, a stretching-ului înainte de prima coborâre cresc şansele unei accidentări. De asemenea puţini se antrenează înaintea începutului sezonului de schi. Lipsa antrenamentului care are rolul de a pregăti aparatul locomotor pentru solicitările cu o intensitate crescută faţă de cele din restul anului, va conduce cu siguranţă la apariţia febrei musculare. Această suprasolicitare pe un fond de oboseală musculară avansată, cum ar fi la sfârşitul zilei când se încearcă forţarea unei noi coborari, ne expune la erori, care în final se pot solda cu accidentări.

Aveţi vreun sfat pentru cei care ar putea ajunge pacienţii dumneavoastră iarna?

Dr. Sebastian Culman: Este indicat pentru cei care practică sporturi de iarnă, să facă antrenament specific înaintea începerii sezonului de ski, mai exact recomand exerciţii de kinetoterapie într-un centru specializat.

La începutul fiecărei zile, pe perioada practicării sportului de iarnă este necesară încălzirea musculară şi stretching-ul.

Dr. Andrei Ursache: Este necesar ca cei care practică sporturile de iarnă să-şi cunoască propriile abilităţi sportive şi să-şi adapteze tipul de sport şi nivelul de intensitate la acestea. Totodată, echipamentul trebuie să fie adecvat. În cazul schiului, trebuie verificate în detaliu legăturile pentru a avea siguranţa că acestea nu se vor desface în cazul unei căzături. Şi nu în ultimul rând, trebuie respectate regulile sportului practicat.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora