Dereglările hormonale la femei: posibile semne şi metode de intervenţie - LIFE.ro
Mergi la conținut

Dereglările hormonale la femei: posibile semne şi metode de intervenţie

Funcţionarea normală a glandelor endocrine (glandele care secretă aceşti hormoni) poate fi influenţată de diverşi factori, precum alimentaţia, poluarea, stresul, stilul de viaţă, activitatea fizică, vârsta şi ovulaţia.
Share this article

Hormonii au un rol esenţial în menţinerea sănătăţii organismului oricărei femei. Funcţionarea normală a glandelor endocrine (glandele care secretă aceşti hormoni) poate fi influenţată de diverşi factori, precum alimentaţia, poluarea, stresul, stilul de viaţă, activitatea fizică, vârsta şi ovulaţia. În practica de zi cu zi întâlnesc femei cu diverse dereglări hormonale. De obicei acestea întâmpină dificultăţi în menţinerea unei greutăţi adecvate şi prezintă simptome comune cu ale altor afecţiuni. De cele mai multe ori aceste simptome sunt interpretate greşit, de aceea am hotărât să scriu o serie de mini-articole în care voi explica în ce constau dereglările hormonale, când apar, care sunt semnele lor dar şi posibile planuri de intervenţie pentru corectarea acestora.

Dereglările hormonale la femei. Partea I- deficitul de estrogeni

Estrogenul este un hormon cu multe beneficii, fiind responsabil de asigurarea rezistenţei osoase, sensibilităţii la insulină, libidoului normal, somnului de calitate, încetinirea proceselor de îmbătrânire. De asemenea el este implicat în reglarea expresiei genetice pentru mii de gene.

Exista patru forme de estrogen:

  1. Estron– predomină pe parcursul menopauzei
  2. Estradiol– predominăîn perioada fertilă a femeii
  3. Estriol– cel mai comun dar şi cel cu cele mai slabe manifestări
  4. Estetrol– pe parcursul sarcinii

Din păcate, pe măsură ce înaintăm în vârstă, producţia de estrogen, care este asigurată în principal de ovare în perioada ovulaţiei, scade. De aceea deficienţa de estrogen se instalează în perioada de perimenopauză şi la menopauză.

În consecinţă, simptomele care însoţesc deficitul de estrogeni sunt: bufeuri, creştere în greutate, insomnii, uscăciunea pielii, uscăciunea pronunţată a vaginului, oboseala, depresie, căderea părului.

În funcţie de cauzele instalării acestui deficit se stabileşte planul de intervenţie în vederea corectării lui.

  1. Deficitul apărut ca urmare a instalării menopauzei- lipsa ovulaţiei

În mod normal organismul este capabil în această situaţie să producă estrogen prin convertirea hormonului produs de suprarenale – DHEA în estrogen. Ideal ar fi să stimulăm producţia de DHEA prin sprijinirea funcţionării optime axului hipotalamo-hipofizo- suprarenalian. Aceasta se poate realiza având grijă să dormim suficient, să asigurăm un aport de magneziu adecvat, să evităm stresul sau oboseala fizică excesivă.Se pot administra sub supraveghere medicală şi plante adaptogene specifice.

De asemenea este utilă rezolvarea uscăciunii vaginale prin folosirea unor creme vaginale cu efect estrogenic.

În condiţiile în care instalarea menopauzei apare brusc- de exemplu în cazul histerectomiei totale, a întreruperii tratamentului cu anticoncepţionale sau terapiei hormonale de substituţie– se produce o scădere bruscă a nivelului de estrogen ceea ce conduce la manifestări fizice extrem de neplăcute precum bufeuri, depresii, insomnii. În aceste condiţii poate fi luată în considerare terapia de substituţie cu hormoni bioidentici în cantităţi foarte mici. Atenţie- aceasta se realizează numai sub supraveghere medicală!

Citeste si: Durerea de sâni. 9 posibile cauze explicate de medic

  1. Deficitul apărut în absenta ovulaţiei, dar fără a fi instalată menopauza

În mod normal orice femeie cu vârsta mai mică de 50 ani şi cu o valoare a FSH < 25 UI/l ar trebui să aibă ovulaţie chiar şi în condiţiile unei histerectomii parţiale (ovare intacte)

În aceste condiţii trebuie determinată cauza datorită căreia este absentă ovulaţia. Poate fi vorba despre malnutriţie (anorexie) sau sindromul ovarelor polichistice. Dacă este depistată cauza lipsei de ovulaţie şi aceasta este tratată corect atunci nivelul de estrogen creşte fără a fi necesară instituirea terapiei de substituţie.În acest caz anticoncepţionalele nu sunt o soluţie, acestea inhibând ovulaţia şi implicit producţia de astradiol.

  1. Dereglările hormonale la femei. Deficitul apărut în prezenţa ovulaţiei

În general acesta nu este un deficit real ci reprezintă doar diminuarea producţiei de estrogen. Este dificil de diagnosticat. În acest scop este utilă dozarea estradiolului în ziua  a doua sau a treia a ciclului menstrual când se poate constata o uşoara deficienţă.Cauzele instalării deficitului de estrogeni în prezenţa ovulaţiei pot fi diverse: fumatul, o dieta vegană/ vegetariană, consumul excesiv de soia, etc. Corectarea cauzei de fond conduce automat la corectarea deficitului estrogenic.

Dr. Alina Cernea este medic nutriţionist specializat în medicină funcţională din România.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora