fbpx

Căutare

Share this article

Rar mi se întâmplă să îmi petrec vacanța doi ani în același loc! Anul acesta însă, mi-am încălcat principiile și am făcut o escapadă de zece zile în însorită Puglia, o zona mai puțin cunoscută românilor, dar devenită extrem de populară în mai puțin de un an. Motivul: cursele de avion low-cost și invazia de influenceri, vedete, fashioniste, atrase de orașele pitorești, numai bune pentru instantanee demne de Instagram!

Dar nu despre Puglia vreau să va povestesc pentru că am făcut-o într-un articol anterior, ci despre Salento, adică zona care începe din orașul Lecce și se întinde până în Santa Maria di Leuca, adică fix în “tocul cizmei”. Salento este zona în care Adriatica se întâlnește cu Marea Ionică, fenomen ce transformă peisajele într-un vis cu apă azurie, nisip fin și auriu. Sunt nenumărate plaje amenajate, sălbatice: printre care Maldive di Salento, Baia dei Turchi, Punta Prosciutto, Torre Sanț’Andrea, Baia dei Mergoli, Porto Cesareo, San Pietro in Bevagna. În acest sens, va recomand să urmăriți contul de Instagram “nononveniteinpuglia” care prezintă o selecție de fotografii fără prea multe filtre!

Dacă anul trecut, am fost impresionată de frumusețea orașelor Ostuni, Polignano a Mare, Monopoli, anul acesta am revizitat Lecce, oraș papal cu o arhitectură unică și am făcut o incursiune în mai orașelele mai puțin turistice, Otranto și Gallipoli. Amândoua m-au cucerit prin străduțele înguste, clădirile din piatră alba, magazinele cu suverniruri și produse autohtone, în care timpul parcă a stat în loc.

Am descoperit Taralli, covrigei cu ulei de măsline, vin și ierburi aromtice care sunt diferiți în funcție de zona, precum și gastronomia Apuliana.

Aceasta se savurează din belșug, la fiecare masă: se începe dimineață cu conuri cu crema, un fel de croissante umplute cu crema de fistic sau smochine. Se continuă cu Café Speciale, mai exact cafea cu lichior, frișcă și coajă de lime. Prânzul poate fi constituit din paște, fierte “al dente”, ton în ulei de măsline, capturat în mare și pregătit local, roșii cherry, busuioc proaspăt. Seara se savurează neapărat o pizza cu fior di latte și Capocollo di Martina Franca, o specialitate din carne absolut delicioasă sau fructe de mare proaspete. Pentru o cină locală, ideal ar fi să încercați o masserie în munți, unde îți poți alege specialități din carne care sunt pregătite pe grătar și acompaniate de un delicios vin roșu, Primitivo di Puglia. Sună bine, dar credeți-mă că nu este ușor să beneficiezi de atât de mult răsfăț culinar!

Remediul? Plimbări lungi pe străduțele înguste ale orașelor Salentine și înot în apele azurii ale Maldivelor Italiene! Dacă va plac plajele amenajate  va recomand plaja Guna Beach, iar iubitorilor de artă și frumos le indic Le Blanc Gallipoli, cafenea și concept store, ce găzduiește o excepțională selecție de mobilă, tablouri, sculpturi, ceranică, accesorii și alte obiecte fashion!

read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO