Descoperind viața pe Insula Capului Verde - LIFE.ro
Mergi la conținut

Descoperind viața pe Insula Capului Verde

Istoria Capului Verde este marcată de influențe portugheze, africane și sud-americane, creând o combinație fascinantă de tradiții.
Share this article

Insula Capului Verde, situată în Oceanul Atlantic, este un colț exotic al lumii cu o istorie bogată și o cultură vibrantă. Această perlă tropicală este alcătuită din zece insule principale și numeroase insulițe, oferind o diversitate geografică impresionantă, lucru care ne trezește curiozitatea să aflăm cum este viața pe Insula Capului Verde, pe care mulți dintre noi o știm din povestirile din ”Toate pânzele sus”.

Poziționarea geografică și demografia:

Insula Capului Verde se află în largul coastei Africii de Vest, la câteva sute de kilometri distanță. Cu o populație variată din punct de vedere etnic, insula găzduiește comunități africane, europene și mixte. Fiecare insulă are caracteristicile sale unice, oferind un peisaj variat, de la plaje tropicale la lanțuri montane spectaculoase.

Istorie și cultură

Istoria Capului Verde este marcată de influențe portugheze, africane și sud-americane, creând o combinație fascinantă de tradiții. În trecut, insulele au fost un centru comercial vital pentru exploratori și comercianți. Astăzi, această moștenire se reflectă în arhitectura, muzica și dansurile locale.

  1. Colonizare portugheză: Insula a fost descoperită de navigatorul portughez António da Noli în 1460 și a fost colonizată ulterior de portughezi în secolul al XV-lea.
  2. Comerțul cu sclavi: Din secolul al XV-lea până în secolul al XIX-lea, Capul Verde a fost un centru important pentru comerțul cu sclavi datorită poziției sale strategice în Atlantic.
  3. Independența: Capul Verde a obținut independența de sub stăpânirea colonială portugheză în 1975.

Cultura Insulei Capului Verde:

  1. Muzică: Morna, un gen muzical tradițional, este emblematic pentru Capul Verde și este considerată genul național. Dansurile tradiționale, precum Coládere și Batuque, au influențe africane și portugheze și sunt parte integrantă a culturii locale.
  2. Gastronomie: Baza alimentației este reprezentată de pește și fructe de mare, iar platoul național, Cachupa, este o mâncare tipică, preparată cu fasole, carne, legume și porumb.
  3. Limba: Limba oficială este portugheza, dar limba criolă capoverdiană este vorbită extensiv.
  4. Turismul în Insula Capului Verde:
Viața pe Insula Capului Verde
Viața pe Insula Capului Verde

Insula oferă o diversitate peisagistică, de la plaje cu nisip fin la munți vulcanici, facilitând activități precum trekking și sporturi acvatice. Orașele precum Cidade Velha gazduiesc cetăți istorice și biserici vechi, ilustrând istoria bogată a insulei.

Cum trăiesc oamenii pe Insula Capului Verde

Locuitorii Capului Verde sunt cunoscuți pentru ospitalitatea lor și spiritul lor prietenos. Cu o economie în dezvoltare, principalele ocupații includ pescuitul, agricultura și turismul. Desigur, aceste activități depind de insulă, de la producția de vin pe Fogo la pescuitul în São Vicente.

Pe insulele cu teren fertil, agricultura, în special cultivarea fructelor tropicale și a legumelor, joacă un rol vital în economia locală. Pescuitul este o altă sursă importantă de trai, dat fiind faptul că insulele sunt înconjurate de ape bogate în viață marină. Turismul a crescut, atrăgând vizitatori dornici să exploreze frumusețea naturală și cultura autentică a insulelor.

Comunitatea de expați este binevenită pe Insula Cap Verde, iar locuitorii sunt deschiși să împărtășească cultura lor. Multe proiecte de dezvoltare comunitară implicate și gestionate de expați au apărut în ultimii ani, consolidând relațiile și promovând schimbul cultural.

Citește și: Portugalia – ţara de care te poţi îndrăgosti iremediabil. Recomandarea Simonei Muscă

Foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora