fbpx

Căutare

Share this article

Da, ştim, în spatele unui bărbat puternic se află întotdeauna o femeie şi mai puternică. Dar ce se întâmplă atunci când bărbatul despre care vorbim este unul dintre cei mai importanţi regi ai istoriei, iar femeia nu este soţia lui, ci amanta?  “Regine din umbră. Amante şi curtezane care au schimbat istoria” de Maria Pilar Queralt del Hierro ne plimbă prin lumea a 20 dintre femeile care au marcat destinele regale.

Anne Boleyn, “legenda regelui Barbă Albastră”, Madame de Pompadour, “femeia de porţelan”, Camilla Parker, “iubirea ascunsă a prinţului de Wales”, ba chiar şi Madame Elena Lupescu, acestea sunt doar câteva dintre personalităţile feminine care au electrizat feţele regale ale lumii şi au marcat istoria internaţională şi care sunt prezentate în noua carte “Regine din umbră. Amante şi curtezane care au schimbat istoria” de Maria Pilar Queralt del Hierro (Editura Corint, 2016, traducere din limba spaniolă de Otilia Spânu)

Aşteaptă-te la poveşti documentate cu precizie şi redate cu farmec şi subtilitate, fără să excludă eventualele amănunte picante – de pildă, Jean Baptiste du Barry, cel care a introdus-o pe Madame du Barry la curtea regelui sexagenar Ludovic al XV-lea juca, de fapt, rolul unui proxenet, însă, în Paris se spunea că se bucura „de numeroase şi variate relaţii”. Obiectivitatea este şi ea prezentă şi aşa vedem că nu toate amantele regale erau fără de cusur – Anne Boleyn avea şase degete la mâna stângă şi Madame de Pompadour a îmbătrânit prematur, aşa că la 42 de ani se îngrăşase exagerat şi faimoasa ei piele strălucitoare căpătase o nuanţă cenuşie.

Însă dincolo de controverse, minciuni şi orgolii nemăsurate, pasiunea şi dragostea veritabile se regăsesc la fiecare pas pe parcursul cărţii. Dacă sunt ele o justificare a suferinţei pricinuite, rămâne de discutat.
 

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO