Despre modă, artă şi iubire în cel mai nou videoclip semnat Beyoncé şi Jay-Z - LIFE.ro

Căutare

Share this article

În weekendul care tocmai a trecut, Beyoncé şi Jay-Z le-a făcut o surpriză de zile mari fanilor lansând, pe Tidal, prima piesă şi primul videoclip de pe cel mai nou album al cuplului, ”Everything Is Love”. De fapt, primul lor album comun lansat cu semnătura de The Carters, un proiect surpriză anunţat, în mod neoficial, de alte două albume, prin care cei doi vorbeau despre iubirile şi trădările lor: ”Lemonade”, din 2016, al lui Beyoncé şi “4:44.”, din 2017, al lui Jay-Z. Ceea ce promitea Jay-Z la sfârşitul anului trecut, că a început să lucreze cu Beyoncé la un proiect muzical văzut “aproape ca o şedinţă de terapie de cuplu”, s-a concretizat astfel prin acest proiect interesant. Filmat la Paris, în prestigiosul muzeu Louvre, videoclipul „Apeshit” (disponibil acum şi pe You Tube, este unul puternic încărcat, nu doar de referinţe istorice şi artistice, dar şi de simboluri ale modei.

Foto: YouTube

Egalitate
Videoclipul începe cu Beyoncé şi Jay-Z în faţa faimosului tablou „Mona Lisa”, al lui Leonardo da Vinci, ambii fiind îmbrăcaţi în costume vibrante şi bijuterii extravagante.
Beyoncé poartă un costum roz pal Peter Pilotto, o demonstraţie fină a faptului că feminitatea şi puterea nu se exclud. În timp ce Jay-Z poartă un costum albastru, o culoare frecvent asociată cu masculinitatea, dar care aici, alăturată rozului delicat purtat de Beyoncé, combate stereotipurile de gen evidenţiind agalitatea. Este o imagine ce traduce foarte clar mesajul transmis de cei doi chiar în timpul turneului ”On The Run II”, şi anume că mariajul lor ar trebui privit ca un adevărat parteneriat, în ciuda seismelor ce a zguduit viaţa lor de cuplu din cazua infidelităţilor lui Jay-Z.

Foto: YouTube

Feminitate
Beyoncé  a ales să vorbească despre forţa feminităţii şi într-o altă imagine a videoclipului, cea în care poartă un costum sexi de tartan semnat Burberry, în faţa unui tablou, de asemenea foarte sugestiv, „Încoronarea lui Napoleon”, al lui Jacques-Louis David, ce descrie încoronarea împărătesei Joséphine. Un ansamblu de dansatoare având-o în centru pe Beyoncé  se mişcă provocator în faţa tabloului regal semnând astfel un adevărat statement al feminităţii.

Foto: YouTube

Autoritate
Împreună au ales să apară în faţa unei sculpturi superbe, ”Nike din Samothrace”, ce datează din secolul al II-lea înainte de Hristos şi care o portretizează pe Nike, zeiţa greacă a victoriei, despre care se credea că zbura în jurul câmpurilor de luptă într-un car înaripat de unde recompensa victoriile războiului. Îmbrăcaţi în alb, Beyoncé şi Jay-Z aduc un omagiu clar zeiţei dar şi victoriei şi autorităţii (sugerată şi de dansatori îmbrăcaţi în nud ce stau pe treptele de sub picioarele cuplului, subliniind autoritatea lor incontestabilă).

Foto: YouTube

 

Libertate, frumuseţe şi iubire
Atunci când apare, într-un opulent costum Versace, în faţa “Portetului unei negrese”, pictat de  Marie-Guillemine Benoist pe la  1800, este clar că Beyonce face trimitere la ideea de libertate (tabloul fiind una dintre primele portrete ale unei femei de culoare care nu era sclavă). Atunci când pozează, într-un body de culoare nud, în faţa sculpturii „Venus de Milo”, atribuită lui Alexandros de Antiohia, Beyonce aduce omagiu frumuseţii şi iubirii (sculptura reprezentând-o pe Afrodita, zeiţa frumuseţii şi a iubirii în Grecia Antică).

Nu ştim dacă „Apeshit” este cel mai bun videoclip al lor, dar cu siguranţă este cel mai puternic infuzat de simboluri ale modei şi artei universale, şi de mesaje despre unitatea maritală, egalitate, corectitudine, iertare şi răscumpărare. Creată în colaborare cu rapperii Offset, Pharrell şi Quavo, piesa este un portret interesant al unei familii regale, a cărei poveste devine un fel de ”metaforă extinsă pentru dinamica plină de forţă a societăţii americane”, cum o numeşte publicaţia Slate.

 

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO