fbpx

Căutare

Share this article

Pasiunea pentru călătorii și cea pentru vin se pot îmbina perfect atunci când vrei să găsești cele mai interesante destinații de vacanță pentru iubitorii de vin.

Iată zece propuneri de destinații de vacanță de unde, dacă vei ajunge, garantat nu vei mai dori să pleci.

Douro Valley, Portugalia

Situată la câteva sute de kilometri de orașul Porto, această regiune inclusă în Patrimoniul Cultural UNESCO se mândrește cu vinurile Quintas obținute din idilicele podgorii terasate de pe malul râului Douro. Romanii au fost cei care au adus vița de vie în Valea Douro, cândva în secolul al treilea ÎHrr, după ce au cucerit peninsula Iberică.

În afară de faima vinurilor de Porto, Valea Douro mai este cunoscută pentru producerea vinului alb Vihno Verde. În plus, în unele vinării mai mici, se servește un vin de masă obținut din soiuri de struguri indigene precum Alfrocheiro. Turiștii pot opta pentru tururi ghidate și degustări private ale unor vinuri istorice precum Quinta Pachea, Quinta La Rosa sau Quinta das Carvalhas. Cea mai bună perioadă pentru o vacanță în această regiune este din septembrie până în octombrie.

Foto: Shutterstock

Franschhoek, Africa de Sud

Situat în inima munților regiunii Capului Winelands, Franschhoek este o destinație de vis pentru cunoscătorii de vinuri. Fondat de calviniștii francezi denumiți hughenoți, acest sat pitoresc este drapat cu podgorii de viță de vie din care se obțin vinuri minunate precum Pinot Noir și Shiraz, dar și Chardonnay și Semillon. Printre vinăriile celebre, poți nota Chamonix, Alee Bleue, La Motte sau Solms Delta. Poți opta pentru unul din popularele tururi food &wine în care sunt incluse toate activitățile, de la culesul viei și degustare de vin până la prepararea ciocolatei și degustarea uleiului de măsline din zonă. Cea mai bună perioadă de vizitat este din septembrie până în februarie.

Foto: Shutterstock

Saint-Émilion, Bordeaux, Franța

Cunoscut pentru culorile sale aprinse și pentru vinurile complete, Saint-Émilion este unul dintre cele mai vechi orașe producătoare de vinuri din regiunea Bordeaux. Principala atracție turistică a sa include Les Cordeliers, o vinărie rustică care se ridică printre ruinele unei mănăstiri franciscane din secolul al 14-lea. Les Cordeliers produce vin spumant Cremant de Bordeaux în pivnițele sale antice, de mai bine de un secol. Alte vinării ce nu trebuiesc ratate sunt remarcabilele Chateau Coutet  și Chateau Troplong Mondot. Aici poți învăța principiile de bază ale degustării vinurilor la Maison du Vin of Saint Emilion Wine School. Sesiunile se țin în fiecare zi, de la mijlocul lunii iulie până la finalul lui August și în fiecare sâmbătă din aprilie până în noiembrie. Cea mai bună perioadă a anului de vizitat această regiune este în aprilie și mai.

Foto: Shutterstock

Valle de Guadalupe, Mexic

Cea mai importantă regiune viticolă din Mexic ar trebui trecută pe lista dorințelor oricărui iubitor de vinuri. Vinurile produse aici includ Cabernet Sauvignon, Merlot, Barbera și Zinfandel, dar și albele Colombard și Chardonnay.

Vinării de neratat ar trebui să fie Decantos Vinicola, Monte Xanic, Vina de Frannes, Casta de Vinos și vena Cava – o cramă construită din bărci reciclate. Dacă obosești să tot amesteci soiurile, te poți opri la Finca La Carrodilla, o cramă ecologică ce oferă patru vinuri mono-varietale. Este singura cramă din Mexic ce permite vizitatorilor să încerce brânzeturi exotice din Baja cu un pahar de vin local.

Cea mai bună perioadă de vacanță: sfârșitul lui august, începutul lui septembrie. Dacă ajungi acum, vei fi la timp pentru Fiesta de la Vendimia (Festivalul anual al recoltei). Festivitățile includ tradiționalele binecuvântări ale strugurilor, degustări de vinuri, dansuri, muzică live și multă distracție.

Foto: Shutterstock

Barossa Valley, Australia

Splendidele podgorii ale văii Barossa sunt faimoase deoarece produc unele dintre cele mai fine vinuri Riesling și Shiraz ale Australiei. Te poți bucura de un joc de crichet urmat de o degustare de vinuri în marea cameră cu butoaie a Chateau Tanunda.  Sau poți gusta din soiurile mediteraneene precum Montepulciano, Sangiovese și Tempranillo servite la rustica Pindarie Wine. Alte vinării notabile ar fi Thorne-Clark, Grant Burge și Seppetsfield (aici poți gusta un vin din anul în care te-ai născut).

Cea mai bună perioadă de vizitat este în lunile februarie și martie.

Foto: Shutterstock

Piedmont, Italia

Piedmont este una din cele trei regiuni de vinuri clasice din Italia. Podgoriile sale produc două dintre cele mai fine vinuri roșii din lume, Barolo și Barbaresco. Printre vinăriile ce ar trebui vizitate în această regiune se numără Azienda Agricola Taliano Michele, Paolo Manzone, Cantina Mascarello Bartolo și Cantina del Glicine. Iar turiștii care vin însoțiți de familii, ar trebui să verifice dacă sunt locuri libere la Isobella Della Croce. Acesta este locul ideal pentru picnicuri în natură, pe teritoriul vinăriei unde pot gusta și brânza locală și se pot bucura de peisajele absolut fantastice. Perioada recomandată de vacanță în această regiune este din aprilie până la mijlocul lui iulie sau de la finalul lui august până în octombrie.

Foto: Shutterstock

Napa Valley, California, SUA

Dacă ești novice în lumea vinurilor, Napa este locul cel mai bun pentru vacanța ta. Multe vinării precum Alpha Omega, O’rian Estate Winery, Black Stallion și Chateau Montelna, oferă numeroase degustări de vinuri, tururi ghidate și experiențe unice ce te vor conduce prin întregul proces de obținere a vinului. Cairdean Estate din St. Helena este o altă vinărie recomandată pentru camera sa de degustare contemporană unde poți cunoaște mai bine de 20 de vinuri diferite.

Entuziaștii și pasionații de Cabernet Sauvignon ar trebui să-și îndrepte pașii către vinării precum Silver Oak, Corison sau Inglenook, sau poți străbate întreaga regiune cu trenul dedicat vizitatorilor. Sportivii pot alege să meargă din vinărie în vinărie într-un tur ghidat pe bicicletă prin Napa. Cea mai bună perioadă de vizitat această regiune este de la sfârșitul lui august până în octombrie.

Foto: Shutterstock

Hawkes Bay, Noua Zeelandă

Gazdă a peste 100 de podgorii și 80 de vinării, Hawke’s Bay este a doua cea mai mare regiune viticolă din Noua Zeelandă. Văile drapate cu podgorii sunt cunoscute pentru producerea unor vinuri roșii de excepție precum Cabernet Sauvignon, Merlot și Syrah, împreună cu unele albe excelente.

Printre vinăriile recunoscute și premiate sunt Craggy Range, Black Barn, Elephant Hill, Trinity Hill și Mission Estate, aceasta din urmă fiind cea mai veche vinărie din țară. Perioada recomandă de vacanță pentru iubitorii de vinuri este la finalul lunii mai.

Foto: Shutterstock

Moselle Valley, Germania

Castele maiestuoase, dealuri în picaj și un râu impresionant, iară câteva ingrediente pitorești ce vor face această regiune una dintre preferatele celor care sunt în căutare de destinații de vacanță pentru iubitorii de vin. Mai adăugăm niște vinuri delicioase, iar rezultatul va fi absolut magic. Regiunea Moselle produce unul dintre cele mai bune Riesling-uri din lume. Pentru un gust desăvârșit și un peisaj perfect, vizitează Weingust Willi Schaefer, Weingut Van Volxen sau Weingut Clemens Busch.

Oenofilii nu ar trebui să rateze nici muzeul vinului pentru a afla cât mai multe detalii despre istoria vinului și a podgoriilor din valea Moselle. În plus, vei obține mostre din peste 160 de vinuri diferite. Perioada recomandată pentru vizitare este din iulie până în august și din septembrie până în octombrie.

Foto: Shutterstock

La Rioja , Spania

Castele, catedrale și unele dintre cele mai apreciate vinuri din Europa, pe toate le găsești la La Rioja, paradisul iubitorilor de vinuri. Vechii romani au adus vinurile în ținuturile spaniole, iar tradiția producției de vin pare că s-a împământenit în La Rioja dintotdeauna. Poți gusta vinuri exclusiviste în mijlocul unor vinării tradiționale precum Bodegas Muga și Bodegas Lopez de Heredia, sau poți vizita acele crame avangardiste precum Bodegas Marques de Riscal și Bodega Ysios.

În plus, ar fi păcat să nu vizitezi Vivanco Museum of Wine Culture din sudul regiunii. Acest muzeu renovat acoperă totul, de la istoria fabricării și servirii vinului, până la profilul aromelor.

Cea mai bună perioadă pentru a vizita această regiune este sezonul recoltei de la sfârșitul lunii septembrie. Sau mai poți merge în vacanță la finalul lunii iunie pentru a participa la Festivalul vinului Haro unde oamenii se stropesc cu vinuri în ceea ce se cheamă Batalla del Vino (bătălia vinului).

Foto: Shutterstock
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO