Diamantul Enigma, recent descoperit, intră la licitație. Cine va reuși să cumpere cea mai prețioasă piatră din lume? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Diamantul Enigma, o piatră prețioasă neagră de 555,55 carate, ce pare că nu provine din această lume, a fost dezvăluit de casa de licitații Sotheby’s din Dubai.

Bijuteria rară, pe care Sotheby’s a numit-o „Enigma”, se crede că a venit din spațiu – fie creată dintr-un impact meteoric, fie dintr-un asteroid „purtător de diamante” care s-a ciocnit cu Pământul.

Un diamant negru cu fațete naturale de această dimensiune este o „apariție extrem de rară”, potrivit Sotheby’s, care se așteaptă ca acesta să se vândă cu până la 5 milioane de lire sterline (6,8 milioane de dolari) atunci când va intra sub ciocanul licitației, în februarie, la Londra, după ce a fost expus în Dubai și Los Angeles.

Ce sunt diamantele negre și de ce diamantul Enigma este atât de prețios?

Diamantele negre, cunoscute și sub denumirea de diamante Carbonado, pot fi datate cu 2,6 până la 3,8 miliarde de ani în urmă și au urme de azot și hidrogen – elemente care se găsesc în spațiul interstelar. Conțin și osbornit, un mineral prezent în meteoriți.

Nikita Binani, specialist în bijuterii la Sotheby’s din Londra, a numit diamantul „un adevărat fenomen natural”.

„Vânzarea sa reprezintă o oportunitate o dată în viață de a dobândi una dintre cele mai rare minuni cosmice, vechi de miliarde de ani, cunoscute omenirii”, a spus ea într-un comunicat de presă.

Diamantul Enigma
Foto: Sotheby’s

Forma diamantului este inspirată de simbolul palmierului din Orientul Mijlociu al lui Hamsa, un semn de protecție, care înseamnă cinci în arabă. Tema celor cinci străbate piatra, potrivit licitatorului. Pe lângă cele 555,55 carate, conține și exact 55 de fațete.

Diamantele negre care sunt fațetate s-au vândut în trecut la prețuri care depășesc 10.000 de lire sterline (13.600 de dolari) per carat, a declarat un reprezentant al casei de licitații Sotheby’s pentru CNN.

Diamantul Enigma poate fi licitat și cu criptomonede

Diamantul a fost scos pentru licitare online la începutul lunii februarie, iar casa de licitații a declarat că va accepta criptomoneda ca plată.

Această acțiune vine ca urmare a vânzării unui diamant de 101 de carate, denumit „Cheia 10138”, care a devenit cea mai scumpă bijuterie cumpărată vreodată cu criptomonede, anul trecut, potrivit Sotheby’s.

Piatra prețioasă în formă de para s-a vândut cu echivalentul a 12,3 milioane de dolari, după ce licitatorul a anunțat că acceptă oferte în bitcoin și ethereum, pe lângă formele tradiționale de plată. Sotheby’s nu a dezvăluit care dintre cele două criptomonede a fost folosită pentru a face achiziția.

Un număr de case de licitații au început să primească criptomonede pentru articolele scumpe, precum picturile și NFT – jetoanele susținute de blockchain folosite din ce în ce mai mult pentru a transfera dreptul de proprietate asupra operelor de artă digitale și a obiectelor de colecție. CEO-ul Sotheby’s, Charles Stewart, a declarat anul trecut pentru CNN că el consideră  că NFT-urile și criptomonedele deschid piața de artă.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora