Around the World
Din inima mistuită a Venezuelei
Fotografia ce înfăţişează un bărbat cuprins de flăcări în timpul protestelor din Venezuela 2017, a câştigat prestigiosul premiu World Press Photo Award din acest an.
Oana Borviz
|Reading time: 2 mins
Fotografia ce înfăţişează un bărbat cuprins de flăcări în timpul protestelor din Venezuela 2017, a câştigat prestigiosul premiu World Press Photo Award din acest an.
Oana Borviz
|Reading time: 2 mins
Share this article

Fotografia ce înfăţişează un bărbat cuprins de flăcări în timpul protestelor din Venezuela 2017, a câştigat prestigiosul premiu World Press Photo Award din acest an. Ronaldo Schemidt, de la France Press Mexic, este reporterul care a imortalizat acea imagine cutremurătoare din timpul protestului împotriva preşedintelui Nicolas Maduro, din mai 2017, numindu-şi fotografia „Venezuela Crisis”. Tânărul surprins în imagine este José Víctor Salazar Balza, în vârstă de 28 ani, care a luat foc de la o motocicletă al cărei rezervor a explodat, dar care a supravieţuit incidentului cu arsuri de gradul al doilea.  

Stăteam la câţiva metri cu spatele la el, dar când am simţit căldura flăcărilor, mi-am luat camera şi m-am întors pentru a fotografia tot ce se întâmplă„, declara venezuelianul Schemidt pentru British Journal of Photography în februarie. „Totul a durat doar câteva secunde, aşa că nu ştiam ce filmăm. Am fost ghidat de instinct, a fost foarte rapid. Nu m-am oprit, până nu mi-am dat seama ce se întâmplă. Era cineva care ardea lângă mine”, mai povestea acesta.

O fotografie clasică, dar plină de energie şi dinamism. Culorile, mişcarea şi compoziţia genială au forţă. Mi-a dat o emoţie instantanee”, spune, citată de The New York Times, Magdalena Herrera, preşedinta juriului The World Press Photo of the Year, apreciat ca cel mai important concurs de fotojurnalism din lume. „Este destul de simbolic. Omul are o mască pe faţă. El a ajuns să se reprezinte nu doar pe el însuşii în flăcări, ci şi ideea unei Venezuele în flăcări”, spune şi Whitney C. Johnson, membru al juriului, şi director de imagine la National Geographic.

Ronaldo Schemidt a fost recompensat pentru această fotografie cu un premiu în valoare de 10.000 de euro, în cadrul unui eveniment desfăşurat joi, la Amsterdam.

Juriul concursului World Press Photo – la care au fost selectaţi 42 de fotografi din 22 de ţări, dintre care 15 au fost declaraţi câştigători – a luat în considerare, şi de această dată, aspectele jurnalistice şi estetice ale imaginilor.

Fotografiile câştigătoare vor fi prezentate în 45 ţări, în cadrul unei expoziţii itinerante. În România, acesta va ajunge în perioada mai-iunie, prima poposire fiind la Muzeul Naţional de Arte din Bucureşti, pe 2 mai.

Around the World
Share this article