fbpx

Căutare

Share this article

Deşi ochelarii sunt în continuare la modă, chiar se poartă acum rame vintage sau foarte mari, cei care au probleme de vedere nu ţin cont neapărat de tendinţe, ci îşi doresc să scape de problemele de vedere pe care le au. L-am întrebat pe Dr. Andrei Filip, medic primar, specialist oftalmolog, doctor în ştiinţe medicale, cum a evoluat medicina oculară, având în vedere că apar tot mai multe descoperiri ce pot rezolva diverse probleme de vedere.

Ochelari de citit, de distanţă, ochelari de soare cu lentile corectoare… prea multe perechi, uneori incomode. Există acum posibilitatea ca numărul lor să se reducă sau pur şi simplu să dispară, (aproape) indiferent de numărul dioptriilor.

Ce este nou, revoluţionar în chirurgia oculară? Ştiu că este pe cale să apară o aparatură care poate face minuni, care poate reda vederea prezbiţilor, este adevărat?
dr. Andrei Filip: De ultimă oră sunt un laser şi o tehnică pentru reducerea dioptriilor mari, imposibil de redus prin intermediul tehnicilor laser până la apariţia acestora.  Laserul se numeşte VisuMax şi este produs de compania germană Zeiss. Este un laser cu femtosecunde, cel mai precis şi sigur la ora actuală. Cu acest laser reducem până la -10 dioptrii (miopie) şi -5 dioptrii (astigmatism), prin tehnica numită ReLEx SMILE, spectaculoasă în toate sensurile. În primul rând, pentru că nu există durere, nici în timpul operaţiei, nici după, iar recuperarea este rapidă, după 72 de ore pacientul poate merge la plajă sau la schi.

Vederea începe să se recupereze imediat după operaţie, toţi pacienţii se ridică de pe masa de operaţii zâmbind! SMILE nu înseamnă numai zâmbet, ci şi „small incision lenticule extraction”. Ce înseamnă acest lucru? Gândiţi-vă că acest femtolaser decupează o mică lentilă în interiorul corneei şi un canal îngust, de 2-4 mm, prin care noi extragem acea lentilă. În felul acesta modificăm raza de curbură a corneei şi corectăm defectul de refracţie. Procedura este minim invazivă şi este uimitoare şi pentru că, aşa cum am precizat la început, ne permite să corectăm dioptriile mari într-un mod confortabil şi sigur pentru pacient. În România, această tehnică se foloseşte doar în clinica noastră (Amaoptimex).

În ceea ce priveşte presbiopia, în acest moment cei care doresc pot scăpa de ochelari prin implant în scop refractiv cu un cristalin artificial multifocal care îi ajută să vadă bine la toate distanţele. Intervenţia este uşoară, fiind aceeaşi tehnică operatorie ca în cazul cataractei. Bineînţeles, aşteptăm apariţia unor tehnici laser şi pentru aceste cazuri.

Cât costă o intervenţie de acest gen?
Dr. Andrei Filip: ReLEx SMILE costă 7900 lei pe ochi. Pentru implant cu cristalin artificial multifocal preţul porneşte de la 4800 lei, în funcţie de mai mulţi parametri.

Care este şansa de reuşită şi ce probleme pot apărea după această intervenţie?
ReLEx SMILE este intervenţia cu cele mai reduse riscuri şi are cea mai mică incidenţă a regresiei dioptriilor. În general, operaţiile pentru reducerea dioptriilor sunt cât se poate de sigure, iar riscurile şi complicaţiile după operaţie sunt rare şi minime, cu câteva condiţii, pacientul trebuie să respecte indicaţiile medicului, chirurgul trebuie să fie experimentat, iar aparatura medicală să fie de cea mai înaltă calitate. Le punem la dispoziţie pacienţilor noştri un site de informare: scapadeochelari.ro

Este recomandată oricui, indiferent de problemele de sănătate pe care le are?
Operaţia de reducere a dioptriilor se face după vârsta de 18 ani şi în momentul în care dioptriile sunt stabile, adică nu mai cresc. Apoi, mai contează particularităţile anatomice ale ochilor, de exemplu grosimea corneei. Înainte de operaţie se fac foarte multe investigaţii pentru a descoperi dacă pacientul este un candidat potrivit pentru această tehnică. Contraindicaţii sunt, dar puţine: alte intervenţii la nivelul ochilor, diabetul, bolile autoimune.

Cât durează recuperarea?
Dr. Andrei Filip: 72 de ore! Vorbesc serios. În momentul în care se ridică de pe masa de operaţii, pacientul vede. Poate avea vederea uşor înceţoşată şi o uşoară usturime. Acuitatea vizuală se recuperează pe măsură ce orele trec, pacientul vede din ce în ce mai bine şi se stabilizează în câteva săptămâni, dar se vindecă repede. Am avut pacienţi care a doua zi după operaţia SMILE au mers la serviciu cu maşina. Vindecarea are loc atât de repede, pentru că incizia în cornee  este foarte, foarte mică.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO