Dr. Elena Ionescu, directorul Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirghiol: „Nămolul de Techirghiol este unic în lume şi tratează unele dintre cele mai complexe afecţiuni” - LIFE.ro
Mergi la conținut

Printre primele mele amintiri din copilărie, sunt vacanţele la mare cu părinţii şi plaja pistruiată de oameni „nămoliţi” pe la încheieturi unii dintre ei, alţii pe tot corpul. Prima dată când am întrebat de ce sunt aşa pătaţi ca nişte dalmaţieni, mama a spus că s-au dat cu nămol de la Techirghiol (nu am mai întrebat ce înseamnă asta căci suna atât de bine şi pompos cât să-mi potolească curiozitatea), iar bunica a completat că „face bine la reumatism”. Nici reumatism nu ştiam ce înseamnă, dar mă gândeam că trebuie să fie ceva grav din moment ce atâţia oameni erau mânjiţi cu nămol. Erau şi copii, însă mama nu a vrut niciodată să-mi facă şi mie bucuria de a mă „nămoli”.

Târziu am aflat despre nămolul de la Techirghiol şi şi mai târziu am aflat că Techirghiol este de fapt o localitate unde se află şi un Sanatoriu de recuperare. De ce este atât de faimos acest nămol, ce proprietăţi are şi cum se foloseşte, am aflat de la directorul Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirghiol, Dr. Elena Ionescu.

Dr. Elena Ionescu, director Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol

Sunteţi medic primar în specialitatea de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie. De când lucraţi la Sanatoriul Balnear şi de Recuperare  de la Techirgiol? Ce aţi făcut înainte?

Am o vechime în cadrul Sanatoriului de 10 ani. Înainte am fost în programul de rezidenţiat în specialitatea Recuperare, Medicină Fizică şi de Reabilitare în cadrul Centrului Universitar Bucureşti, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Ce înseamnă nămolul de la Techirghiol? Ce conţine? Ce proprietăţi are?

Nămolul sapropelic de la Techirghiol are în componenţă materiale de putrefacţie care se descompun prin lipsa oxigenului. Acesta conţine alge şi crustacee, din a căror descompunere rezultă substanţe organice, foarte utile în tratament. În componenţa nămolului de la Techirghiol se află de asemenea calciu, magneziu, brom, silicaţi, în proporţie de aproximativ 40%. Aceste substanţe minerale se absorb în organism prin intermediul porilor. Principalul efect al nămolului este cel antiinflamator. Acesta protejează articulaţiile, are efect antialgic, bactericid, bacteriostatic. Nămolul de la Techirghiol are o densitate mare. Prin aplicare pe piele, acesta activează neuroreceptorii de la acest nivel, stimulând astfel refacerea sensibilităţii şi îmbunătăţind totodată circulaţia prin intermediul factorului termic, care este vasodilatator. Totodată, nămolul stimulează sistemul cardiovascular, creşte imunitatea nespecifică, are efecte împotriva îmbătrânirii.

Ce afecţiuni se pot trata la Sanatoriu? Şi cum este integrat tratamentul balnear cu nămolul de la Techirghiol?

Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol asigură îngrijiri medicale curative şi recuperatorii în principal pentru afecţiunile osteoarticulare şi posttraumatice, însă lista de indicaţii este foarte mare: neurologice, vasculare periferice, respiratorii, dermatologice şi ginecologice.

Ce înseamnă o cură de tratament eficientă? Este suficient dacă îl folosim o zi două pe an şi apoi aşteptăm să-şi facă treaba?

În vederea eficacităţii unui tratament, acesta trebuie efectuat pentru o perioadă de 10-15 zile, cura ideală ar fi bianuală.

Când eram eu mică, pe plajă, oamenii cumpărau sticluţe cu nămol de la Techirghiol şi se dădeau pe articulaţiile membrelor că „face bine la reomatism”… Aşa e?

Este posibil ca sticluţele de nămol vândute de diverşi vânzători ambulanţi să nu fie preluate din zăcământul de nămol.

Nămolul extras din lacul Techirghiol protejează articulaţiile şi are efect împotriva durerii.

Are proprietăţi terapeutice şi pentru copii? Sau de prevenire? Pe vremuri se „nămolea” întreaga familie că „nu are ce rău să facă”.

Da, sigur că are proprietăţi terapeutice şi pentru copii, nămolul fiind folosit cu rezultate foarte bune în rândul copiilor cu deficienţe neuromotorii, sechele de rahitism, etc.

Foto: Radio Vacanţa

Am auzit de tratamentul cu nămol în cazul accidentelor vasculare cerebrale. Explicaţi-ne vă rog cum funcţionează.

Aplicarea de nămol în cadrul pacienţilor cu accident vascular cerebral este restrânsă din cauza comorbidităţilor asociate. Trebuie ţinut cont de faptul că nămolul este un excitant cardiac, suprasolicită inima.

Ne puteti detalia, vă rog, informaţii pe acest subiect legate de prezentarea dvs „Experienţe practice legate de reabilitarea pacienţilor cu AVC în secţiile cu specific balnear” susţinuta în cadrul primului program naţional multidisciplinar „AVC 360 – Calatoria pacientului”, organizat de Asociatţa Română de Comunicare în Sănătate?

În cadrul Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirghiol, recuperarea pacienţilor cu accident vascular cerebral are ca obiective prevenţia, recunoaşterea şi gestionarea comorbidităţilor, maximizarea independenţei funcţionale, optimizarea adaptabilităţii psihosociale a pacienţilor şi familiilor acestora, facilitarea reluării activităţilor cotidiene şi reintegrarea comunitară, precum şi îmbunătăţirea calităţii vieţii.

Pentru atingerea acestor obiective se folosesc proceduri de hidrotermoterapie, electroterapie, masoterapie, kinetoterapie, logopedie, evaluare şi consiliere pedagogică. În cadrul hidrotermoterapiei generale se folosesc băi sărate la bazin sau la cadă cu apă minerală salină, cu kinetoterapie de grup sau individuală, bazin treflă care, datorită formei sale speciale, permite numeroase exerciţii de kinetoterapie subacvală pentru membrele superioare şi inferioare, duş subacval, băi de plante, băi de bule. Hidrotermoterapia locală constă în cataplasme sau oncţiuni de nămol şi împachetări locale de parafină.

De asemenea, în cadrul Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirghiol pacienţii beneficiază şi de kinetoterapie cu aparatură de ultimă generaţie: WalkerView (bandă de mers (alergat) cu o platformă PC încorporată, care monitorizează şi înregistrează în timpul mişcării profilul digital al pacientului, analiza posturii în timpul mişcării, analiza contactului cu solul, reeducarea mersului), precum şi sistemul Nirvana (dispozitiv medical bazat pe realitatea virtuală, proiectat pentru a susţine reabilitarea motorie la pacienţii cu tulburări neuromotorii).

La Techirghiol te poţi şi interna pentru un tratament de mai multe zile? Dacă da, ce trebuie să faci ca să ajungi acolo?

Internarea pacienţilor în secţiile de recuperare se face după o prealabilă programare la cabinetele medicale. După un control medical, specialistul va întocmi un program terapeutic, o dietă corespunzătoare şi va prescrie investigaţii suplimentare.

Care este profilul pacienţilor de la Techirghiol?

În cadrul Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirghiol vin pacienţi de orice vârstă, sex, categorie socială.

Aţi putea să ne povestiţi un caz din cariera dumneavoastră care v-a impresionat foarte mult?

Da, este vorba despre o pacientă în vârstă de 24 ani care s-a prezentat în cadrul Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirghiol cu paraplegie incompletă pe fondul unui hemangiom vertebral, declanşată în timpul sarcinii gemelare. Impresionant a fost faptul că pacienta nu şi-a tratat afecţiunea pentru a duce la bun sfârşit sarcina.

Prin programul de recuperare complex fizical-kinetic, care a avut ca obiective posturarea şi reeducarea mersului, randamentul terapeutic a fost semnificativ, cu ameliorarea simptomatologiei clinice, precum şi creşterea marcată a parametrilor funcţionali, asigurându-i-se pacientei un grad crescut de autonomie şi reintegrare în viaţa socială şi familială.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora