„Soarele, fumatul şi zahărul - responsabile de peste 99% din semnele îmbătrânirii”
Mergi la conținut

Dermatolog specializat şi în antiageing, medicul primar Victor Clătici ne spune că nici colagenul din creme, nici coenzima Q 10 şi nici alte formule prezentate ca fiind miraculoase nu fac în realitate mare lucru pentru „întinerirea” noastră. Dacă lăsăm însă fumatul deoparte, am face mult mai mult bine.

Trăim într-o epocă în care oamenii sunt foarte mulţi şi trăiesc cel mai mult. Vrem să câştigăm, se pare, tinereţea fără bătrâneţe.

Vrem, dar nu se poate. În momentul în care ne naştem, noi începem să murim. Când m-a născut mama, eu am început să mor. E o vorbă pe care îmi place să o spun şi care zice aşa: niciodată nu o să mai fim atât de tineri ca în acest moment. Nu ne putem opune trecerii timpului. Dar ceea ce putem face este să reducem toate agresiunile care vin asupra noastră din toate direcţiile: interne şi externe pe de o parte, iar pe de altă parte să folosim avantajele ştiinţei şi tehnologiei pentru noi. Dar şi aici intervine o discuţie lungă despre… uz şi abuz. Moderaţia e bună în toate. Iar creşterea speranţei de viaţă să ştiţi că se asociază nu numai cu efecte pozitive, ci şi cu efecte negative. Au apărut aşa numitele boli asociate cu efectul de îmbătrânire, pentru că pe măsură ce speranţa noastră de viaţă creşte, creşte şi timpul necesar apariţiei anumitor boli…

Domnule doctor, am început prost…

Nu! Am început onest! Trebuie să acceptăm că îmbătrânim, trebuie să acceptăm că îmbătrânirea nu poate fi oprită. Dar poate fi îmbunătăţită. Şi îmbunătăţirea se poate face printr-un inventar a ceea ce facem noi cu noi. De când ne trezim dimineaţa până a doua zi dimineaţa. De exemplu: bem o cafea. Această cafea, dacă i-aş pune zahăr, aş obţine trei lucru rele: aş schimba gustul cafelei, aş consuma o cantitate de zahăr destul de mare şi aş intra astfel într-un cerc vicios. Pentru că zahărul acţionează asupra scoarţei cerebrale în aceeaşi zonă în care acţionează şi cocaina. Se creează o dependenţă de dulce! N-o să uit niciodată când eram la Elias, la un moment dat, a intrat asistenta şefă cu un borcan de zahăr pe jumătate gol şi mi-a zis domnule doctor de ieri până azi aţi mâncat o jumătate de borcan! Cum adică? – am zis eu. Şi mi-am dat seama că da, într-o singură zi, cerând un ceiuţ, apoi încă unul, încă unul şi toate cu câte o linguriţă de zahăr, am mâncat până seara o cantitate de zahăr foarte mare! Vedeţi, asta cu lucrurile mici care se adună şi se adună şi se adună… duce la efecte pe care nu ni le imaginăm. Un alt exemplu. Acum e umbră, nu soare. Dar multă lume nu conştientizează că şi prin nori ajung la noi undele ultraviolete. Faptul că acum e noros, nu înseamnă că nu folosim fotoprotecţie.

Ce factor de protecţie recomandaţi?

Iarna 30, vara 40-50.

Şi iarna, deci?

Da, fotoprotecţia trebuie făcută de la 1 ianuarie până la 31 decembrie!

Există o piele perfectă?

Nu, dacă vedeţi aşa ceva prin reviste să ştiţi că e Photoshop! (Eu ştiu, J – n. m.). Ideea e că pielea este scutul nostru împotriva agresiunilor externe. Şi, ca orice scut, se subţiază! În paranteză fie spus, oamenii nu acceptă că există boli de piele, că există acnee, sau rozacee, sau psoriazis. Acelaşi om, dacă are diabet sau tensiune arterială acceptă că are o boală, dar nu acceptă că are acnee, o boală care nu se vindecă, de exemplu! Se tratează, dar nu se vindecă!

De ce nu acceptă?

Pacienţii cu acnee sau psoriazis au rata ideaţiei suicidale de până la 10%. Practic, prezenţa unor leziuni pe corp le scade foarte mult stima de sine. Apare anxietatea,  jena, depresia… Am avut o pacientă care a refuzat o promovarea într-o poziţie foarte sus, din cauza unor leziuni cutanate pe care le avea. În plus există atâtea mituri legate de acnee: că apare doar la adolescenţi, că apare numai în condiţii de igienă precară etc…

Dar există tratamente!

Da, sigur! Există tratament, dar nu există vindecare. E o problemă de percepţie: ca la hipertensiunea arterială sau ca la diabet. Există tratament dar nu există vindecare pentru aceste boli… Dermatologia este considerată mai mult o problemă cosmetică. Dar este considerată aşa de către cei care nu au probleme.

Astăzi femeia este ofertată cu mii de produse. De la creme, până la seruri sau ape micelare.

În orice business există profesionişti şi amatori, oameni care spun adevărul şi cei care mint, sunt oameni care spun realitatea şi cei care o hiperbolizează. Unu: trebuie definită problema. De ce vreau o cremă? Ce aştept de la ea?

Să hidratăm pielea…

Greşit! Cuvântul „hidratare” nu există! Pielea nu are nevoie de apă! Epidermul nostru nu are apă! Cuvântul hidratare este prost folosit! Cuvântul corect este de „emolient”. Cuvântul englezesc este „moisture”. Problema nu e de apă, că dacă ar fi aşa, am arunca nişte apă pe faţă şi ne-am… hidrata!

Avem apele termale…

Acelea sunt folosite pentru efectul lor decongestionant, pentru curăţare, antiinflamator etc. Dar apa nu intră prin piele!

Apele micelare…

Sunt pentru curăţare.

Serum-urile cosmetice….

Chestii de marketing.

Îmi demontaţi cam toată industria cosmetică?

Eu nu demontez nimic, se demontează singură. Există un concept, se numeşte 3R: regulă, rutină, ritual. Regula – pielea trebuie curăţată, rutina – procesul în sine, ritualul – dimineaţa sau seara. Pielea trebui să fie curăţată. De ce să o facem dacă există un mecanism propriu de curăţare? Pentru că acest mecanism este depăşit de machiaj, de farduri etc. Cu ce ne curăţăm? Cu săpunul cu care ne spălăm pe mâini, nu ne spălăm pe faţă! Există soluţii speciale pentru curăţare, soluţii speciale pentru necesităţile fiecărui tip de piele, pentru acnee, pentru pielea uscată  etc. De fapt, sunt aceşti profitori care se îmbogăţesc de pe urma problemelor fiecăruia. Eu sunt un fel de… sperietoare pentru firmele dermato-cosmetice. Că vin la mine şi eu le pun întrebări şi ei nu ştiu ce să răspundă!

Dar despre cremele cu colagen?

Pielea noastră este formată din mai multe straturi: epidermul – stratul cel mai superficial, dermul şi hipodermul. Între epiderm şi derm există o „uşă” care nu poate fi deschisă de oricine. Colagenul este o proteină, ce mai importantă proteină din organismul nostru care stă numai… în derm! Deci degeaba aplic eu o cremă pe epiderm, că nu ajunge la derm! Şi chiar dacă ajunge, ce face? Că numai colagenul de un anume tip este cel de care pielea are nevoie!

Da, dar se prezintă la televizor crema cu colagen care intră în piele, care ridică ridul, îl face să dispară…

Da, ştiu, dar ce studii clinice au aceste creme? Eu nu zic că nu trebuie folosite creme sau produse cosmetice, dar trebuie să le folosim pentru ceea ce este corect şi să ne definim aşteptările. Pentru toate produsele care se află pe faţa pământului doar pentru două s-a demonstrat eficienţa: pentru cremele de fotoprotecţie şi derivaţii de vitamina A. Punct! Vorbim despre cosmetice, nu despre cremele medicamentoase.

Coenzima Q10?

Unde se află ea?

În creme!

Da, în creme. Dar problema nu este că livrezi un compus, ci ce face organismul cu acel compus. În mod normal coenzima Q10 este implicată în anumite reacţii. Eu neg (din punct de vedere ştiinţific) că această coenzimă Q10 pe care noi o trimitem ajunge să fie implicată în reacţiile respective.

Dar cum să facem noi să ne menţinem pielea frumoasă şi tânără?

Ce ţi-e scris, în frunte ţi-e pus. Dacă ai nişte gene proaste, cu alea rămâi. Apoi, pielea este un organ cu memorie, ştie ce ai făcut. Adică dacă la 20 de ani ai mers în cluburi şi ai băut alcool şi ai fumat, peste 10 ani pielea ta se resimte. Pielea este un organ onest: ai grijă de ea, are grijă de tine.

Ce funcţionează la riduri?

Singurele elemente prin care poţi corecta ceva, nu sunt cremele, indiferent cât costă ele, ci toxina botulinică – pentru ridurile de expresie, substanţele de tip filler ca acidul hialuronic – pentru umplere, şi tehnologiile laser. Pentru că tehnologiile laser sunt singurele documentate histologic.

Şi atunci cum poţi avea o piele frumoasă dacă nu facem mare lucru exterior?

Din interior. Este foarte important ce faci şi cum trăieşti. Se pare că până la 90% din semnele asociate îmbătrânirii sunt date de soare. Soarele, fumatul şi zahărul sunt responsabile, dau peste 99% din semnele asociate procesului îmbătrânirii. Eu am un concept care se numeşte 7S: sun, sugar, stress, sleep, smoking, skincare, second. Adică soarele, zahărul, stresul, somnul, fumatul, skincare, timpul.

Ne putem lăsa oricând de zahăr?

Da. Dar ceea ce a fost făcut, s-a făcut! Există o reacţie care se numeşte glicaţie. Această reacţie duce la produşi avansaţi deglicaţi. Aceşti produşi se află în tot ce înseamnă browning of food: grătar, prăjeală. Ei sunt foarte păcătoşi pentru că leagă covalent nişte molecule de colagen. Vom avea deci un colagen prost care nu mai oferă elasticitate pielii, care nu mai conferă rezistenţă pielii, care e greu degradabil şi care va avea şi o comunicare afectată cu celulele din jur. La nivel global să ştiţi că sunt foarte mulţi oameni cu greutate din domeniul nutriţiei şi alimentaţiei care sugerează ca zahărul să fie trecut în categoria drogurilor.

Vitamina C are influenţă asupra pielii?

Da, în seruri are un efect de fotoprotecţie. Dar e bine să avem un aport de vitamina C alimentar! Şi, pe cât posibil, din surse naturale. Să vă dau un exemplu: câtă lume din spaţiul mioritic ştie că absorbţia vitaminei C se face pe oră şi doar cât duce „cărăuşul”? Că degeaba iei 1.000 de miligrame, dacă organismul are nevoie de mult mai puţin? În plus, Vitamina C se absoarbe pe o suprafaţă mică din intestinul subţire, deci dacă produsele cu „eliberare treptată” trec de zona aia, ura şi la gară!

Tratamentele cu ozon?
Nu am văzut literatură ştiinţifică despre ele. 

Îngheţarea grăsimii? Există riscuri?

Întotdeauna există riscuri. Da, se îngheaţă grăsimea care astfel moare şi este îndepărtată de organism. E o tehnologie, criolipoliză. care se foloseşte demult.

Cremele anticelulitice?

Nope! Nu au cum să aibă rezultate, pentru că celulita este un proces de profunzime, nu au cum să ajungă până acolo. Celulita este un proces de lipodistrofie. Există nişte septuri conjunctive. La bărbaţi sunt încrucişate, la femei, paralele. Şi ele se distrug. Şi această distrugere determină hernierea celulei de grăsime. Terapiile de radiofrecvenţă, de tip laser, bazate pe căldură, pot ameliora temporar aspectul celulitei. Aceste metode ajută ca pielea să arate mai bine.

Care femeie este frumoasă?

Toate. Toate sunt frumoase, fiecare în felul ei.

Ce femeie vă place?

Femeia care nu-mi displace. Nu există o definiţie.

Cum putem, totuşi, să fim luminoase, noi femeile, că bărbaţii se ocupă foarte puţin de aspectul…

Nuuuu, din ce in ce mai mulţi bărbaţi se ocupă de beauty. Vreau să lansez în curând, în spaţiul mioritic, un concept de beauty for men!

Cum decurg consultaţiile la dvs.?

Încep prin a depista toţi factorii cu efect negativ asupra pielii pacientului. Şi de multe ori oamenii nu conştientizează faptul că ceea ce fac ei zi de zi le influenţează major viaţa şi aspectul pielii. Pielea este oglinda a ceea ce se întâmplă în interiorul nostru! 100% din problemele dermatologice sunt legate de o afecţiune internă.

Fiecare etapă de vârstă are asociate semne ale îmbătrânirii. O fată de 20 de ani nu se aşteaptă ca vreodată să arate altfel ca la 20 de ani. Într-un fel trebuie gestionate problemele pielii la 20 de ani, în alt fel la 40 de ani. La 20 trebuie să te protejezi. La 40 trebuie folosite cremele de regenerare, de exemplu. Dar trebuie să rămânem conştienţi de ce se poate obţine şi de ce nu se poate obţine. Adică ce aşteptări avem. Ca principiu, eu recomand nişte intervenţii de tip laser noninvaziv după 40-50 de ani. În special pentru doamnele care au fumat, care au mâncat zahăr… Ce se întâmplă? Laserul acesta ce face? Trimite energie prin piele, care ajunge la fibroblaste care acţionează sintetizând colagen propriu pielii. Noi nu anulăm procesul de îmbătrânire, ci îl încetinim.

Deci nu există antiageing?

Nu. Slowageing, healthyageing. E ca la o firmă în prag de faliment. Trebuie reduse cheltuielile. Care sunt cheltuielile în cazul pielii? Agresiunile.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora