Căutare

Share this article

La jumătatea drumului între Bucureşti şi insula grecească Thasos se află orăşelul Nova Zagora. Sigur că distanţa până în Grecia poate fi parcursă într-o singură zi, dacă te trezeşti dis-de-dimineaţă şi-i „dai bice”. Dar, dacă nu vrei să pleci chiar la prima oră din România şi nici nu te grăbeşti din cale-afară, poţi să te opreşti peste noapte în Bulgaria, foarte aproape de Nova Zagora, în satul Elenovo, la crama Edoardo Miroglio. Aici, pe un promontoriu, se află un „boutique hotel” exclusivist, cu doar 10 camere, numit, foarte inspirat, Soli Invicto („soarele invincibil”). Restaurantul e pur şi simplu impecabil, iar piscina… ei bine, piscina te aşteaptă la capătul unei esplanade superbe, chiar în buza viei. Şi crama? Crama e sub hotel. Viziunea arhitectului care a gândit tot ansamblul este, după toate standardele, absolut genială.

Numele nu pare deloc bulgăresc ci mai degrabă italienesc. Într-adevăr, Edoardo Miroglio, cel care a învestit, începând cu anul 2002, circa 22 milioane de euro în toată construcţia, e un italian bogat din Piemonte, proprietarul grupului cu acelaşi nume. Familia Miroglio este, încă din 1947, un jucător important în industria textilă şi a modei din Italia, iar grupul mai deţine, pe lângă crama din Bulgaria şi o cramă în Piemonte (Tenuta Carretta).

Chiar dacă regiunea este destul de călduroasă (până în Grecia sunt mai puţin de 300 de km), Edoardo Miroglio a avut ambiţia să cultive aici Pinot Noir şi să producă din acest soi cam toate tipurile de vin imaginabile: Blanc de Noir şi Roze de Noir (vin alb şi roze din Pinot Noir), spumant alb şi roze din Pinot Noir (cu refermentare în sticlă, prin metoda tradiţională) şi, evident, mai multe variante de Pinot Noir, în stil franţuzesc, dar şi cu inflexiuni de Lume Noua. Pe lângă Pinot Noir (pasiunea declarată a lui Edoardo Miroglio), la cramă se vinifică, cu multă mândrie, soiurile tradiţionale bulgăreşti Mavrud, Melnik, Rubin şi Bouquet. Pentru pasionaţii de vin (şi nu numai pentru ei), aici e un veritabil spaţiu iniţiatic.

Un sejur la cramă poate fi o experienţă unică. Poţi alege să-ţi petreci noaptea într-una din camerele hotelului, fiecare botezată după câte un soi de strugure (Merlot, Cabernet, Syrah etc.), cu design şi mobilier personalizat după denumirea respectivă. Dimineaţa, poţi lua masa în restaurantul cu meniu italienesc, iar mai apoi poţi face o plimbare prin vie, o vizită în cramă şi o degustare de vin în salonul special amenajat. Mai spre după-amiază, poţi ieşi la plajă şi poţi înota în superba piscină suspendată, în cel mai suprarealist mod cu putinţă, între deal şi vale. Seara, stelele se văd parcă mai aproape ca oriunde, iar liniştea este absolut asurzitoare. Dacă vrei să te desprinzi total de lume, cred că aici e locul ideal.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO