fbpx

Căutare

Share this article

De curând am fost invitată la o petrecere pentru copii neobişnuită. Dar am aflat că era neobişnuită numai pentru mine în acel grup de părinţi şi copii. „Escape Room” se numea experienţa şi constă să intri împreună cu copiii (asta dacă eşti cu ei şi intenţionezi să te distrezi în familie), cu prietenii (dacă eşti în grup), sau cu colegii (dacă eşti în teambuilding) într-o cameră din care trebuie, pe baza unor indicii, să evadezi!

Temele acestor camere sunt luate din filme populare, de acţiune, ca Mission Imposible, Star Wars, Batman, Indiana Jones, Piraţii din Caraibe, din filme de război sau pot avea teme originale, special gândite. Fiecare dintre cei care intră în escape room află că pătrunde de fapt într-un scenariu, ceea ce înseamnă că trebuie să urmeze indicii, să le găsească pe altele, în aşa fel încât să poată ieşi într-un timp limită de acolo! Sau poate are de rezolvat o misiune de război, de recuperat comori sau alte task-uri mult mai complicate! Îţi este pusă la încercare inteligenţa, curajul, intuiţia, capacitatea de colaborare cu ceilalţi, spiritul de observaţie al detaliilor etc.!

Minunat este nu numai faptul că-ţi  pui mintea la încercare (sunt camere organizate pe grade de dificultate, de exemplu), ci şi că, pentru a evada, trebuie să colaborezei cu ceilalţi! Nu e o competiţie, ci o colaborare! Iar copiii învaţă aici cel mai bine să facă asta.

Camerele de evadare sau escape rooms au apărut ca o replică reală a unui joc video cu acelaşi subiect şi nume, dezvoltat de Takao Kato, un japonez de 35 de ani. Jocul a devenit însă realitate, desfăşurându-se în camere adevărate! S-a răspândit rapid în toată lumea, numeroase escape rooms existând acum mai pe toate continentele.

În România sunt peste 150 de camere de evadare, cele mai multe în Bucureşti. Preţul unei aventuri de o oră variază de la cameră la cameră sau în funcţie de oraşul unde se află. În funcţie de oferte şi reduceri, de mărimea grupului o astfel de experienţă poate costa 25 de lei, dar şi 60 lei de persoană.

În 2015 în lume existau peste 2800 de camere de evadare care au generat un adevărat business. Cu o investiţie de câteva mii de dolari, un proprietar de escape room poate avea un venit de câteva sute de mii de dolari anual.

Ca să îţi deschizi o astfel de cameră ai nevoie de o franciză. Dar nu trebuie să-ţi baţi capul: sunt numeroşi francizori pot vinde franciza mai departe. Camerele pot fi create în apartamentele de bloc sau în casele celor care deţin afacerea.

Au apărut chiar şi show-uri de televiziune pe această idee. În 2015 American Science Channel a realizat un show intitulat Race to Escape.

Din punct de vedere psihologic se pare că jocul este foarte potrivit (şi cerut) mai ales pentru tineri studenţi sau corporatişti stresaţi, dar şi de familiile care preţuiesc o oră de aventură comună.

Iată câteva dintre camerele de evadare sau escape rooms din Bucureşti şi din ţară, conform Tripadvisor – pentru că (dacă nu ştiaţi) acestea au devenit şi obiective turistice: Room Xcape (Bucureşti), Quest Mission (Bucureşti), Game of Trolls (Bucureşti), Obscuria (Braşov), Închis (Iaşi), The Museum (Cluj).

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO