fbpx

Căutare

Share this article

Campionul mondial de box la categoria grea, Oleksandr Usyk, ar trebui să se antreneze pentru cea mai mare luptă a sa de până acum – apărare a titlurilor sale împotriva britanicului Anthony Joshua.

În schimb, el s-a poziționat într-un adăpost anti-bombă din Kiev, după ce s-a întors în patria sa natală din Regatul Unit pentru a se înrola în unitatea teritorială de apărare a capitalei ucrainene.

„Ce vrei să spui cu de ce?” a întrebat Usyk, părând ușor derutat când a fost întrebat de ce s-a înrolat de către un reporter de la CNN. „Este datoria mea să lupt, să îmi apăr casa, familia”.

Revanșa foarte așteptată împotriva lui Joshua, pe care l-a deposedat de trei dintre cele patru titluri majore ale sale, va trebui să aștepte. Chiar dacă premiul victoriei ar fi însemnat multe milioane de dolari.

În schimb, pe măsură ce forțele ruse continuă să atace orașul, iar invazia lor asupra Ucrainei durează de mai bine de trei săptămâni, Usyk se pregătește pentru un alt tip de luptă, una care este considerabil mult mai periculoasă și riscantă.

Cine este Oleksandr Usyk? Și cine sunt cei care se alătură luptei lor?

Oleksandr Usyk, alături de Vasiliy Lomachenko și frații Wladimir și Vitali Klitschko, este un produs al sistemului național de box al Ucrainei, de renume mondial, care i-a antrenat pe unii dintre cei mai străluciți luptători din punct de vedere tehnic ai acestei generații.

Vasiliy Lomachenko

Lomachenko, un campion mondial la trei categorii, pe care mulți experți îl consideră cel mai bun boxer din lume, a călătorit din Grecia înapoi în orașul său natal, Bilhorod-Dnistrovskyi, din sud-vestul Ucrainei, care este amenințat din ce în ce mai mult de forțele Rusiei după ce acestea au capturat Kherson, o localitate la aproximativ 180 de mile distanță.

El și-a subliniat constant dorința de pace, dar a spus că, dacă altfel nu se poate, a fost nevoit să se înscrie la o unitate de apărare teritorială.

Yaroslav Amosov, un luptător de arte marțiale mixte și actualul campion Bellator MMA la categoria welter, s-a întors acasă pentru a lupta, a spus el într-un videoclip pe Instagram la sfârșitul lunii trecute.

Acțiunile lor nu au trecut neobservate, iar faima lor mondială și milioane de adepți de pe rețelele sociale le-au permis să galvanizeze sprijinul pentru Ucraina și să ajungă la audiențe la care liderii politici tradiționali ai țării nu ar putea spera niciodată.

Mike Tyson, a cărui mamă adoptivă a emigrat în SUA din Ucraina, a fost înregistrat zilele trecute spunând unui grup de reporteri ruși să „iasă” din țară.

Iar boxerii ucraineni de la sălile de sport din întreaga lume și-au exprimat indignarea în videoclipuri postate pe rețelele de socializare, de obicei semnând cu strigătul „Slava Ukrainia” sau „Glorie Ucrainei”.

Vitali Klitschko, primarul capitalei Kiev

Eroii rămân eroi în Ucraina

„Este cu adevărat inspirațional să vezi oameni atât de faimoși pregătiți să ne protejeze patria cu armele în mână”, a declarat reporterul sportiv ucrainean, Igor Nițak.

„Au avut multe șanse să fugă din țară, dar au rămas. Cred că este curaj pur”, a spus Nitsak, în vârstă de 37 de ani, care a fugit din Kiev în orașul Jitomir împreună cu soția sa, Lyudmyla, în vârstă de 37 de ani, și cu fiii lor – Roman, 10 ani și Andri, 2 ani, în ziua în care forțele ruse au invadat.

El a adăugat că Vitali Klitschko, primarul Kievului, și fratele său, Wladimir, ambii foști campioni de box la categoria grea și fiii unui general-maior sovietic, „au fost întotdeauna întruchiparea curajului pentru poporul nostru”.

Vitali Klitschko, care și-a adunat oamenii și a postat mesaje video pe rețelele de socializare despre situația de la Kiev, „radia cu convingere puternică că vom câștiga în cele din urmă”, a spus Nitsak.

Oleksandr Usyk, simbolul patriotismului în Ucraina

Reporterul sportiv a mai spus că decizia lui Usyk de a lupta a fost notabilă, deoarece fostul campion mondial incontestabil la categoria sa nu este iubit de toată lumea în Ucraina, unde a fost criticat anterior pentru că i-a numit pe ruși și ucraineni drept „un singur popor”. Tropul a fost folosit de președintele Vladimir Putin, care i-a numit pe toți ruși.

Oleksandr Usyk, care provine din Simferopol, în Crimeea anexată, a fost, de asemenea, criticat pentru apariția sa în filmul rus „Buna, frate, Hristos a înviat”.

Faptul că el și ceilalți luptători au urmăritori foarte mulți atât în Occident, cât și în Rusia este important, a spus Nitsak.

„Ucraina luptă pe două fronturi, militar și informațional”, a spus el, adăugând că unele dintre rudele sale din Rusia au crezut propaganda Kremlinului și au refuzat să creadă că țara lor a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei, chiar și atunci când le-a mărturisit că se ascundea de bombardamente într-un subsol împreună cu familia.

Rolul sportivilor în conflictul din Ucraina

Sportivii pot depăși liniile partizane, a spus lui Charlie Baker, profesor la London School of Economics and Political Science. „Oamenii sunt mai predispuși să acorde mai multă atenție unei figuri sportive decât unui politician”, a spus el.

„Rușii care simpatizează cu un boxer ucrainean, pe care l-au aplaudat în trecut, vor încerca cel puțin sentimente de umanitate”, a spus el. „Este un lucru cu adevărat important în acest conflict.”

Sportivii de pe rețelele sociale vorbesc nu doar despre sport, ci și despre alte părți ale vieții lor, cum ar fi partenerii sau copiii lor, iar asta îi ajută să devină mai umani în ochii adepților lor, a spus el.

Cu toate acestea, Baker a avertizat că rețelele sociale sunt folosite pentru a răspândi informații false, „deci oamenii vor fi suspicioși cu privire la lucrurile de acolo care nu se potrivesc cu versiunea oficială a evenimentelor”.

Pentru Nitsak, totuși, boxerii erau „o armă puternică”, pentru că, a spus el, „vor ajuta să deschidă ochii rușilor de rând”.


Imagini din acest articol ne-au fost furnizate de www.depositphotos.com.

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO