fbpx

Căutare

Share this article

Conform ONU, 3,4 milioane de români au părăsit România în ultimii zece ani, ceea ce plasează România pe locul doi în ceea ce priveşte emigraţia, la nivel internaţional, după Siria. În contextul în care în ţara noastră nu este niciun război în desfăşurare găsesc această statistică destul de îngrijorătoare, aşa că aflându-mă în Londra am intervievat trei prieteni din industrii creative despre motivele mutării lor în această metropolă!

Corina Stoicescu a părăsit România la 33 de ani. A făcut un pas pe care şi-l dorea de multă vreme, iar când s-a ivit oportunitatea nu a mai stat pe gânduri. În urmă cu un an şi jumătate, profesa ca jurnalist în Bucureşti. Acum, face parte din echipa unei reviste cu o componenţă internaţională, British Thoughts Magazine, lucrează part-time la French Connection, iar în timpul liber continuă să scrie pe blogul ei, Esenţă Tare/The Essence of It. “Sunt fericită că am avut oportunitatea de a merge, până acum, la trei evenimente organizate de BBC, la invitaţia acestora: BBC Music Awards 2016, apoi Selecţia Naţională Eurovision 2017, unde am şi văzut-o şi ascultat-o de aproape pe câştigătoarea Lucie Jones, o artistă apreciată de englezi mai ales pe celebrul West End, iar apoi la evenimentul exclusivist de lansare a serialului Doctor Foster. I-am cunoscut atunci pe protagoniştii Surrane Jones (câştigătoare de premiu BAFTA) şi Bertie Carvell (câştigător de premiu Olivier pentru musicalul Matilda), doi actori iubiţi în Marea Britanie. De asemenea, am realizat interviuri cu artişti din domeniul artei moderne şi designului de interior, de care sunt mândră şi am ajuns şi peste Ocean, unde am participat la New York Fashion Week SS2018, invitată ca jurnalist, în septembrie anul trecut”, spune Corina. Totusi, ce o nemultumeste? “Greutăţi întâmpin în continuare, în privinţa găsirii unui loc de muncă potrivit, care să îmi ofere exact perspectivele la care eu aspir. Am venit cu gânduri mari la pachet şi zi de zi lupt pentru a-mi trăi visul. Deşi este un proces continuu. Ar mai fi faptul ca Londra are un grad ridicat de periculozitate. Şi mă refer aici nu doar la riscul de atac terorist, ci şi la numeroasele cazuri de atacuri cu spray cu acid în trafic, dar şi în zone pietonale. Deci, permanent trebuie să fii foarte vigilent si Brexit-ul care îmi crează o stare de discomfort”. Totusi, Corina este  opimista pentru ca stie ca oportunităţi vor fi mereu in Londra, dar si la nivel global. “Plecarea la Londra m-a schimbat in sensul in care acum  învăţ în fiecare zi, de la cuvinte şi expresii noi la mod de gândire. Practic, mă redescopăr. În prezent merg la mai multe prelegeri legate de zona de jurnalism de investigaţie şi îmi doresc să mă dezvolt cât mai mult. Londra oferă oportunităţi fantastice şi merită exploatate.  Aici se pune foarte mult accent pe modul în care îi tratezi pe ceilalţi, iar dacă nu ai grijă la felul în care te exprimi sau te comporţi poţi fi acuzat imediat de rasism şi acest lucru nu este acceptabil, mai ales în mediile profesioniste. Personal nu am simţit diferenţe pentru că aş fi româncă. Chiar am mai mulţi amici englezi şi ne-am înţeles bine de la început. Ca fapt divers, un coleg englez mi-a spus că filmul <<My Giant>> cu Ghiţă Mureşan şi Billy Crystal este una dintre comediile lui preferate”. 

Bogdan Maran a plecat din România, la 29 de ani. Lucra ca fotoreporter la Mediafax, când i s-a dat oportunitatea de a realiza fotografii la Jocurile Olimpice din Londra pentru Associated Press. De atunci au trecut 7 ani, iar între timp „a acoperit” numeroase evenimente, precum nunta regală dintre Prinţul William şi Catherine, Ducesa de Cambridge. La început, s-a lovit de problema integrării sociale şi a faptului că nu avea prieteni aproape.  

Cum sunt percepuţi românii la Londra?

Din experienţa mea sunt percepuţi destul de bine. Sunt probleme, cum există peste tot, şi nu ţin neapărat doar de români. Majoritate celor care vin aici, vor să îşi construiască o viaţă şi ajută comunitatea. În Londra, poţi găsi exemple foarte variate: de la doctori, la oameni care lucrează în construcţii, la studenţi. Normal că există şi un procentaj foarte mic de oameni care fac probleme, iar ei apar, de obicei, pe prima pagină a ziarelor. Acelaşi lucru îl pot spune despre Marea Britanie, în general. Am lucrat în aproape toate oraşele mari de aici şi nu am avut niciodată vreo problema. Tot timpul am fost primit foarte bine”, spune Bogdan.

Placându-i atmosfera din Londra, s-a automotivat să devină mai creativ, să îşi găsească oportunităţi de dezvoltare profesională şi personală şi modalităţi de a se dezvolta professional, faţă de ceea ce făcea deja în România. ”Lucrez în Londra din 2010 şi am lucrat ca fotograf până în 2016 când am început să fac Business Development pentru startup-uri.  Acum sunt co-fondator şi Head of Growth pentru SPlento, o companie ce oferă servicii fotografice world-wide”, spune Bogdan.

L-am întrebat şi despre Brexit, iar răspunsul lui mi s-a părut surprinzător: „Cred că este o greşeală foarte mare şi o să fie schimbată, în curând. Este o reacţie populistă la mai mulţi factori economici şi culturali, care se oglindeşte în ceea ce se întâmplă la nivel mondial. Problema aici este că nu poate să meargă, pentru că barierele în comunicare nu mai există, iar generaţiile care vin din spate nu mai funcţionează dupa aceleaşi reguli precum generaţia din care fac parte; pentru ei, graniţele nu mai există de multă vreme!”.

Claudia Covatariu are 27 de ani şi studiază de trei ani moda în Londra la Sir Joh Cass Faculty of Art, secţia Arhitectură şi Design. Până să plece la Londra a studiat Inginerie Civilă, apoi a făcut un curs de modă. A început să lucreze în retail şi a făcut internship la o prestigioasă revistă de modă din România. În prezent lucrează la celebrul department store Selfridges, part-time pentru că este în ultimul an de facultate şi mai face şi două internship-uri, part-time. „Cel mai dificil la început, a fost să îmi găsesc un loc de muncă şi un loc unde să locuiesc pentru că am plecat spontan. Mi-a mai fost greu să mă obişnuiesc cu sistemul lor financiar, despre care nu ştiam mai nimic. Ce mă nemulţumeşte aici este faptul că, în general, chiriile sunt exagerat de scumpe, iar oamenii au o mentalitate greşită despre români. Majoritatea se gândesc imediat la cerşetori de cum aud de români. Mi s-a întâmplat să cunosc anumite persoane care n-au ştiut cum să reacţioneze când au aflat că sunt româncă. Din acest motiv mereu îl dau exemplu pe George Iacobescu, român CEO pentru Canary Wharf, să ofer necunoscătorilor un exemplu de respectat şi să le arăt că nu toţi românii sunt la fel”, spune Claudia. Deşi a întâmpinat greutăţi, ce a descoperit despre ea în acest timp este  că e mai puternică decât credea. „Am mai multă încredere în forţele proprii şi ştiu că dacă îmi propun ceva, o sa reuşesc în Londra sau orice alt colţ al lumii”. Claudia Covatariu lucrează şi la un proiect personal, CCOVA , un brand de haine pentru femei, pe care speră să îl lanseze în maxim un an după absolvire şi spune cu optimism că nu îi este teamă de Brexit!

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO