Căutare

Share this article

La 100 de ani de la Marea Unire, România sărbătorește cu fast de 1 Decembrie. În marile orașe din țară sunt organizate evenimente speciale cu ocazia Centenarului, parada tradițională din capitală fiind cea mai așteptată. Și la Alba Iulia, orașul Marii Uniri, se anunță o ceremonie impresionantă. Iată cele mai importante evenimente de 1 Decembrie în România:

Evenimente de 1 Decembrie în România: București

Evenimente de 1 decembrie în România: Parada Națională de la Arcul de Triumf,  ora 10:00

Paradă Militară Națională organizată cu ocazia Zilei Naționale a României și a Centenarului Marii Uniri va avea loc sâmbătă, 1 decembrie, de la ora 10, în Piața Arcul de Triumf din București, informează mapn.ro.

De 1 Decembrie, la parada națională peste 4000 de militari români vor defila pe sub Arcul de Triumf. Lor li se vor alătura încă 500 de militari străini din Ucraina, Turcia, SUA, Slovacia, Republica Moldova, Regatul Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Portugalia, Polonia, Lituania, Letonia, Italia, Grecia, Germania, Franța, Estonia, Croația, Cehia, Canada, Bulgaria și Albania.

Pasionații de avioane au motive de bucurie: pe cerul capitalei vor zbura avioanele supersonice F16 ale forțelor romane și F18 ale Canadei.

Site-ul mapn.ro informează că în Bucureşti va avea loc, începând cu ora 8.00, și o ceremonie militară și religioasă de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I.

Evenimente de 1 decembrie în România: Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti organizează evenimente dedicate Centenarului

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” organizează, între 30 noiembrie și 2 decembrie 2018, o serie de evenimente dedicată Zilei Naționale a României. Programul va debuta cu un târg al meșterilor populari, chiar de ziua Sf. Ap. Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României.

De 1 Decembrie vom afla, la Muzeul Satului, printr-o piesă inedită de teatru de umbre, cine a fost Măriuca Zaharia, fetița eroină din Primul Război Mondial, care se odihnește în prezent în Mausoleul de la Mărășești. Spectacolul va începe la ora 12:00 și va avea loc în sala Victor Ion Popa.

De la ora 13:00 avem șansa să îi vedem pe membrii Asociaţiei Tradiţia Militară în uniformele militare din Primul Război Mondial și să aflăm cum se pregăteau soldații de război acum 100 de ani. De asemenea, putem afla poveștile celor care au luptat pe front vizitând expoziția-concept Eroi de război. 100 de portrere. Ziua se va încheia cu o serie de ateliere pentru copii.

Evenimente de 1 decembrie în România: Festivalul Filmelor Românești la Grand Cinema & More

În perioada 30 noiembrie – 2 decembrie, spectatorii vor putea urmări filmele „Moromeții 2”, „Touch Me Not”, „Coborâm la prima”, „Dragoste 1. Câine”, „România neîmblânzită” și „Secretul fericirii”. Prețul unui bile teste de 20 de lei.

Evenimente de 1 decembrie în România: De 1 Decembrie Sun Plaza onorează femeile excepționale

Sun Plaza aderă la proiectul de celebrare a personalităților feminine marcante ale României și aduce în rândul vizitatorilor săi inițiativă “Femei pe Bancnote” . Proiectul inițiat de Janina Nectară, care a cunoscut amploare în mediul online, va fi reprezentat pe 1 Decembrie în centrul comercial sub forma unei expoziții care include prezentarea a 7 dintre cele 100 de femei remarcabile ale țării incluse în proiect, cele mai votate de către comunitatea online.

Evenimente de 1 decembrie în România: Concert Smiley la Berăria H

Sâmbătă, 1 decembrie, de la ora 1:00, Smiley va susține un concert în Berăria H.

Evenimente de 1 decembrie în România: Ziua Națională pe ritmuri rock la Fabrica

Evenimentul „Ziua Națională pe ritmuri rock” are loc în Club Fabrica pe 1 decembrie 2018, începând cu ora 20:30.

Evenimente de 1 decembrie în România: Opera Comică îi distrează pe cei mici

Opera Comică pentru Copii a pregătit cinci reprezentații de gală ale spectacolului „Joc și Rock”, adaptare după operetă „Crai nou” de Ciprian Porumbescu, pe versuri de Vasile Alecsandri.

Toți spectatorii care își cumpără bilete la reprezentațiile din 30 noiembrie (ora 18:30) și 1 și 2 decembrie (orele 11:00 și 15:00) vor primi cadouri ce constau în DVD-uri cu spectacolele Operei sau căni personalizate, la alegere.

Evenimente de 1 decembrie în România: Concert Gheorghe Turda la Parklake

De Ziua Națională, la ParkLake se sărbătorește Centenarul Marii Unirii printr-un concert de muzică populară susținut de Gheorghe Turda, de la ora 18.00.

Evenimente de 1 decembrie în România: Ziua Națională la Muzeul Național Cotroceni

Muzeul Naţional Cotroceni vă invită să sărbătoriţi Ziua Naţională a României printr-o incursiune în istoria locului în care Regele Ferdinand a semnat “Proclamaţia către ţară”, prin care se afirmă idealul naţional – unirea Transilvaniei şi Bucovinei cu România.

Pe lângă povestea impresionantă a ansamblului Cotroceni, vizitatorii vor avea ocazia să fie martorii unei expoziţii eveniment – „Marea Unirea. În intervalul orar 11.00-15.00, publicul va avea prilejul să afle cele mai interesante informaţii despre expoziţie chiar de la specialiştii Muzelui Naţional Cotroceni, cei care au conceput acest proiect. Copiii cu vârstă de până în 14 ani beneficiază de intrare gratuită.

Evenimente de 1 decembrie în RomâniA: Alba Iulia

Și în Alba Iulia, orașul Mării Unirii, sunt organizate evenimente dedicate Centenarului:

Programul festivităților din Alba Iulia:

– ora 07.00 – Începe Serviciul Religios la Catedrala Ortodoxă a Încoronării

– ora 08.00 – Începe Marșul Unirii pe traseul Gara CFR – bd. Ferdinand – Calea Moților – Parcul Unirii

– ora 10.00 – Te Deum Catedrala Ortodoxă a Încoronării

– ora 10.30 –Are loc citirea “Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba Iulia”

Sala Unirii

– ora 10.45 – Primirea Soliilor din Cetățile de Scaun

– ora 11.30 – Dezvelirea plăcilor omagiale

– ora 12.00 – Marea Adunare Națională (parada portului popular și reconstituire istorică) și Citirea “Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba Iulia”

Piața Tricolorului, Esplanada Catedralei Ortodoxe a Încoronării

– ora 12.30 – Sfințire Monumentul Unirii

– ora 13.30 – Cântec de Mare Unire – concert de muzică populară cu Ansamblul Folcloric al Județului Alba, dirijor Alexandru Pal alături de Corul din Finteușul Mare (cor înființat în anul 1918), Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriș, Ioan Bocșa, Sava Negrean Brudașcu, Floarea Calotă, Alexandru Pugnă și Traian Jurchela, prezintă: Iuliana Tudor

Piața Cetății

– ora 15.00 – Inaugurare Podul Unirii și Monumentului Marii Uniri

Parcul Unirii

– ora 15.30 – Ceremonie militară – defilarea trupelor și tehnicii militare

Bulevardul „1 Decembrie 1918”

– ora 16.30 – Marea Unire a Bucătarilor

– ora 16.30 – Concert „Cânt și suflet românesc” – concert de muzică populară cu: Orchestra Națională „Lăutarii din Chișinău” și Maestrul Nicolae Botgros, Ansamblul Folcloric al Județului Alba dirijat de Alexandru Pal, Ansamblul „Jidvei România” dirijat de Stelian Stoica, Ansamblul Folcloric „Cîndrelul – Junii Sibiului”, Grupul instrumental „Codru de România” și interpreții Ionuț Fulea, Laura Lavric, Ana Ilcă Mureșan, Alina Pîncă, Ilie Medrea și Giulia Medrea, Zinaida Bolboceanu, Mariana Anghel, Ioana Măria Ardelean, Vlăduță Lupău, Ovidiu Homorodean, Mihaela Grec, Ovidiu Olari, Ciprian Roman, Anghelina Timiș, Reta Rus, Cristian Fodor, Mirela Mănescu, Nicolae Plută, Dorina Năriță, Floricica Moga, Roxana Reche, Maria Filimon, Nicolae Tuhuț, Ancuța Matei Olar, Marinela Baba, Mircea Târziu, Nicolae Flaviu Cristea, Adina Hadă, Ină Todoran, Roxana Bădescu, Cătălina Anton, Georgiana Necșa, Alexandra Chira, Bogdan Toma, Elena Nistor, Alexandru Bărăștean, Ioana Breda Morar, Bianca Șușman, Oana Vențel, Cristian Țăran, Florin Boită, Izabela Tomiță, Ionuț Petreacă, Codruță Rodean.

Spectacol folcloric cu ansambluri tradiționale ale județului Alba și ale regiunilor istorice ale României

Latura de Vest a Cetății Albă Carolina

–         ora 16.30 – Spectacol folcloric cu ansambluri tradiționale ale județului Alba și ale regiunilor istorice ale României

Scena – Latura de Nord a Cetății Albă Carolina

– ora 16.30 – Spectacol folcloric cu ansambluri tradiționale ale județului Alba și ale regiunilor istorice ale României

Scena – Latura de Sud a Cetății Albă Carolina

– ora 17.00 – Concerte de jazz, muzică interbelică și café concert

Scena – Vis-à-vis de Casa de Cultură a Studenților

– ora 21.00 – LA MULȚI ANI, ROMÂNIA! – spectacol de artificii

Piața Cetății – Cazarmă 415

– ora 00.00 – Omagiu sunetului românesc, recital de nai și orgă

Evenimente de 1 Decembrie în România: Oradea

Orele 11:00 – 12:30, Piața Unirii din Oradea:

– Primirea persoanei oficiale, prezentarea onorului, salutul drapelului de luptă și ocuparea locului în dispozitiv,

– Intonarea imnului național al României

– Ceremonia militară și religioasă,

– Scurt moment artistic – Filarmonica de Stat din Oradea

– Festivitatea depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori la Statuia lui Mihai Viteazu

Orele 13:00 – 14:00, Centrul Civic din Oradea:

– Parada militară

Orele 14:00 – 15:30, Piața Unirii din Oradea:

– Concerte de muzică populară susținute de artiști locali

– Servire ciolan cu fasole

Orele 16:00 – 17:30, Teatrul Regina Maria Oradea:

– Concert Ansamblul CRIȘANA

Ora 17:45 – Retragerea cu torțe pe ruta Republicii Pietonală – Teatru Regina Maria – Piața Unirii

Ora 18:00, Piața Unirii din Oradea: foc de artificii

Evenimente de 1 Decembrie în România: Cluj

Piața Mihai Viteazul

9.00 – Ceremonie de depunere de coroane la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul

Piața Avram Iancu

10.00 – Slujba de Te-Deum în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

10.30 – Ceremonia oficială dedicată Zilei Naționale a României

11.00 – Defilare cu tehnică militară și de intervenție

11.30 – Spectacol de culoare (confetti și artificii de zi)

Sala de Sticlă

12.00 – Clujul Universitar și Marea Unire

Piața Avram Iancu:

20:00 – Spectacol special de Centenar: sunet, lumini, videoproiecții și focuri de artificii

Bulevardul Eroilor:

12.00 – Reînscenare istorică

12.00 – 21:00 Photobooth

12.00 – 21:00 Animație stradală

Piața Unirii:

13.00 – 19.00 – Regal folcloric

19.00 – Aprinderea luminilor de Sărbători

19.05 – Concert Holograf

20.30 – Concert Zdob și Zdub

 

Evenimente de 1 Decembrie în România: Constanța

 – 09:00 – Depuneri de coroane la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial din Cimitirul Central.

– 11:00 – Parada forțelor armate – Defilarea militarilor va avea loc pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, în fața Monumentului Eroilor Independenței din Parcul Casei de Cultură a Sindicatelor.

– 12:00 – Participanții vor admira o expoziție de tehnică militară și armament. Va avea loc și prezentarea noilor autobuze ale municipiului Constanța.

– 11:00 – 16:00 – Participanții vor fi serviți cu câte o porție de fasole în corturile special amenajate în cinci zone din oraș: Parcul Tomis II, Piațeta Badea Cârțan – Clubul Pensionarilor, Zona CET – Clubul Pensionarilor, Parcul de la Gară, Piațeta Far.

Evenimente de 1 decembrie în România: Timișoara

08:30-09:15

Ceremonie militară cu depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori

Cimitirul Eroilor din Timișoara

09:30-09:50

Ceremonie militară cu depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori

Momentul comemorativ consacrat colonelului Virgil Economu

10:15-10:45

Ceremonie militară cu depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori

Monumentul Eroilor Neamului din Cimitirul din Calea Șagului

12:00

Dezvelirea busturilor lui Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza și Regelui Ferdinand I, cu ocazia Centenarului Marii Uniri

Holul Palatului Administrativ din Timișoara

13.30 –13.35

Întâmpinarea oficialităţilor:

prezentarea onorului

salutarea Drapelului de Luptă

ocuparea locului în dispozitiv

intonarea Imnului Naţional al României

Bulevardul Take Ionescu, în fața sediului Inspectoratului de Poliție Județean Timiș

13.35 – 13.45

Oficierea serviciului religios de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan Selejan, împreună cu un sobor de preoţi invitaţi din Arhiepiscopia Timişoarei şi preotul militar al garnizoanei

13.45 – 13.55

Alocuţiuni ale oficialităţilor

13.55 – 14.00

Realizarea dispozitivului de defilare

14.00 – 14.05

Moment artistic susținut de Muzica Militară a Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere ”Decebal’’, solista de muzică populară Cristina –Teodora Stanciu și recitator de poezie- actorul Teatrului Național din Timișoara, domnul Bogdan Spiridon

14.05 -14.25

Parada militară

Defilarea detaşamentelor şi a tehnicii Ministerului Apărării Naționale (MAPN), Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Serviciului Român de Informații (SRI), Penitenciarului Timișoara, Direcției Poliției Locale a Municipiului Timișoara

Bulevardul Take Ionescu

15:00

Tramvaiul tras de Cai, Fanfara „Big Band”,  Tramvaiul Istoric „Gemenele” si Tramvaiul Turistic „TramTur”  pornesc în călătorie spre Stația „Catedrala Mitropolitană”

Podul Traian

15.30

Spectacol folcloric susținut de Ansamblurile “Ghiocelul”din Giroc, „Doina Timişului” al Casei de Cultură a Studenţilor din Timişoara,”Semenicul” din Reșița,”Timișul” și soliștii invitați: Mariana Deac, Ramona Vița, Mihaela Petrovici, Silvana Râciu, Petrică Miulescu Irimică, Ilie Medrea, Dumitru Stoicănescu, Titian Puichiță, Mariana Zota, Anca Panțâru, Ioan Surdu

Piața Victoriei

18.30 -19.40

Ceremonie militară de retragere cu torțe realizată de Muzica Militară şi militari ai Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere ”Decebal’’

Traseu: Monument Virgil Economu (Piața Petru Maior) – Calea Lugojului – Bulevardul Take Ionescu – Bastionul Theresia – Piața Unirii – Piața Libertății – Piața Victoriei

19.40

Deschiderea oficială a Târgului de Crăciun

Aprinderea iluminatului festiv de sărbători

Piața Victoriei

20.00

Concert susținut de Ștefan Bănică, formația Bosquito și Alexandra Stan urmat de focurile de artificii

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO