Căutare

Share this article

„New Year’s Dissections”, prima expoziţie de amploare dintr-o galerie de artă din Bucureşti a artistului Pavel Brăila, are loc la Eastwards Prospectus (Plantelor 50). Este o expoziţie-eveniment care a fost vernisată la începutul anului şi se prelungeşte până pe 22 aprilie.

Pavel Brăila este un artist care a fost prezent la documenta11 (2002) şi Manifesta 10 (2014), două dintre cele mai mari evenimente de artă contemporană din Europa.

Expoziţia „New Year’s Dissections” este un solo show ce se desfăşoară pe ambele etaje ale galeriei şi reuneşte lucrări video, serigrafii şi fotografii, majoritatea inspirate de Moldova şi Chişinău, oraşul natal al artistului.

Printre lucrările expuse în premieră la Eastwards Prospectus se numără seria Stolen Billion, inspirată de ceea ce a fost numit „jaful secolului” – furtul a un miliard de dolari din sistemul bancar al Moldovei. Pavel Brăila oferă o reprezentare vizuală pentru această sumă de bani într-o serie de şase serigrafii, fiecare dintre ele redând miliardul convertit în lei moldoveneşti şi descris în câte una dintre bancnotele ce formează sistemul monetar al ţării (1, 5, 10, 20, 50 şi 100 lei). El subliniază astfel caracterul abstract al imaginii unui miliard de dolari în mintea majorităţii locuitorilor din Moldova.

Tot în premieră sunt expuse câteva lucrări video noi ale artistului. Foaia de control ne aminteşte de alfabetele diferite folosite în funcţie de împrejurările politice, prin intermediul unei maşini de scris ale cărei litere chirilice sunt înlocuite de cele latine. Narrated History are la bază o serie de interviuri de rememorare realizate de Pavel Brăila cu părinţii şi alţi membri ai familiei.

Tema amintirilor este prezentă şi în lucrările video Recalling Events şi Kick Off, în timp ce New Year’s Dissections, care dă titlul expoziţiei, este un jurnal vizual al unei seri de Anul Nou în Moldova, când oamenii ciocnesc paharele de şampanie la miezul nopţii atât după ora Chişinăului, cât şi după ora Moscovei.

Artistul Pavel Brăila a participat, începând cu mijlocul anilor ’90, la numeroase expoziţii şi festivaluri de film, cu filme, lucrări video, fotografii şi performance-uri. Şi-a câştigat faima internaţională odată cu selectarea la documenta11 (Kassel, 2002), cu filmul Shoes for Europe. Recent, a fost prezent în programul bienalei Manifesta 10 (2014), cu o serie de performance-uri desfăşurate în spaţii publice din Sankt Petersburg, şi a realizat conceptul artistic al primului Pavilion al Moldovei la Expoziţia Universală (Milano, 2015). Printre expoziţiile sale personale se numără cele desfăşurate la Neue Nationalgalerie (Berlin, 2007), Yvon Lambert (Paris, 2008) şi Galerie Jan Dhaese (Gent, 2009). Detalii pe eastwardsprospectus.com

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO