Faceţi cunoştinţă cu Nollywood: industria de film care a surclasat Hollywood-ul - LIFE.ro
Mergi la conținut

Faceţi cunoştinţă cu Nollywood: industria de film care a surclasat Hollywood-ul

Cinematografia nigeriană este una dintre cele mai prolifice din întreaga lume, surclasând-o de mult pe cea americană. Nollywood este a doua industrie de film din lume, reuşind performanţa să facă nu mai puţin de 15 pelicule pe zi. Dar cum a început totul?
Share this article

Odată cu succesul uriaş pe care l-a avut Black Panther – peste 1 miliard de dolari la box office – am fost introduşi în lumea fascinantă a tărâmurilor africane. Însă, poveştile spuse pe acest continent merită mai mult decât o prezentare într-un blockbuster Marvel. 

Cinematografia nigeriană este una dintre cele mai prolifice din întreaga lume, surclasând-o de mult pe cea americană. Chiar dacă nu vă vine să credeţi, nigerienii sunt foarte pricepuţi la spus poveşti. Iar talentul lor este materializat în filme. Nollywood este a doua industrie de film din lume, reuşind performanţa să facă nu mai puţin de 15 pelicule pe zi. Dar cum a început totul? 

Nollywood, începuturile

În 1992, Kenneth Nnebue vindea electronice în Nigeria. Şi la un moment dat viaţa lui s-a schimbat radical după ce a filmat într-o lună pelicula Living in Bodage cu un buget de doar 12,000 de dolari. Filmul a fost un real succes, vânzând peste un milion de copii, în principal prin vânzătorii ambulanţi. Şi aşa, a luat naştere industria cinematografică din Nigeria – supranumită şi Nollywood. 

Până în 2009, aceasta a reuşit să depăşească Hollywood-ul ca volum, situându-se în imediata apropiere a Bollywood-ului indian. În 2012, guvernul nigerian a făcut publice veniturile din acest sector – 3,3 miliarde de dolari, producând nu mai puţin de 1844 de filme doar în 2013. 

În 2015, producătorul nigerian Kunle Afolyan a semnat un contract de exclusivitate cu Netflix pentru distribuţia filmului său – October 1

În acelaşi an, Netflix a plătit 12 milioane de dolari pentru a cumpăra filmul Beasts of No Nation care l-a avut pe Idris Elba şi distribuţie şi care a fost prezentat în cadrul Festivalului de Film de la Veneţia, unde a câştigat premiul Marcello Mastroianni.

În 2016, comedia romantică The Wedding Party a devenit primul film nigerian care să aibă încasări de peste 1,3 milioane de dolari. Poate fi văzut şi la noi, pe Netflix. Producţia era realizată de EbonyLife – o companie fondată în 2013 care producea seriale de televiziune şi care a intrat şi în industria filmelor. De altfel, EbonyLife a produs şi Royal Hibiscus Hotel, peliculă care a fost distribuită de Amazon. 

Aici oamenii fac filme pentru a putea visa la o viaţă mai bună. Iar poveştile lor sunt de toate felurile – de la comedie la acţiune şi de la dramă la producţii documentare. Dezvoltarea aceste industrii şi succesul pe care începe să îl aibă nu doar pe continentul african, ci în toată lumea, a făcut ca cinematografia să devină o prioritate pentru guvernul nigerian. Mai ales acum în contextul în care politicul îşi propune să diversifice veniturile şi să nu mai fie dependenţi de resursele de petrol (acum, acestea reprezentând 90% din încasările ţării). 

Peste 15 filme sunt produse zilnic în Nigeria

Astăzi, industria de cinematografie din Nigeria are peste 1 milion de angajaţi, fiind a două din acest punct de vedere din ţară, după agricultură. Mai mult decât atât, în fiecare zi sunt produse 15 filme (aproape cât numărul producţiilor româneşti într-un an). Majoritatea nigerienilor văd, însă, filmele pe suport DVD sau CD, cumpărate de la vânzătorii ambulanţi. Şi asta pentru că accesul la cinematografe nu este atât de uşor de făcut: pentru o populaţie de 186 de milioane de oameni în Nigeria (81 de oraşe, împărţite în 24 de zone urbane) există doar 12 cinematografe şi un singur IMAX, deschis anul trecut în septembrie. 

Cu toate astea, în 2016 box office-ul african arăta încasări de peste 11,5 milioande dolari. 30% dintre acestea proveneau din vânzarea de bilete la filmele locale. Poate că aceste date nu sunt foarte mari dacă ne raportăm la piaţa americană. Însă, pentru o piaţa măcinată de piraterie, datele acestea sunt incredibile. Ca să înţelegeţi gravitatea situaţiei, doar 1% din veniturile din această industrie provine din vânzarea de bilete sau de drepturi de difuzare. 

Nollywood devine din ce în ce mai popular pe piaţa globală

Popularitatea Nollywood-ului în diaspora arată interesul global pentru poveştile spuse în această ţară. Şi aici intervine IROKO, considerat cel mai mare distribuitor al filmelor nigeriene. Aceştia au o platformă care oferă acces la filmele contra unui abonament plătit, un fel de Netflix pentru Nollywood. Un serviciu care difuzează cele mai populare şi mai iubite filme nigeriene, oferind acces la peste 5,000 de titluri produse de Nollywood. Au şi un canal de Youtube – NollywoodLove– ca să vă faceţi o idee. 

Şi au intrat şi în zona televiziunilor din UK. Datorită diasporei, în care se află nu mai puţin de 1 miliard de oameni, industria de film nigeriană produse nu mai puţin de 600 de milioane de dolari anual. Aşa că era şi timpul pentru ca Nollywood să intre pe piaţa din Europa, ceea ce s-a întâmplat odată cu parteneriatul semnat de ROK Studios cu Sky TV, difuzând 24 de ore filme nigeriene pentru publicul din Marea Britanie. Interesul în regat fiind complet normal având în vedere că populaţia africană s-a dublat în zece ani – de la 0,8% în 2001 la 1,8% în 2011. 

Şi întorcându-ne la Black Panther, se pare că după succesul acesteia va avea loc prima colaborare dintre marele Hollywood şi (marele) Nollywood. Sony Pictures Television va co-produce 3 proiecte TV împreună cu televiziunea nigeriană EbonyLife (unul dintre cele mai mari reţele TV de pe continentul african). Inspiraţi fiind de Black Panther care a avut-o în centurl acţiunii pe Dora Milaje, una dintre poveşti va avea în prim plan doar personaje feminine africane. Acţiunea noului proiect va avea loc în Regatul Dahomey, iar povestea va fi inspirată din istoria Dahomey Warriors – un grup militar din vestul Africii format exclusivitate în femei.

Prin urmare, poveştile de pe continentul african începe să fie prezente în toată lumea. Nu doar prin poveşti prezentate de către producţiile de la Hollywood. Din ce în ce mai mult, poveştile despre ei încep să fie prezentate de către personaje locale care încep să îşi spună singuri poveştile. 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora