Fadia Al Atar, fondatoarea Rawdia: „Am multe pretenții în rolul de client, așa că ofer și eu celor ce intră la noi ce mi-ar plăcea să găsesc pe unde ajung să mănânc” - LIFE.ro
Mergi la conținut
Campanie susținută de

Fadia Al Atar este o femeie de afaceri pentru care stilul de viață la care a aderat în urmă cu mai bine de 10 ani a devenit idee de business: restaurant cu mâncare vegetală.

Fadia s-a născut la Bagdad (Irak), iar de la un an și ceva trăiește în România, are o familie în București și conduce de 10 ani unul dintre cele mai populare restaurante exclusiv vegane din București, Rawdia.

Care sunt secretele meniurilor Rawdia și cum a depășit afacerea această criză ce a afectat direct zona în care se desfășoară, aflăm în câteva minute de dialog cu Fadia Al Atar.

Mă gândeam, ascultându-te, că ai un nu nume cu profunde influențe orientale și o limbă română foarte bună. Cum se împacă aceste două trăsături aparent foarte diferite?

Fadia Al Atar: Povestea pe scurt este că părinții mei (mama româncă și tatăl irakian) s-au cunoscut în România, la Facultatea de medicină, iar după finalizarea studiilor au plecat în Irak. Eu am trei surori mai mari, m-am născut la Bagdad, iar la puțin timp după ce am venit eu pe lume, părinții s-au separat, iar mama a revenit cu noi toate în România. Deci enigma limbii române pe care o vorbesc eu este în faptul că de la un an și jumătate locuiesc în România, limba română a fost prima pe care am vorbit-o, iar araba nici măcar un o știu. (râde) Îmi pare rău îți dai seama că nu am reușit să învăț araba, dar e cumva de înțeles fiindcă am crescut și trăit lângă mama și lângă bunicii mei din România, așa că nu aveam cum să învăț. Surorile mele mai mari, fiindcă au trăit în Irak mai mulți ani vorbesc araba.

Ele ce profesii au?

Fadia Al Atar: Sora cea mai mare trăiește în Liban, este căsătorită acolo și are doi copii frumoși, de educația cărora se ocupă. A doua soră este avocată, iar cea de-a treia este psiholog. Iar mama a continuat profesia de medic aici, în România.

Fadia Al Atar, fondatoarea Rawdia. Foto: L. Raduly

Nu ai fost niciodată tentată să continui tradiția de medic în familie?

Fadia Al Atar: Ba da. Chiar am trăit o vreme cu gândul că voi fi medic, doar că lucrurile au luat o altă turnură și am ales să fac altceva. Am început o facultate de drept, doar că destul de repede am realizat că acela nu era drumul meu, așa că m-am retras.

Apoi m-am căsătorit, am avut doi copii, fiica mea are 19 ani, fiul meu este adolescent, iar în prima parte a vieții lor le-am acordat tot timpul necesar, atenția mea, iar asta mi-a făcut mare plăcere. Dar după ce fiul meu a crescut suficient cât să meargă la grădiniță, unde nu s-a acomodat niciodată (râde), încercărilor noastre repetate, am început să simt lipsa unei activități. Nu-mi place deloc să stau acasă, îmi place să fac ceva. Iar momentul s-a potrivit cu începutul acestui business, Rawdia.

Cum te-a convins soțul tău că el este alesul?

Fadia Al Atar: Soțul meu m-a convins foarte ușor.

Ce om abil!

Fadia Al Atar: Să știi că așa e. O persoană extrem de abilă și hotărâtă, știe întotdeauna ce vrea și cum să obțină ce vrea. (râde)

El a avut abilitatea să-mi transmită acest mesaj, că mă iubește mai mult decât orice în lume. Eu sunt în zodia leului și am nevoie de multă atenție, am nevoie să știu că eu sunt centrul universului, așa încât el, când mi-a mărturisit acest lucru, am ales. (râde)

Ne-am potrivit. Eram amândoi în perioada în care ne doream o familie, ne-am îndrăgostit iar restul a venit de la sine. Sunt 20 de ani de atunci.

Ce muncește el?

Fadia Al Atar: El este investitor imobiliar și este foarte priceput la ce face, cu niște abilități foarte limpezi în zona de intuiție și determinare. Deci, pe scurt, el construiește blocuri.

Și tu hrănești oameni!

Fadia Al Atar: Da, exact.

De ce o faci? Cum s-a născut Rawdia?

Fadia Al Atar: Rawdia s-a născut pe nesimțite cumva. Dacă m-ai fi întrebat acum 20 de ani despre ce urmează să fac, o afacere de acest tip ar fi fost, probabil, ultima pe listă. Să am un restaurant mi se părea o misiune foarte grea (încă mi se pare) și nu mi se părea deloc că aș fi potrivită pentru asta. Iar după 10-11 ani de când funcționează restaurantul încă pot spune că este foarte greu.

Vă rog, faceți altceva, nu restaurant! (râde)

De ce? Ce e greu?

Fadia Al Atar: Cum să-ți spun? Poate că este foarte complicat doar pentru mine. Nu cred că am structura necesară pentru acest tip de servicii.

Sunt extrem de perfecționistă, iar asta vine pe o plăcere naturală de a mânca și de a ieși în oraș., la restaurante. Încerc tot felul de bucătării, îmi place la nebunie mâncarea asiatică, de pildă, sau indiană.

Iar când ajung la restaurant cred că sunt genul acela de client mofturos.

Îmi place ca mâncarea să fie bună și să fie ce zic că e. Dacă mă duc la indian asta să găsesc, să mă poarte cu gândul în India. Vreau calitatea gustului, vreau să fie curat. Atenție! Nu neapărat luxos, ci curat. Locul trebuie să îmi dea relaxarea pe care ți-o dă certitudinea că totul e curat și sigur în toate zonele în care ajungi.

Îmi place să fiu servită bine, nu neapărat cu un ospătar cu ancărul pe mână, ca pe vremuri, dar cu o ținută și cu o deschidere.

Am multe ca pretenții în rolul de client, așa că mereu mă pun și eu în locul clienților mei, cum mi-ar plăcea mie să arate locul, să fie mâncarea, să mă primească personalul restaurantului. Deci e un pic complicat.

Mâncare exclusiv vegetală de la Rawdia. Foto: L. Raduly

Brandul Rawdia s-a născut din pasiune.

Eu am descoperit mâncarea pe bază de plante exclusiv, mi s-a părut wow!, am fost fascinată din primul moment, am început să îmi gătesc acasă și am experimentat tot felul de rețete.

Când îmi amintesc acum primele experiențe aș zice că nu erau deloc gustoase, nu aveau deloc legătură cu ce gătim acum. Cu toate astea însă mie mi se părea fabulos. Și am insistat.

Casa noastră este tot timpul deschisă pentru prieteni și familie. În fiecare săptămână avem invitați numeroși la masă. Iar pe lângă mâncărurile pe care le găteam frecvent veneam și eu cu noutatea mea: mâncarea vegană. Și le dădeam să guste. Iar toată lumea era uluită din pricina gustului. Nimeni nu părea să creadă că este fără carne. Și toți sfârșeau prin a mă încuraja să deschid un loc unde să dau și altora din ce găteam eu.

Soțul meu, mai antreprenor ca structură, m-a încurajat: „Deschide ceva! O să le placă oamenilor! Te pricepi!” Iar la parterul unuia dintre blocurile pe care le-a construit el în Dorobanți, în strada Puțul lui Zamfir, se și află restaurantul. Exista un spațiu disponibil. Așa am ajuns să deschid ceva, încurajată de soțul meu, de familie, de prieteni, de oamenii care gustaseră ceva din ce făcusem eu.

Ce e fascinant la mâncarea pe bază de plante?

Fadia Al Atar: Pe mine m-a fascinat gustul. Într-adevăr, eu nu mai mâncam carne de câțiva ani, de vreo 5-7 ani. Nu-mi mai place gustul de carne.

Iar după o vreme, fiindcă din momentul în care am renunțat la dieta pe bază de carne (când știi, ești preocupat să echilibrezi cu tot felul de nutrienți proteina animală), nu mai eram absolut deloc atentă la ce mâncam, corpul meu a început să se resimtă. Am leșinat la un moment dat, deși nu cred nici acum că s-a întâmplat din această pricină. A venit ambulanța și la acel minim chestionar despre ce și cum mănânc am realizat și le-am spus și lor că nu mai mâncam carne de o vreme. M-au certat, desigur. (râde)

Desert vegetal de la Rawdia. Foto: L. Raduly

Nu am început să mănânc carne din nou, dar am început să mă informez mai bine despre cum să îmi creez stilul alimentar în funcție de acest nou obicei al meu.

Cred că cea mai complicată situație pentru cineva care alege stilul vegan este să găsească gusturi cât mai diverse și fascinante. Cum ai rezolvat tu această problemă?

Fadia Al Atar: Adevărul este că gusturile se cultivă, se educă.

Iar la mâncarea vegetală exact asta m-a fascinat, faptul că am descoperit preparate care aduceau gusturi inedite. Mâncam, mă săturam și aveam și satisfacția aceasta.

Probabil faptul că am simțit pasiunea de a descoperi acest stil m–a făcut să și caut tot felul de rețete, pe care le-am adaptat după gusturile mele, e adevărat. Iar astăzi, la Rawdia, poți să găsești sarmale, burgeri, chifteluțe sau drob vegetal.

Cum ai supraviețuit și cum te-ai adaptat în pandemie, mai ales că această criză a afectat direct zona în care activezi tu?

Fadia Al Atar: Nu am fost deloc pregătită, niciunul dintre noi, de fapt, dar a fost o provocare și pentru mine, ca pentru toată lumea. Clar, volumul, profitul, totul s-a diminuat dar am supraviețuit, da. Și am făcut-o bine.

Oamenii au comandat mai mult, noi ne-am adaptat rapid și am integrat acest serviciu de livrări, avem contracte cu toți livratorii externi de pe piață, iar în plus, noi aveam implementat de vreo 8 ani deja un sistem de abonamente. Abonații noștri sunt clienți care doresc să primească mâncare de acest fel acasă sau la birou și care aveau la dispoziție tot felul de opțiuni, cu prânz, cu cină, cu desert sau fără, cu băuturi și așa mai departe. Deci, din acest punct de vedere ne-a fost destul de simplu să ne adaptăm, fiindcă abonaților li s-au adăugat și alți clienți, de fapt.

Cred că a fost foarte important faptul că la început am deschis Rawdia fără restaurant, doar cu disponibilitatea de take away. Pe măsură ce am dezvoltat locul nu am renunțat la frigiderul nostru de take away, iar asta cred că a ajutat foarte mult în perioada de pandemie. Deci, în esență, nu aș zice că nu am simțit pandemia, dar nu ne-a zdruncinat. Ceea ce a fost un lucru foarte bun. (râde)

Fadia Al Atar, fondatoarea Rawdia. Foto: L. Raduly

Care vă sunt concurenții și cum te vezi tu dezvoltând acest business?

Fadia Al Atar: Știu că un om de afaceri ar trebui să poată vorbi despre concurența lui, dar în general nu am prea fost preocupată de asta, datorită profilului. Chiar dacă funcționăm de zece ani, ideea în sine, de mâncare vegetală, veganismul este ceva foarte nou la noi. Toți cei care au deschis restaurante de acest fel nu ni s-au părut neapărat niște concurenți, doar ne-am dorit să reprezinte bine acest profil alimentar, astfel încât oamenii să nu se sperie. Dacă nu ajung la Rawdia, ci la un alt restaurant care nu oferă un gust bun, oamenii vor spune că toată mâncarea vegetală este așa. Ceea ce ar fi neadevărat și nedrept.

Cu ce te mândrești tu la acest proiect?

Fadia Al Atar: Eu mă mândresc, dar într-un mod obiectiv, să știi!, (râde). Îmi pare rău că nu înregistrez reacțiile clienților noștri, dar nu mi-aș permite să fac asta: gustul mâncării noastre este wow! În bucătăria noastră lucrează niște fete care au ales să reducă din stilul lor de viață carnea și înțeleg foarte bine gusturile, nevoile cuiva care alege vegan. Sunt extrem de atente la ce gătesc, așa încât mâncărurile noastre ies într-o variantă foarte bună. E singurul motiv al meu de mândrie! (râde).


La CEC Bank, susținem antreprenorii care pun pasiune în afacerea lor. O poveste de succes poate deveni o sursă de inspirație pentru toți. Ca bancă a românilor, susținem economia și producătorii locali, cu soluții de finanțare adaptate. Detalii aici.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora