fbpx

Căutare

Share this article

Lista de efecte secundare la vaccinul împotriva COVID -19 pare să aibă întâietate în fața oricăror subiecte de actualitate. Și nu numai în această perioadă.

Pe măsură ce tot mai mulți oameni aleg să se vaccineze, se raportează și tipul de efecte secundare suferite în urma vaccinului împotriva COVID-19, iar centrele de control al bolii raportează periodic rezultatele. Astfel, din datele furnizate până acum, se pare că femeile prezintă mai multe și mai puternice efecte secundare decât bărbații la vaccinul împotriva COVID-19.

Iar dacă ar fi să menționăm un prim lucru este acela că dacă vorbim de efecte secundare, conform specialiștilor, vorbim de faptul că organismul produce un răspuns imun care luptă împotriva COVID-19.

Efecte secundare la vaccinul împotriva COVID-19. Ce spun datele colectate?

Nu avem date din România relevante la efectele secundare apărute în urma vaccinării, așa că ne vom raporta la cele furnizate de Centrul de Control al bolilor din SUA. Astfel, din prima lună de vaccinare, atât cu vaccinurile Pfizer, cât și Moderna, 79,1% din efectele secundare raportate, au fost înregistrate la femei, în ciuda faptului că acestea au primit numai 61,2% din dozele de vaccin.

Femeile au reprezentat, de asemenea, aproape toate reacțiile anafilactice foarte rare, dar posibile, la cele două vaccinuri. Dintre cele 19 persoane care au avut o reacție alergică la vaccinul Moderna, toate au fost femei, la fel ca 44 din cele 47 de persoane care au raportat reacții la vaccinul Pfizer.

„Nu sunt deloc surprinsă”, a declarat pentru New York Times Sabra Klein, microbiolog și imunolog la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg. Aceasta diferență de sex este complet in concordanță cu rapoartele anterioare de alte vaccinuri.

Efecte secundare la vaccinul împotriva COVID-19. Cum se explică rezultatele?

Diferențele de efecte secundare dintre bărbați și femei ar putea avea legătură cu sistemul lor imunitar. Femeile tind să aibă răspunsuri imune mai puternice la viruși, motiv pentru care bărbații au fost mai predispuși să se îmbolnăvească grav de COVID-19 în ultimul an. Și când un vaccin COVID-19 este introdus în sistemul unei femei, s-ar putea ca organismul ei să creeze un răspuns imun mai puternic, care să ducă la efecte secundare mai intense.

„Bărbații par să aibă rezultate mai proaste [legat de îmbolnăvirea cu COVID-19] … Oare femeile generează un răspuns imun mai puternic? Poate asta se pune atunci când vorbim despre diferențele de efecte secundare la vaccinul împotriva COVID-19”, a declarat Dr. Anne Liu, medic infecționist la Stanford Health Care din Palo Alto, California.

Din fericire, efectele secundare ale vaccinului – care pot include febră, frisoane și dureri de cap – ar trebui să dispară după 1 până la 3 zile. În plus, a avea efecte secundare este un semn bun că vaccinul funcționează și că „aveți un răspuns imun foarte robust și probabil veți fi protejat, ca urmare”, a spus Dr. Klein.

Odată cu deschiderea eligibilității la vaccin și unele state observând o creștere a cazurilor, pe măsură ce variantele mai noi se răspândesc în toată țara, vaccinarea tuturor, indiferent de efectele secundare pe termen scurt, va fi esențială pentru a pune capăt pandemiei.

„Vaccinurile sunt prietenii noștri”, a declarat anterior pentru publicația PEOPLE Dr. Reynold Panettieri, profesor de medicină și medic de îngrijire pulmonară la Robert Wood Johnson Medical School și Rutgers University. „Dacă vom ajunge la noul normal la care vrem cu toții să ajungem, acest lucru ne va cere să fim sârguincioși în livrarea și acceptarea vaccinurilor.”

read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO