fbpx

Căutare

Share this article

Pe la începutul verii, când ploile insistente nu lăsau vara să se instaleze, mulţi oameni găseau amuzant să ia în derâdere povestea cu încălzirea globală. Doar că încălzirea globală nu înseamnă doar creşterea temperaturilor, ci aduce cu ea topirea calotelor glaciare şi creşterea nivelului mărilor şi oceanelor, precum şi fenomene meteorologice extreme tot mai dese şi mai agresive, inclusiv în zone care până acum păreau ferite de astfel de griji, precum continentul european.

Tornadă în Cehia

La finalul lunii iunie o tornadă a lovit regiunea cehă Moravia de Sud şi a lăsat dezastru în urmă. 5 oameni au murit, peste 150 de oameni au fost răniţi şi sute de case şi maşini au fost distruse. Copacii au fost smulşi din rădăcini de parcă erau nişte scobitori, iar jumătate din localitatea Hrusky a fost practic nivelată de trecerea furtunii.

Tornada a fost însoţită de rafale de vânt extrem de puternice, de 330 de kilometri pe oră şi grindină de mărimea unui ou de găină, iar zeci de mii de locuinţe din zonă au rămas fără curent electric. A fost cea mai puternică tornadă din istoria modernă a Cehiei şi, în acelaşi timp, una dintre cele mai devastatoare din Europa.

5 oameni au murit în tornada din Cehia, foto cnn.com

Incendii în Cipru

Începutul lunii iulie a adus cu el cel mai mare incendiu forestier din istoria Ciprului. 4 oameni au murit în timp ce încercau să fugă din zona afectată, dar maşina lor a fost înconjurată de flăcări. Mai multe case au fost distruse şi sate întregi au fost evacuate.

Chiar dacă autorităţile au stabilit că focul nu a pornit din cauze naturale, ci ar fi fost provocat de un bărbat de 67 de ani – reţinut, între timp, de poliţişti – lucrurile nu ar fi avut o asemenea amploare în condiţii meteo normale. Doar că în Cipru nu a mai plouat aproape deloc încă din luna aprilie, iar temperaturile au atins frecvent în ultima vreme 40 de grade Celsius.

Cel mai mare incediu forestier din Cipru, foto: maltatoday.com.mt

Fenomene meteorologice extreme au loc în toată Europa

O tornadă de mai mici dimensiuni a lovit la sfârşitul lunii iunie şi în sudul Belgiei. Zeci de oameni au fost răniţi, acoperişurile caselor au fost smulse, iar clădirile mai înalte au fost şi ele puternic avariate.

Nici Franţa nu a scăpat de tornade, o pădure întreagă din Reims fiind culcată la pământ în câteva minute. Tot în Franţa, dar la graniţa cu Elveţia de această dată, grindina a fost cea care a făcut ravagii, bucăţile de gheaţă fiind chiar mai mari decât o minge de tenis. În numai 24 de ore, meteorologii de aici au înregistrat peste 44.000 de fulgere.

Foto: thelocal.com

Vestul Germaniei a fost şi el lovit în această perioadă de o superfurtună, cu vânturi puternice, ploi torenţiale şi grindină. Iar în Ucraina, în largul coastelor oraşului Odessa, o trombă marină uriaşă s-a format deasupra Mării Negre.

Dar nici iarna trecută nu a fost mai linişte. Grecia şi Spania, de exemplu, ţări în care mulţi dintre noi fugeau pentru temperaturile prietenoase, au fost lovite de viscole violente.

Experţii în fenomene meteorologice extreme spun că astfel de evenimente se vor produce tot mai frecvent în întreaga lume, inclusiv în Europa, ferită de-a lungul anilor de astfel de furtuni.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO