Fenomenul slime. Sau cum o pastă modelabilă a înnebunit o generaţie de copii... - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Ce este slime? Este o pastă ce poate fi modelată fără a se rupe şi care se poate prepara acasă din lipici şi detergent de vase. Ciudat şi periculos aş spune. Dar, ce te faci dacă ai copii şi au aflat de slime? Aproape orice copil care a ţinut măcar o dată în mână această pastă, îşi va bate părinţii la cap să-l ajute, sau măcar să-i dea voie să încerce să facă şi el acasă.

Credeţi că eu nu făcut slime acasă? O, ba da! Aş spune mai bine că m-am străduit intens, dar nu mi-a ieşit spre dezamăgirea copiilor mei. Aşa că am început să mă documentez serios căci, na, nu vreau ca ei să sufere că nu au făcut niciodată în viaţă slime. Doar sunt mici victime şi orice astfel de eşec poate fi dezastruos.

Dar cum au aflat ei de slime? Ce credeţi? Toţi copiii de la şcoală au slime. Buuun! Toţi copiii din parc au slime. Ba mai mult, chiar am auzit o mamă ameninţându-şi fiica să nu-i mai consume detergentul de vase că altfel vor fi consecinţe. La vremea respectivă nu am înţeles ce voia să spună, căci nu ştiam de această pacoste numită slime. Deunăzi, când urcam scările în bloc, fetiţa unei vecine era în faţa uşii, pe un scăunel, cu nişte recipiente în faţă în care amesteca ceva scârbos. Am întrebat-o de ce stă la uşă şi mi-a răspuns că mami nu o mai lasă să facă mizerie în casă cu slime. Era un slime cu sclipici, deci vă imaginaţi ce o fi făcut până să ajungă la uşă…

Deja mă intriga foarte tare acest slime că am început să caut informaţii, să aflu dacă şi alţi copii sunt la fel de înnebuniţi după această pastă.

Istoria trend-ului slime

Cunoscut sub numele de Gak, slime nu este de fapt o noutate: reţete pentru prepararea acestei paste au umblat pe internet de acum câteva zeci de ani, însă noilea modele, cu tot felul de varianţii de culori şi sclipici, au explodat în popularitate pe social media.

Trndul slime a atins vârful în 2015 când unele persoane au publicat video-uri cu slime – video-uri care arătau cum se face slime, dar şi cum te poţi juca cu această pastă – pe Instagram. Followers au apărut imediat. Alţi copii au descoperit aceste video-uri şi au postat şi share-uit la rândul lorpe Facebook, Instagram şi pe canalele de Youtube experienţele şi creaţiile proprii. Multe dintre acele video-uri despre cum se fabrică slime făceau referire la „ingrediente secrete” necesare pentru a atinge caracteristici şi proprietăţi unice ale slime. Îţi vine să crezi că dacă dai căutare pe Youtube după „how to make slime”, vei primii mai mult de 7 milioane de rezultate?

De ce „curentul” slime este atât de popular?

Răspunsul este simplu: foarte mulţi „tineri chimişti” savurează procesul de producţie al slime, mai mult decât jocul în sine cu această pastă. Apoi, ei postează video-uri despre cum poţi face un slime unic, împărtăşesc experienţa cu ceilalţi preocupaţi de a face „lucru manual” acasă, iar noile creaţii menţin acest hobby fresh.

Obsesia slime a creat chiar câteva celebrităţi în social media. De exemplu @slime_baew este un adolescent din tailanda care are aproximativ 300 de mii de followers, iar cel mai popular video al său a fost vizionat de oeste 3 milioane de ori. Video-ul de pe Youtube „Most satisfying slime video ever!!!” are peste 23 de milioane de vizualizări.

Unii tineri mai întreprinzători au reuşit chiar să monetizeze această obsesie, astfel că vând slime făcut de ei colegilor de la şcoală, iar alţii vând chiar online. Un puşti de 14 ani din Florida s-a folosit de propriul Etsy shop pentru slime pentru a-i prinde pe cei 50 de mii de followers de oe Instagram.

Acest slime are şi o parte bună: atunci când este făcut de copii, ei îşi folosesc dexteritatea, creativitatea şi ingeniozitatea, sunt ocupaţi şi nu mai stau astfel în faţa ecranelor.

În plus este un hobby accesibil, ce presupune ingrediente ieftine şi foarte multă distracţie.

Cum se face slime?

Cred că pe internet sunt catralioane de reţete de slime: unele simple, altele mai complicate, unele cu detergent de vase, altele cu borax, altele cu lipici, cu sclipici şi cu inorogi roz.

Iată reţeta clasică şi cum se face:

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO