Fetele rele ajung unde vor ele. Nu ne crezi? Citeşte şi ai să vezi - LIFE.ro
Mergi la conținut

Fetele rele ajung unde vor ele. Nu ne crezi? Citeşte şi ai să vezi

Fetele care nu spun o poveste, nu primesc atenţie (ca să îl reinterpretăm pe Nae Caranfil). Şi cum serialele trebuie să ne provoace, să ne stimuleze, nu o pot face fără ele, fără fetele rele. Ele sunt cele care încearcă să ne stimuleze dorinţele, simţurile, fanteziile. Pentru că personajele bune (chiar şi în multiplele reinterpretări din popular culture-ul modern) trebuie să fie modele de urmat, să corespundă şabloanelor sociale pozitive. Pe când fetele rele, pot fi cum vor ele.
Share this article

Fetele care nu spun o poveste, nu primesc atenţie (ca să îl reinterpretăm pe Nae Caranfil). Şi cum serialele trebuie să ne provoace, să ne stimuleze, nu o pot face fără ele, fără fetele rele. Ele sunt cele care încearcă să ne stimuleze dorinţele, simţurile, fanteziile. Pentru că personajele bune (chiar şi în multiplele reinterpretări din popular culture-ul modern) trebuie să fie modele de urmat, să corespundă şabloanelor sociale pozitive. Pe când fetele rele, pot fi cum vor ele.

Nu sunt modele de urmat, dar sunt cele care dau culoare serialelor şi dau frâu liber plăcerilor. Eşti fascinat de dragonii lui Daenerys sau de planurile strategice ale lui John Snow, dar fără Cersei Lannister Game of Thrones nu ar avea niciun farmec. Nu ai recunoaşte, dar, în secret, vrei să fii şi tu Samantha Jones… măcar aşa, din când în când.

Fetele rele sunt cele care reuşesc să facă povestea interesantă. Dacă totul ar fi uşor şi nu ar exista niciun villain în poveste, te-ai mai uita? Fetele rele sunt cele care condimentează povestea, reuşind astfel să îi excite atât de mult pe telespectatori, încât să îi faci să se întoarcă pentru fiecare episod nou.

Personajele acestea sunt complexe, trecând de la a fi o naughty girl şi până la adevărate eroine negative din poveşti. Trecem uşor linia dintre sex, îmbrăcăminte deocheată şi comportament uşor indecent la crime sângeroase, femei înnebunite de putere sau infractoare periculoase şi certate cu legea. Aşa că, să începem treptat lucrurile:

1.       Prima ipostază: senzuală, dar nu foarte periculoasă. Ooooh, you, naughty girl1!

Samantha Jones (Kim Cattrall) în „Sex and The City”

A văzut cineva copil cuminte şi babă frumoasă? Cam aşa este şi cu senzualitatea. A văzut cineva o fată cuminte să ilustreze definiţia plăcerii? Nu prea cred. Şi de aceea, fetele rele au locul lor în vieţile noastre de pe canapea.

Şi cum atunci când spui plăcere, te gândeşti în primul rând la sex, nu putem să vorbim despre altcineva în afară de Samantha Jones. Singura dintre personajele feminine din Sex and the city care nu cunoaşte conceptul de inhibiţie, parcă îndemnându-ne de fiecare: let’s talk about sex… and the city.

Samantha ne ajută să ne îndeplinim (măcar din faţa televizorului) fanteziile. Ştie totul despre sex – poate că aici naughty girl este chiar prea puţin. Şi totul despre bărbaţii din oraş – doar i-a avut pe aproape toţi. Orice ţi-ai fi imaginat sau dorit vreodată, Samantha a avut deja şi îţi arată dacă merită efortul. Poate nu îţi mai aminteşti exact serialul şi nu mă crezi, aşa că te ajut cu câteva momente amuzante, marca Samantha: 

2.       A doua ipostază: puterea este viciul meu şi sunt în stare să omor pentru el

Cersei Lannister (Lena Headey) în „Game of Thrones”

Am zis putere, am zis Game of Thrones. În serialul ăsta totul este despre putere: crimele, războaiele, copiii, dragonii. Iar când spui putere, trebuie să te gândeşti întâi la Cersei Lannister.

Dacă propriul copil nu este suficient de puternic pentru a-i duce la îndeplinire planul de dominare, îl îndepărtează (sau şi mai rău). Dacă fratele (care îi este şi amorez şi tată copiilor săi) nu mai este de acord cu tot ce face, îl îndepărtează. Dacă trebuie să mintă sau să omoare pentru a face încă un pas către şi mai multă putere, nu evită asta.

Cersei este personajul care leagă şi dezleagă toate firele importante din Game of Thrones. Personajul, interpretat de talentata Lena Headey, este cel care domină orice cadru în care apare. Superioară şi inteligentă, Cersei ştie cum să manipuleze şi să domine pe oricine (aliat sau duşman). Pentru ea nu există limită şi dorinţa de putere nu se opreşte nici măcar după ce o are.

Nici după ce se încoronează regină, dorinţele sale de a avea şi mai mult nu se opresc. Cam aşa este Cersei: 

3.       A treia ipostază: Care lege? Un antagonist adevărat este rău şi rebel.

Unde legea nu e respectată, acţiunea se mută în închisoare. Şi dacă spunem închisoare de femei, este clar că ne gândim la Orange is the new black. Iar în cazul acestui serial, fata rea este cu adevărat foarte rea.

Interpretată de Lorraine Toussaint (pe care trebuie să o apreciem şi pentru personajul Shambala Green pe care l-a jucat în Law & Order), Vee a fost antagonista celui de-al doilea sezon din serial. Rolul de personaj negativ şi l-a câştigat prin manipulări şi forţă fizică. Se foloseşte de mai tinerele sale colege pentru a-şi conduce afacerea cu droguri. O bate într-un mod foarte brutal pe Red. Şi o foloseşte pe Crazy Eyes pentru a evada. Însă, cum binele învinge întotdeauna, evadarea sa nu durează prea mult, datorită unui van-tastic care o loveşte mortal.

Ca să vă faceţi o idee despre Vee, vă las aici un moment în care este alături de Red: 

Şi dacă spui personaj negativ certat cu legea, nu ai cum să nu te gândeşti şi la grupări mafiote. Şi care este cel mai cunoscut clan, dacă nu Sopranos? Citatul de mai jos îi aparţine Liviei Soprano care se gândeşte mereu la fiul său Tony, aşa că îl ajută cu sfaturi de genul: „If you want my advice, Anthony, don’t expect happiness. You won’t get it, people let you down… It’s all a big nothing. What makes you think you’re so special?”

Livia Soprano (Nancy Marchand) în „Sopranos”

Departe de rolul clasic de mamă, nu? Sigur, aceasta încearcă să îl omoare, dar fericirea sinceră cu care a încercat asta, o făcea cu adevărat un inamic de temut. Povestea personajului a fost, din nefericire, întreruptă dramatic de moartea actriţei Nancy Marchand care o interpreta. Însă, contribuţia sa la povestea şi răul pe care l-a implementat adânc în povestea serialului, sunt foarte puternice în tot ceea ce a însemnat fenomenul Sopranos.

4.       Ultima ipostază: totul este dus la extrem – crazy, horror, bloody murders  

Lady Gaga

Poţi să scrii povestea eroului care îl pedepseşte pe criminal, fără ca acesta să existe? Nu prea cred, de aceea personajul negativ trebuie să fie unul foarte complex construit. Să te facă să îl urăşti atât de mult, dar în primul rând pentru că îţi place atât de mult cum este construit. Să poată să îi chinuie pe erou atât de mult, încât acesta să nu ţi se pară anost şi neinteresant.

Şi dacă la toate astea, mai adaugi şi puţin mister, eleganţă şi o notă de poveste horror, nu ai cum să dai greş. Iar poveştile lui Ryan Murphy din American Horror Story sunt, de departe, un exemplu pentru această categorie de poveşti.

Fiecare sezon are parte de personaje negative extrem de interesante, de villains memorabili interpretaţi de actriţe super talentate. Pe Lady Gaga rolul de contesă din sezonul 5, American Horror Story: Hotel, a ajutat-o să câştige nu numai respectul criticilor (a câştigat premiul Golden Globe Award for Best Actress – Mini-Series or Television Film în 2015), dar şi respectul breslei şi al fanilor. Senzuală, puternică, misterioasă şi extrem de periculoasă, contesa este cea care hotărăşte destinul tuturor muritorilor care vizitează Hotelul Cortez din Los Angeles. Şi cum toate calităţile astea nu vin niciodată singure, The Countess este o femeie cu adevărat fatală care ştie să îşi folosească această armă pentru a-şi atinge toate dorinţele.

Iar lista personajelor negative feminine din nu se termină aici. Trebuie să ne amintim şi cum, în primul sezon, American Horror Story: Murder House, am avut-o pe Jessica Lange care o interpretează incredibil pe Constance Langdons. Aceasta trece incredibil prin tot felul de stări şi reuşeşte să creeze un personaj complex şi foarte interesant. Cu o interpretate care ne aminteşte de Sunset Boulevard sau The Amityville Horror, Lange face un personaj care lasă în urma doar cadavre şi fum de ţigară:

Andreea Toma e foarte tânără şi a văzut atât de multe seriale, încât nici ea nu le mai ştie numărul. E super specialistă în social media, digital project management şi alte câteva denumiri bune pentru o #Millennials. Şi scrie la fel de bine precum povesteşte sau imaginează campanii. Azi e guest writer pe life.ro.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora